Tajnosti a lži (1996)

Tajnosti a lži (Secrets & Lies)
84 %
 
 

Secrets & Lies

    Žánr: psychologický
    Země: Velká Británie
    Premiéra v ČR: 29.1.1998        
    Délka: 141 min.
„Rodina, kde jsou všichni nešťastní, si zaslouží pokárání. A také trochu štěstí.“
Třicetiletá oční lékařka černé pleti s typicky britským jménem Hortense Cumberbatch se po smrti své adoptivní matky rozhodne kontaktovat agenturu, která adopci zprostředkovala, a dopátrat se totožnosti své pravé matky. Když projde všechny spisy, dokumentující její případ, zjistí, že v záznamech se musela stát chyba - v kolonce barva pleti Hostensiny matky je uvedeno slovo bílá. K žádné chybě však nedošlo.

A tak spolu s Hortense pronikáme do všech tajností a lží, jimiž je Hortensina matka a její rodina prolnuta a opředena. Sama mladá černoška je pak pouze katalyzárem, který způsobí zásadní změny v struktuře rodinných vztahů, ale její vlastní příběh je pro celý film v podstatě podružný. Její život před tím, než se události daly jejím přičiněním do pohybu i po následné krystalizaci plyne stále ve stejné rovině a v patřičném poklidu.

režie:
Mike Leigh
 
 
hraje:
Timothy Spall (Maurice), Brenda Blethyn (Cynthia), Marianne Jean-Baptiste (Hortense), Phyllis Logan (Monica), Claire Rushbrook (Roxanne), Elizabeth Berrington (Jane), Lee Ross (Paul), Lesley Manville (sociální pracovnice), Michele Austin (Dionne), Ron Cook (Stuart), Emma Amos (dívka s jizvou), Hannah Davis, Alison Steadman, Theresa Watson
 
 
scénář:
Mike Leigh
 
 
kamera:
Dick Pope
 
 
hudba:
Andrew Dickson
 
 
výprava-architekt:
Alison Chitty
 
 
kostýmy:
Maria Price
 
 
střih:
Jon Gregory
 
 
produkce:
Simon Channing-Williams
 
 
titulky-česká verze:
Anna Kareninová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.