Svět Pavla Kühna (1998) [TV film]

Obrázek není k dispozici.
80 %
 
 
    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 58 min.
„Lidé a hudba ve vzpomínkách vynikajícího sbormistra a dirigenta a jeho přátel“
Celovečerní dokument "Svět Pavla Kühna" není klasickým zkoumáním života a díla muzikanta, který se dožívá významného životního jubilea, ale je mapováním postojů, lidských názorů a tvůrčích metod Člověka Kühna a zároveň výpovědí jedné muzikantské generace. Pavel Kühn si totiž k oslavě svých šedesátých narozenin pozval do vinárny Českého hudebního fondu své přátele (kteří také utvářeli lidskou i sbormistrovskou osobnost, jak sám říká) , aby nejen vzpomínali, ale také tak trochu sdělili své současné životní pocity a vyprávěli i různé příběhy, které ještě nebyly publikovány. "můžete se mě ptát na cokoliv, ale musíte počítat s tím, že já taky na každého z Vás něco vím", říká se svým jadrným humorem Pavel Kühn na začátku pořadu takovým osobnostem, jakým je dirigent Libor Pešek, jeho neméně známý kolega Vladimír Válek, světoznámý pozounista Zdeněk Pulec, jazzman a skladatel Karel Růžička, "nadzvukový mistrů a hudební režisér Jiří Zobač a také hudební publicista Antonín Matzner.
Zmíněné osobnosti, kromě formulování vlastních názorů a postojů , vytvářejí v dokumentu jakýsi odrazový můstek pro hlubší reakce a zamyšlení samotného Pavla Kühna. Ten poskytl štábu České televize pro vznik pořadu několik rozhovorů v různých časových rovinách a samozřejmě na různých místech a v různých atmosférách. (Při zkoušce na koncer Pražského jara v kostele Šimona a Judy , při spolupráci s Charlesem Mackerasem na novém CD s usalkou Antonína Dvořáka pro firmu Decca, na festivalu Smetanova Litomyšl , kde pracoval Pavel Kühn jako hudební režisér prestižní festivalové nahrávky Ivan Hrozný Sergeje Prokofjeva a také ve volných chvílích odpočinku na své chalupě na Šumavě. Každé toto prostředí evokovalo jiné postřehy, jiná témata.
Všichni účinkující také svorně vzpomínají na zakladatele české špičkové sborové interpretace , Jana Kühna a jeho manželku Markétu Kühnovou, Pavlovi rodiče.
Významnou součástí a také samostatnou rovinou ve vyprávění je profil Kühnova smíšeného sboru, který vznikl před čtyřiceti lety a má za sebou spolu se svým "šéfem" mnoho úspěšných vystoupení a nahrávek u nás i mimo republiku.Pro toho, kdo by se bál , že v dokumentu nezazní hudba, bychom rádi uvedli, že v pořadu bude mít divák možnost sledovat v četných ukázkách z archivů nejen vývoj sborové interpretace, ale kromě jiných současných prací vám pořad představí úryvky z nezapomenutelného koncertu z Pražského jara 1998, kde Kühnův smíšený sbor provedl kantáty Bohuslava Martinů : Mikeš z hor, Legenda z dýmu bramborové nati, Romance z pampelišek a Otvírání studánek.
Svě Pavla Kühna je tedy opravdu širokým pohledem do života, práce, názorů a také humor jednoho z nejvýznamějších a scětovými špičkami nejvyhledávanějších sbormistrů dvacátého století.

režie:
Radovan Urban
 
 
scénář:
Radovan Urban
 
 
kamera:
Václav Svoboda
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.