Struktura krystalu (1969)

Struktura krystalu (Struktura krysztalu)
76.7 %
 
 

Struktura krysztalu

Další název: The Structure of Crystal

    Země: Polsko
    Délka: 74 min.
Mladý talentovaný fyzik Jan pracuje jako meteorolog v zapadlé vsi kdesi na jihovýchodě Polska. Čeká na příjezd přítele, s nímž studoval a který udělal vědeckou kariéru. Hlavním cílem jeho návštěvy je přimět Jana, aby se vrátil do hlavního města a pokračoval ve svém vědeckém bádání. Podaří se mu ho přesvědčit?

Mladý talentovaný fyzik Jan pracuje jako meteorolog v zapadlé vesnici kdesi na jihovýchodě Polska. Spolu se ženou čeká na přítele, s nímž studoval a který udělal vědeckou kariéru. Pracuje ve výzkumném ústavu ve Varšavě, cestuje po cizině, má mnoho kontaktů. Hlavním cílem jeho návštěvy je přimět Jana, aby se vrátil do hlavního města a pokračoval ve vědeckém bádání... A právě zde začíná diskuze o smyslu práce, ambicích a touze po uplatnění, konfrontace dvou odlišných životních postojů... Oba muži nastolují své argumenty, aby se v závěru filmu rozešli... Ve - svým způsobem - otevřeném konci ponechává Zanussi prostor pro diváka, aby si sám určil, která cesta životem je smysluplnější: zda ta, prožitá v klidu a spokojenosti s rodinou, či ve vleku kariéry na výsluní veřejnosti. V každém případě oba hrdinové vždy něco získávají a něco ztrácejí. Autorský osobitý Zanussiho snímek natočený pod zřejmým vlivem nové vlny znamenal na přelomu 60. a 70. let v polské kinematografii skutečně svěží závan. Zaujal nejen rodícím se režisérovým rukopisem s typicky racionální analýzou zásadních věcí současného člověka, ale také využitím dokumentárních realistických záběrů pleném, improvizovanými dialogy a obsazením naturščika do jedné z hlavních rolí. Zcela nový byl také Zanussiho zájem soustředěný na současnou inteligenci a její problémy,
(pb)
katalog 1. Festivalu nad řekou

režie:
Krzysztof Zanussi
 
 
hraje:
Barbara Wrzesińska (Anna), Andrzej Zarnecki (Marek Kawecki), Jan Mysłowicz (Jan), Władysław Jarema (děda), Adam Debski (Forester), Monika Dzienisiewicz-Olbrychska (NEUVEDENA), Urszula Galecka (NEUVEDENA), Daniel Olbrychski (NEUVEDEN), Franciszek Starowieyski (NEUVEDEN), Barbara Wachowicz (NEUVEDENA)
 
 
scénář:
Krzysztof Zanussi
 
 
kamera:
Stefan Matyjaszkiewicz
 
 
hudba:
Wojciech Kilar
 
 
kostýmy:
Danuta Polis
 
 
střih:
Zofia Dwornik
 
 
asistent režie:
Joanna Krauze
 
 
asistent kamery:
Jan Hesse (operátor)
 
 
výprava:
Tadeusz Wybult, Wiesława Chojkowska
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.