Duben
ohodnotit

Studujeme za školou

Žánr:
Rok:
1939
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
1.1.1939
„Študácká komedie o rozdílech mezi teorií a praxí a o jedné úspěšné školní vzpouře“
Popis / Obsah / Info k filmu Studujeme za školou
POZOR, SPOILER

Profesorka na obchodní akademii má výklad, ve kterém přirovnává život k řece.

Eva Vichrová a Karel Toman jsou za školou. A to na plovárně, kde najdou deštník roztržitého profesora Pírka. Ten se u toho naskytne, pohrozí jim hlášením do školy a odchází. Ale deštník si opět nevezme.

Tři mládenci bydlí spolu v jednom pokoji. Je to právě Karel a s ním jsou zde Ivan Javorský a Vašek Pelíšek.

Karel s Evou přemlouvají Pírka, aby nic nehlásil, ale ten to již dávno zapomněl a skoro neví, o čem je řeč.

Na akademii je také profesor Vlk. Ten učí dle své knihy a trvá na biflování. Jenže to se žactvu zrovna nezamlouvá. Jeho výklady jsou suché a nezáživné. Zato profesor Horák je oblíben. Učí žáky formou hry, což je lépe zapamatovatelné, ale i výuka je tím lepší. Když se pan Vlk dozví, že jeho styl učení kritizuje velkoobchodník Vichr, otec Evy, tak se mu to vůbec nelíbí. Ti dva se setkají i osobně, ale každý je přesvědčen o své pravdě.

Naši tři kamarádi byli vybráni, aby do Vichrova obchodu nastoupili do práce. Takže se ocitají ve městě, kde budou poprvé v životě v praxi. Na uvítanou si pana Vichra spletou s posluhou. A poté neuspějí už jen při základních praktických zkouškách. Takže je prokurista vyhodí. Karel s Vaškem končí u chalupníka, který je pošle na trh prodávat. Mládenci však neuspěli. Později se opět všichni tři studenti sejdou zase u Pana Vichra a začínají skutečně od základů.

Poté co si šlápli do života, nastává další školní rok. Profesor Vlk není nakloněn rozumné debatě se studenty. Pokračuje ve svém stylu vyučování a řevu na studenty. Ti se vzbouří, a když je pan Vlk odvolán, utečou všichni ze školy. Studentská akce vyvolá samozřejmě velké pozdvižení. Žáci jsou i vyslýcháni, ale ani jeden nesdělí požadované jméno toho, kdo celou akci inicioval. Nakonec se přiznává Karel, a protože pan Vlk trvá na vyloučení z akademie, Karel mizí. Nechává jen lístek na rozloučenou. Nastává po něm veliká sháňka, protože to vypadá, jako by chtěl spáchat sebevraždu...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Studujeme za školou
Tato česká filmová veselohra vznikla zřejmě proto, aby vytěžila co se ještě dalo z obliby a kasovní přitažlivosti již natočených a osvědčených středoškolských filmů. Zaměněna byla jen střední škola za obchodní akademii a dodala námětu náznak vážnosti tím, že se mělo ukázat na hlubokou a širokou mezeru, zející mezi teoretickým vyučováním obchodní akademie a praktickými potřebami obchodu.

Jinak dějově a režijně zajel film na vyježděné koleje. I personál zůstal také týž jako obvykle. Hlavní a smutná úloha připadla Františku Smolíkovi a jeho výkon v v celém průběhu děje dával jeho scénám uměleckou uroveň. O průbojnosti mládí se divák mnoho nedověděl, pokud tím nebyly myšleny školní taškařice či snaha utéci z přísné prázdninové praxe, nejméně jsou jí sebevražedné nápady, které jsou hlavnímu studentskému hrdinovi (Rudolf Hrušínský) útěkem před odpovědností ve chvíli, kdy právě úzkost ustarané maminky přímo volá po odhodlání k životu.

Naštěstí stačí i tu pár slov strážníka, aby se úmysl změnil. Režie Miroslava Cikána chtěla mít především veselohru. Proto nemá k myšlence filmu co povědět a utápí ji v rozvodněných, frázovitých projevech představitelů obou směrů. Škola byla v době okupace pro náš národ příliš vážnou záležitostí, než aby byla jen předmětem filmového obchodu, a když už, tak, pak vyžadovala inteligentnějšího postřehu v námětu a taktnější ruku v provedení.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Studujeme za školou
Třetí ročník obchodní akademie má velice přisného třídního profesora Vlka. Ten trvá na tom, aby studenti při zkoušení doslova odříkávali každé slovo z učebnice, kterou napsal. Když jednou prostořeká Eva Vichrová vysloví názor svého otce, pochybujícího o účelnosti tohoto způsobu výuky, profesor se velmi rozzlobí. Obchodníka Vichra pozve do školy na pohovor. Po ostré diskusi se Vlk rozhodne poslat do Vichrova obchodního domu tři své studenty na prázdninovou praxi. Karel, Václav a Ivo jsou přesvědčeni, že oslní ostatní zaměstnance svými schopnostmi, ale to se jim nepodaří. Dokáží sice citovat celé odstavce z teorie, ale bídně selžou při nejmenších praktických úkolech. Po prázdninách potvrdí spolužákům Vichrův názor, a když profesor Vlk znovu začne se svými pohrůžkami, vyhlásí mu otevřenou vzpouru. Karlovi jako iniciátorovi vzbouření hrozí vyloučení. Když Karel pak nepřijde do školy, bojí se všichni, že si něco udělá. Také profesor Vlk se obává o Karlův život a rozhodne se změnit své chování i způsob výuky. Karla, kterého potká na noční ulici, ubezpečí, že mu vyloučení ze školy nehrozí.

NfA:Český hraný film II


Popis / Obsah / Info k filmu Studujeme za školou
Hrdiny české filmové komedie jsou studenti Obchodní akademie, kteří úpí ve školních lavicích pod lavinou velkého množství učiva, bez něhož se prý při výkonu budoucího povolání neobejdou. Jedním z nejméně oblíbených učitelů je přísný a neústupný profesor Vlk, pyšný na svou učebnici. Přesto probíhá život studentský poměrně v klidu, ale jen do chvíle než přijdou prázdniny a studenti se vydají na prázdninovou praxi přímo do terénu.
Snímek sleduje jak neradostně dopadlo první střetnutí s obchodní realitou pro tři z nich, pro Karla Zemana, Ivana Javorského a Vaška Pelíška. Bezstarostní a poněkud sebevědomí chlapci totiž velmi záhy zjistí, že to, co se ve škole naučili je jim téměř k ničemu a naopak to, co by znát potřebovali se je škola nenaučila. Není divu, že po prázdninách dojde ke střetu s profesorem Vlkem, který odmítá uznat argumenty studentů, ačkoli se před krátkým časem na vlastní kůži přesvědčil o nedostatcích v tom, co vyučuje. Spor se vyhrotí až ve vzpouru, kdy jeden ze studentů na protest opustí školu. Nakonec ovšem profesoři uznají nedostatečnost až příliš teoretického vzdělávání a rozhodnou se chyby napravit. Dokonce i profesor Vlk uzná své chyby.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

75 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

13:30 - 14:15

15 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

10 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

20 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190489
Osobností: 697719
Fotografií: 763681
Plakátů: 376287
Obsahů a biografií: 178181

Poslední komentáře

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Šťastné a krvavé (2023)

Šťastné a krvavé
O tom, že existují skřítci   Elfové pro země, které o   vánočních svátcích   vyznávají reklamní postavu   Santa Clause společnosti   Coca-Cola, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10