Jeden svět
ohodnotit

Střihoruký Edward

Edward Scissorhands

Další název:
Nožnicovoruký Edward / Nůžkoruký Edward
Rok:
1990
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
14.5.1992
„Nůžky místo rukou? Kdo to jakživ slyšel!“
Popis / Obsah / Info k filmu Střihoruký Edward
Edward má místo rukou ostré „nůžky“ a je výtvorem starého vynálezce, který však zemřel dříve, než jej stačil dokončit a nahradit důmyslnou sestavu ostrých břitů lidskýma rukama. Edward zůstal úplně sám v chátrajícím hradě. Dlouho trvalo, než jej zcela náhodou objevila podnikavá Peggy a vzala s sebou do města. Přestože Edward vypadá jako nějaké hrozivé monstrum, ve skutečnosti je hodný, milý a velmi plachý. Brzy si získá uznání a obdiv svým střihačským uměním. Jenže, jak už to chodí, jsou i lidé závistiví a zlí, jímž chlapcova obliba nedá spát, obzvláště když si všimnou náklonnosti, kterou chová k hezké dívce Kim...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Střihoruký Edward
Edward je příjemný zranitelný mladík žijící v klidném předměstí. Místo rukou má však smrtelně nebezpečné nože. Pozoruhodný film od tvůrce, jež natočil například Batmana.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Krásný, i když ne zcela dokonalý film génia obrazu, ale někdy trochu lopotného vypravěče Tima Burtona. Díky komentáři na tomto DVD chápu, proč tohle vyznání chlapce, který nacházel ve strašidelných filmech laskavý útěk z „děsivosti" předměstského života, vypadá, jak vypadá. Ale stále si myslím, že se tu poloha pohádkové lyričnosti příliš bije se sociální satirou na americký (předměstský) způsob života. Zvláště díky nádherné hudbě Dannyho Elfmana ale tento film obsahuje několik opravdu nezapomenutelných okamžiků.
OBRAZ: Na více než desítku let starý snímek vypadá opravdu úžasně, ze série nyní vycházejících starších filmů od Foxů rozhodně nejlépe. Mimořádnou pochvalu zaslouží (vzhledem k místy na digitalizaci nesmírně náročnému obrazu) naprostá absence jakýchkoli artefaktů. Chybí i jakékoli nedostatky kopie, obraz je v každé scéně naprosto čisťounký. Kontrast je místy trošku nižší, ale jen nepatrně. Sytost barev je dokonalá.
ZVUK: Je v málo obvyklém formátu 4.0 a absence basového kanálu je znát. Také efektové kanály nejsou prakticky znatelné. Zato ty přední hrají mimořádně dynamicky a čistě, k jejich výkonu nelze mít žádné výhrady.
EXTRA MATERIÁLY: Nejsou ohromující, ale slušné. Od výročního vydání (10 let od uvedeny jsem čekal více). Asi nejzajímavější jsou oba komentáře. Ten Burtonův není špatný, ale zatím nejřidší, jaký jsem kdy slyšel (pauzy mezi Burtonovými vyjádřeními leckdy trvají i přes deset minut), druhý je vlastně izolovaná hudební stopa, kterou prokládá příjemným povídáním skladatel Danny Elfman. 0 trochu méně zajímavé jsou dokument a kratinké filmové záběry s vyjádřeními herců a tvůrců.
Dva trajlery a tři kratinké španělské (?) televizní reklamy doplňuje 23 výtvarných návrhů (velmi hrubých kresbiček Tima eurtona).
SEČTENO A PODTRŽENO: pokud máte tento film rádi a chcete ho mít ve sbírce (nebo si alespoň vypůjčit a osvěžit v paměti ve skvělé obrazové kvalitě), tak vás toto DVD uspokojí plně.
Jiří Brenner Premiere 2001/2/105

Autor/Zdroj: Brenner Jiří/DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Střihoruký Edward
Americký režisér Tim Burton se naráz proslavil svým Batmanem. Nyní máme příležitost vidět na plátnech našich kin jeho zatím poslední, divácky velmi úspěšný snímek Střihoruký Edward. Režisér si v něm pohrává s nejrůznějšími žánry a motivy: snoubí se zde komedie z amerického maloměsta s moderní pohádkou, horor o šíleném vědci s kritickou moralitou, melodrama s bláznivou komedií. - Ve starém zámku žije Střihoruký Edward, výplod geniálního mozku osamělého vynálezce. Je náhodně objeven podnikavou a soucitnou Peg, která ho vezme k sobě domů. Mladík si brzy získá uznání sousedů svými dovednostmi, vyplývajícími z dokonalého ovládání svých rukou - nůžek. Maloměstská společnost však dobromyslné stvoření nikdy nevezme mezi sebe, protože není schopna akceptovat jeho odlišnost. Ti kdo dříve usilovali o přízeň podivné bytosti se od ní odvracejí, když se zaplete do pokusu o krádež. Život mezi lidmi Edwardovi komplikuje i Pegina dcera Kim, odmítající dlouho myšlenku, že podivný host se do ní zamiloval. - Burtonova schopnost poskytnout nejširší divácké obci fantaskní, zábavnou a lehce moralizující podívanou, se v tomto filmu projevuje naplno. Motiv cizince v našem světě prokazujícího nakonec více lidských vlastností než lidé sami, není jistě ničím objevným (viz. např. E. T. Mimozemšťan), stejně jako módní "pozitivní" ladění vyprávění o toleranci a lásce. Lahůdkou pro znalce je Vincent Price, herec-symbol z hororů Rogera Cormana, v roli vynálezce.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Léta s Jaromírem Hanzlíkem

10:05 - 11:25

71 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Rytíři

11:05 - 12:00

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

21 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:35 - 11:30

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190273
Osobností: 697372
Fotografií: 762979
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10