Duben
ohodnotit

Suzanne

Rok:
1996
Délka:
130 minut
Premiéra v ČR:
19.9.1996
„Slovensko-český celovečerní hraný film "o pádu do propasti, která nemá dno..."“
Popis / Obsah / Info k filmu Suzanne
POZOR SPOILER

  Suzanne je mladá a krásná. A také má ráda legraci, protože zrovna lepí k podlaze papuče mladého muže Denyho, se kterým žije. Pak jde do práce. Dělá na železnici. Zde je celkem oblíbená, ale bohužel, drogy způsobí, že ji zrovna vyhodili. A ona to bere po svém. Svlékne uniformu a polonahá odchází.
Denny je zrovna u kovadliny. Jinak stálé zaměstnání nemá. Ne že by byl nějak líný, ale jeho život jsou drogy a ostatní je vedlejší. Občas se pokouší hrát si na umělce a fotí.  
Oba však mají dobré srdce, o čemž svědčí záchrana psíka, kterého chtěl majitel nechat uvázaného v lese. Oni psíka vzali a uvázali tam majitele. Psík putuje k Dennyho bratrovi, kterému říkají Chappi.  
Protože nedostatek peněz je akutní, dává se Suzanne naverbovat do nočního podniku který patří Paličkovi, mocnému muži podsvětí, pasákovi a také překupníkovi drog. Zde se pozná s dirigentem Chrisem d'Garnem. Suzanne se pak ocitá v nemocnici a on ji zde navštíví. Nabízí jí nový život a léčení. Suzanne odmítá.
Jenže napětí mezi Denym a Paličkou se stupňuje, peníze nejsou a dluh roste. Proto jde Deny domů krást. Je však načapán matkou.  
Chris d'Garne Suzanne sděluje, že je její otec.  
Dany musí vyhovět Paličkovi, a proto začíná fotit nahotinky a porno. To se Suzanne nelíbí. Stejně jako když se dozví, že je těhotná.
Tato zpráva ji sice změní, ale drogy bere dál až ji najde její otec. Zase jí chce pomoci, ale dostává nakládačku. Po návštěvě lékaře se Suzanne rozhodne se skoncovat s drogami a chce to dokázat bez doktorů. Proto se upoutá i s Denym k nějaké trubce, aby nepodlehli pokušení. Netušili, jaké peklo je čeká. Hned poté je Suzanne Paličkou za drogy zneužita a Deny si to později „užije“ také.  
To už však Suzanne neví, protože je na odvykací kůře a později porodí zdravé dítě. Svůj boj s drogou vyhrála. Možná by ji čekal krásný život, kdyby ji k Denymu nevolal Chappi a ona jede. Jejich setkání po takové době bude osudové... 


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Suzanne
Nový slovensko-český film scenáristy a režiséra Dušana Rapoše Suzanne vznikl na základě volné inspirace stejnojmennou písničkou Leonarda Cohena. Je součástí slovenské protidrogové kampaně Miluj život, ne drogy. Mezi tvůrci je jako představitelka hlavní role a autorka spolunámětu Eva Vejmělková, jež se v posledním roce výrazně angažuje v boji proti drogám, který organizuje české Národní centrum podpory zdraví. Jména harečky a režiséra "současné" téma filmua koneckonců i jeho název mimoděk upomínají na Rapošovy snímky Fontána pre Zuzanu (1985) a Fontána pre Zuzanu 2. - Koncepce filmu odpovídá didaktickému záměru tvůrců. Režisér vypráví příběh mladé bratislavské ženy s francouzským jménem Suzanne, která zcela propadla drogám, ale která po mnoha událostech najde sílu vyléčit se ze závislosti na nich. Její motivací je strach ze smrti a touha porodit očekávané dítě. Ale snaha přiměy k osvobození od drog i milovaného partnera vede k tragédii. - Podle slov režiséra je inspiraceCohenovou písní pouze pocitová a bezprostředně nesouvisí s jejím textem. Tvůrci využili svých zkušeností ze setkání s narkomany. Na rozdíl od Pavučiny (1986) Zdenka Zaorala nevyužívají dokumentaristických postupů; s jasně čitelnou přímočarostí ilustrují tezi o smrtelné škodlivosti tvrdých drog. Jí je podřízena průhledná symbolika filmu (obrazově i verbálně vyjádřená situace "za pět minut smrt", přirovnání mladých narkomanů k opuštěným psům), prvoplánové použití převzaté hudby (Verdiho Requiem) i poněkud strojeně metaforické dialogy, s nimiž si nedokázali poradit ani zkušení herci (Maroš Kramár v roli excentrického výtvarníka a Suzannina milence Denyho, Boleslav Polívka jako její pozdě nalezený otec). Důležitou složkou vyprávění jsou výtvarné artefakty, zobrazující vnitřní svět hrdinů. Na jejich podobě spolupracovali kromě odborníků (dr. Václav Dvořák z bohnické léčebny v Praze) částečně i skuteční narkomané. - Ze zcela jiného úhlu pohledu se stejné tematice věnuje i práve uváděný britský film Trainspotting. Při premiérovém uvedení na Slovensku se Suzanne setkala s velkým diváckým zájmem.
Zdeno Kubina Filmový přehled 1992/10/29,

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Suzanne
Dramatický príbeh osudovej lásky dvoch drogovo závislých mladých l'udí. Mladá Bratislavčanka Suzanne nájde v sebe silu vyliečiť sa zo závislosti. Jej motiváciou je strach zo smrti a túžba porodiť očakávané dieťa. Ale snaha presvedčiť o nezmyselnosti brania drog aj milovaného partnera vede k tragédii.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

71 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

13:05 - 13:50

36 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:40 - 14:35

1 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

16 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10