Duben
ohodnotit

Synové a dcery Jakuba Skláře [TV seriál]

Rok:
1985
Délka:
55 minut, 13 dílů
„Osudy sklářského rodu Jakuba Cirkla mezi roky 1899 - 1957“
Popis / Obsah / Info k filmu Synové a dcery Jakuba Skláře
Televizní seriál Jaroslava Dietla zobrazuje osudy sklářského rodu Jakuba Cirkla mezi roky 1899 - 1957. V životních příbězích mnohačlenné rodinné dynastie se podařilo jedinečně vystihnout dobové reálie i charaktery jednotlivých postav.

1. 1899 - VANDROVNÍK - Na Albrechtickou huť přichází mladý sklář Jakub Cirkl, který svou pílí a dovedností zaujme nejen majitele huti Krahulíka, ale i Terezku Herálcovou, dceru sklářského mistra. Poznává i svého nejlepšího přítele - skláře Vojtěcha Floriána, zaníceného socialistu a odboráře, který mu zprvu "uštědří" výchovnou lekci, když se Jakub nechce o své umění podělit s ostatními. Kronikář obce, učitel Pertold, zaznamenává Jakubův příchod do Albrechtic. Blížící se konec roku i tisíciletí slaví hutští pospolu a Terezka sdělí Jakubovi, že jejich náklonnost nezůstala bez následků. I přes počáteční nedorozumnění přijme otec a budoucí dědeček Herálec Jakuba za svého zeťáka.

2. 1914 - HUŤMISTR - Uběhlo 15 let, Jakub s Terezkou vychovávají šest dětí - Kubu, Terezku, Pepu, Vilemínku, Toníka a Nanynku a otec početné rodiny uvažuje o stavbě vlastního domu. V nepřítomnosti majitele Krahulíka zaviní mladý topič Bošek trhlinu pánve v peci, pohotový Jakub naštěstí - i přes rozepři s paní Krahulíkovou - škodu minimalizuje. Uznalý majitel se rozhodne jmenovat Jakuba huťmistrem a povoz na stavbu nového domu mu poskytne za symbolickou cenu. Mladší Herálcova dcera Fanynka navazuje známost s nesmělým Lojzíkem, Jakubovým pomocníkem. Po návratu z nedělního výletu, kdy Jakub ukázal celé rodině místo jejich nového domova, se všichni dovídají tragickou novinu - sarajevským atentátem na následníka trůnu začíná 1.světová válka, všichni bojeschopní muži rukují za císaře pána.

3. 1918 - NÁVRAT - Válka skončila, hutští se vracejí domů, válečné běsnění nepřežil Fanynčin snoubenec Lojzík. Zemřel také majitel huti, spravedlivý a oblíbený Krahulík, albrechtickou huť převzala vdova, druhou huť spravuje syn Emil se svou náročnou a rozhazovačnou manželkou Soňou. Jakub po návratu obdivuje svou ženu Terezku, jak přečkala celou válku s šesti dětmi. O to urputněji jde za svým vysněným domkem a zanedlouho při oslavě prvních svobodných vánoc mu Terezka sdělí, že čekají sedmé dítě. Nejstaršího syna Kubu sklářství nebaví, což otec Jakub nese těžce a nejstarší dcera Terezka se zamiluje do nové příchozího malířského skláře Huga. Poslední se z války po dlouhých měsících vrací Florián - Jakuba nachází zdrceného žalem ze smrti milované Terezky, která obětovala svůj život novorozenému Vojtíškovi.

4. 1924 - V NOVÉM DOMĚ - Cirklovi se i s dědou Herálcem a Fanynkou, která se stala po smrti své sestry "náhradní maminkou" stěhují do krásného a prostorného domku na samotě. Na první slavnostní oběd, kdy všichni uctí památku zemřelé maminky, dorazí i nejstarší provdaná dcera Terezka s Hugem a maličkým synem. Při té příležitosti požádá Hugo svého tchána o finanční výpomoc, aby se mohl osamostatnit. Přispěje celá rodina, nejvíc ovšem i s výhradami Pepa, který se sklářskému řemeslu věnuje naoko - ve skutečnosti vede místní hostinec s ženou majitele, paní Martou. Kronikář Pertold umírá a cestou z pohřbu přesvědčuje Florián svého letitého kamaráda Cirkla ke vstupu do partaje. Jakub odmítá, zamýšlí se však nad tchánovou úvahou, aby pojal za manželku jeho mladší dceru Fany. Nejstarší syn Jakub odchází z pece na poštu, aby se splnil přání účetního Horyny, s jehož dcerou Miladou chodí.Hlava rodiny řeší také starost své další dcery Vilemíny, která se chce provdat za statkáře Krupku, musí však donést značné věno. Večer ustaraný Jakub pochopí, že se s Fanynkou nenávratně minuli.

5. 1931 - KRIZE - Celosvětová krize 30. let těžce dolehla i na naše skláře, Krahulíková se snaží zachránit synův podnik před bankrotem. Další Cirklův syn Toník se velmi angažuje v odborech, spolu s Floriánem zakládají Akční výbory. Nejmladší Nanynka chodí s hodným chlapcem Jiříkem, který však těžce onemocní silikózou. Nany ho za přesto miluje a nechce ho opustit. Vdova Krahulíkova se ve zlém rozejde se svou chamtivou snachou, která drancuje společnou vilu. Nešťastná huťmistrová se vrhá do náruče mužného Cirkla, který jediný jí pomohl. Pepa po roztržce s tátou odjíždí do Ameriky na zkušenou.

6. 1938 – STĚHOVÁNÍ – Předzvěstí tragických událostí osmatřicátého roku je pohřeb Nanynčina snoubence, který zemřel na tuberkulózu. Majitelka Krahulíková chystá výhas a nabízí Jakubovi místo i přesto, že se již soukromě nestýkají - Cirkl odmítá. V Albrechticích se začínají roztahovat henleinovci v čele s brusičem Schnapkem, který pro své velkoněmecké plány získává manžela Terezky - Huga. Nadejde doba stěhování a celá rodina, kromě Hamerschmiedových, nachází krátkodobé útočiště na statku Krupkových, ovšem vítáni tam nejsou. Otec Jakub nechce ještě více přitížit Vilemíně, která trpí pod násilnickým mužem Krupkou a rozhoduje, že s Fany, Nanynkou a Vojtou povandrují dále, pošťák Kuba s rodinou zůstává. Komunista Toník se stahuje do ilegality a Pepa, vracející se z Ameriky, úspěšně podniká v hostinci U Pošty.

7. 1942 – SKRÝŠ – Už celé tři roky trvá největší válečný konflikt v dějinách, přesto se do Albrechtic pomalu vracejí původní obyvatelé- pece produkují válečné součástky. Pepa dopraví celou rodinu zpět do jejich osiřelého domku na samotě a otec Jakub jde požádat svého zetě Huga o práci - on, Nany i Vojta jsou přijati zpět na pec, kde pracují i političtí vězni. Se studentem Kostrhúnem se nejmladší Cirklova dcera sblíží a po celý zbytek války ho živí a podporuje. Starý komunista Florián žádá Jakuba, aby se jeho nejstarší syn jako doručovatel zapojil do odbojové činnosti, Kuba se však chce především zavděčit své panovačné ženě. Na tajné schůzce Vojty a telefonistky Lízy,která ač po adoptivním otci Němka, Čechům pomáhá, objeví Vojta zcela vyčerpaného a nemocného Toníka, který při zatčení Floriána ztratil zázemí i kontakty. Nyní ho otec s Vojtou ukryjí v opuštěném skladě a gestapu se nevyhnul ani Kuba, který přílišnou aktivitou mnohé prozradil. Na pec se chystá německé přepadové komando, všichni jsou díky Líze včas varováni a uzdravený Toník uprchne. Je si však vědom nebezpečí, kterému vystavil své blízké a sám se pronásledovatelům vzdává - gestapácká hlídka ho bez milosti zastřelí!

8. 1945 – JARO - Začíná nejkrásnější jaro - jaro, na které čekali všichni utiskovaní lidé a Vojta, který uprchl z rajchu se vrací domů. Rudá armáda osvobozuje Albrechtice, civilní Němci jsou připraveni k odsunu. Své zásluhy hlasitě připomíná bývalý werschuzák Bošek, který strávil poslední roky války, stejně jako Cirklův nejstarší syn, v koncentráku. Kuba je po návratu jmenován do funkce předsedy MNV, jeho politická hvězda stále stoupá. Bošek je vedoucím Revolučních gard a statkář Krupka je při tajném nočním kšeftování s Němci postřelen a ochrne. Odsunuta má být nejen Terezka s Hugem (jejich jediný syn padl u Stalingradu), ale i Vojtova Líza. Zaneprázdněný Kuba nepomůže, situaci vyřeší otec Cirkl narychlo uspořádanou veselkou. Nabízí pomoc i své nejstarší dceři, ta však odmítá opustit svého muže, Nanynka se svěří otci, že si Kostrhúnovo dítě nechá i když on ji zradil a zavrhl. Vilma se chopí se svými dcerami celého rozsáhlého hospodářství.

9. 1947 – VODA – V druhém roce svobody přichází na svět prvorozený Vojtův syn, pojmenují ho Toník - z piety po zastřeleném bratrovi. Nanynka má ročního nemanželského syna Kubíka a kabát poněkolikáté převleče Bořivoj Bošek, který usedne na místo předsedy Albrechtic. Pepa si od něj musí "koupit" svou hospodu, která byla v době války napsána na již zemřelou paní hostinskou. Unavený Jakub odchází po 47 letech do důchodu, majitel Krahulík ho však místo rozloučení velmi urazí a starý sklář se s huťskými loučí v Pepově hostinci. Tam se však komunista Vojta pohádá s lidovcem Rosťou, ovšem i od svého bratra se dovídá, že Bošek bere úplatky. Starší dceru Krupkových Verunku si chce vzít za ženu hodný, ale nepříliš majetný zedník František, je však ochrnutým Krupkou vyhozen. Verunka s ním odchází, o celý statek se stará pouze Vilma s mladší Boženkou. Jakubův kamarád z hutě Divíšek si pomýšlí na osamělou Nanynku, ona však odmítne. Předseda dnes již KNV vyčítá bratrovi Vojtovi, že brojí proti Boškovi, při konfliktu na huti, kdy jde o dodávku vody, se však Vojta stranicky postaví s Boškem proti Krahulíkovi.

10. 1949 – KRAHULÍKOVA VILA – Bouřlivé období po Vítězném únoru 1948 začíná emigrací Emila Krahulíka, na huť nastupuje nový ředitel, který se zákazem pití piva na peci hned dostane do křížku s huťskými. Je však natolik moudrý, že dobře míněné Pepovo ponaučení si vezme k srdci a spřátelí se nejen s Vojtou, kterého jmenuje svým zástupcem, ale sblíží se i s opuštěnou Nany. U Krupků se chystá svatba mladší Boženy, její nápadník Ludvík se však dříve pokusil znásilnit Vilmu, která jím nadšena není. Krupkovi se však chasník líbí, umí se k práci postavit. Děda Cirkl se vrací od Vilmy zpět na samotu, opuštěná Fany nešťastnou náhodou spadne z žebříku a umírá. Pepa si plní dávný sen-postavil v Albrechticích hotel a ředitel Hajný konečně vystěhoval Boška z neoprávněně zabrané vily po Krahulíkovi. Při té příležitosti se vyznává Anně, je však ženatý a má dva syny.-

11. 1952 – OCHRANNÁ ZNÁMKA – Emigrant Krahulík vyrábí v západním Německu sklo pod značkou Albrechtické hutě, díky vydírané sekretářce se vše dozví i prospěchářský a mstivý Bošek, který této situace využije k odvolání a posléze i uvěznění ředitele Hajného - nedivme se, jsou divoká 50. léta, léta politických procesů. Navíc anonym upozorní Hajného manželku, že je svým mužem podváděna. U Krupků na statku hospodaří mladý Ludvík, mezi ním a tchánem, který ho nechává sledovat, však dochází k ostrým sporům. Při fyzické potyčce Krupka umírá, ovdovělá Vilma se přihlásí do družstva Ludvíkovi natruc. Znovu osamělá Nany prosí bratra Jakuba o pomoc, on však ze strachu odmítne, nepochodí u něj ani Vojta - starší bratr se navíc nešetrně dotkne památky zemřelého Toníka. Také nad hoteliérem Pepou se stahují mračna – hrozí vyvlastnění jeho podniku, stává se tedy národním správcem ve vlastní hospodě. Otec Jakub zjišťuje osobně, že Kuba je zbabělec a podpantofláč. Dotkne se ho způsobem, že poddajný Jakub se poprvé v životě své snobské manželce vzepře, ba co víc, zajistí Boškovo odvolání a na místo ředitele nastoupí právě v době předvánoční udivený Vojta.

12. 1954 – NEDĚLNÍ SMĚNA – Úspěšně hospodařící Vilma se k nelibosti zetě Ludvíka stává předsedkyní JZD a svůj bývalý velkostatek využívá k ustájení dojnic. Předsedu KNV Jakuba nečekaně potká politický pád- na kraj totiž přišlo udání, že za války svou nedisciplinovaností zavinil nejen svoje, ale i Floriánovo zatčení, poté smrt u výslechu. Milada ho hned opouští a Jakub se vrací do rodného domu. Také Pepu dostihne Boškova pomsta, který dosadí do hotelu svého správce a Pepa se i s rodinou načas uchýlí do otcova domu. Odhodlaná Nany neustále podniká kroky k očištění Hajného. Vojta v ředitelském křesle zjišťuje, že podnik musí přijít s novými nápady, jinak v konkurenci neobstojí. Pozve proto na mimořádnou nedělní směnu mladé výtvarníky, u svých sklářů se však potká s nepochopením. Jako už mnohokrát zachrání všechno otec Cirkl s partou sklářských dědků a Pepův guláš pro všechny. Ponížený Bošek se však pomstí, Vojta je z funkce ředitele odvolán, na jeho místo se vrací starý intrikán.

13. 1957 – JUBILEUM – Tento rok začíná velmi smutně, v Německu zemřela těžce nemocná nejstarší dcera Terezka. Otec Jakub se na jejím pohřbu setkává s bývalým gestapákem Schnapkem, který mu prozradí, že kamaráda i syna Kubu udal Němcům Čech, který bydlel naproti Floriánovi. Po návratu se starý sklářský mistr pouští do pátrání, všechny stopy jsou však 12 let po válce pečlivě zahlazeny. Vojtovi a Líze se narodilo třetí dítě, syn Vojtíšek a celá rodina se sejde na křtinách. Po letech se objevuje i Jakubova žena Milada, on však další soužití s ní striktně odmítne. Po oslavě se otec Jakub dovídá právě od svého nejstaršího syna pošmistra, kdo bydlel za války v onom domě. Ano, byl to Bořivoj Bošek, zákeřný prospěchář. Albrechtická huť se chystá na stoleté jubileum svého působení, nynější ředitel pořádá pompézní oslavu. A právě před všemi hosty, funkcionáři i starousedlíky mu otec Jakub vmete do očí pravdu a důkazy o jeho udavačské činnosti za války. I přes Boškovu snahu všechno popřít a zamést ho konečně na prahu stáří dostihne spravedlnost – je potupně zatčen a deportován do vězení. Naopak se po letech arestování vrací Hajný, vyřešil i své rodinné záležitosti a Nany je konečně šťastná. Dlouhá kapitola pestrého a nelehkého života sklářského mistra Jakuba Cirkla se symbolicky uzavírá jeho lehkou, ale nečekanou smrtí u milované pece...


Autor: Angelika2808

Popis / Obsah / Info k filmu Synové a dcery Jakuba Skláře
Seriál napsán z rukou Jaroslava Dietla vypráví příběhy lidí z řemesla již dávného, krásného a křehkého a to ze zakladatelů rodu slavných sklářských mistrů. Na albrechtickou huť přichází nový, mladý a talentovaný Jakub Cirkl. Jeho zručnost a výjimečné umění se roznese do širokého kraje. Velice se mu na huti líbí, že může rozvíjet své nové techniky. Seznámí se s Terezkou do které se zamiluje a později založí početnou rodinu. Nejvíce si však přeje své řemeslo předat svým dětem, aby pokračovali v jeho práci. Není vše jednoduché, musí překonat spoustu překážek, první i druhou světovou válku, znárodnění, vyvlastnění a bouřlivé události padesátých let.


Autor: georginaa

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10