Duben
ohodnotit

Strašáci

Straw Dogs

Další název:
Wer Gewalt sät
Žánr:
Rok:
1971
Délka:
118 minut
„Na začátku všeho byla nešťastná nehoda, která rozpoutala vlnu násilí a nesnášenlivosti, kterou teď už nic nemůže zastavit.“

Komentáře k filmu Strašáci

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 12
Charlie35
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2009
Tenhle snímek Sama Peckinpaha   Straw Dogs byl v dobách   totality znám spíše pod   názvem Bezzubí hlídači.   Výborně vygradovaný   příběh intelektuála,   který, donucen okolnostmi,   musí v naprosto pro něj   nezvyklém prostředí   anglického venkova bojovat o   holé přežití. Dle mého   názoru vrcholně dílo Sama   Peckinpaha.
Pardal
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.6.2007
Hodně drsnej film z   anglického prostředí   (takže špičkový dialekty),   napětí ve filmu houstne z   každou minutou a poslední   půlhodinku vybuchne do   totální vřavy násilý.   Tolik o pohledu do lidské   duše která může překvapit   vás samotné. D. Hoffman mám   to právě ukazuje exceletním   výkonem... Film je správně   "syrovej" na nic si   nehraje a nebojí se některé   věci ukázat hodně zostra   díky čemuž získavá víc a   víc na kvalitě.
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.7.2007
Napínavý příběh od   režiséra Sama Peckinpaha.   Mladý anglicko-americký prá   se rozhodne usídlit se v   anglii, v rodném městě Amy   Summerové. Poznáváme   ponurou atmosféru anglického   venkova a celou řadu jeho   obyvatel. Hlavní hrdina David   Summer (Dustin Hoffman)   potřebuje klid pro napsání   odborné knihy. Jeho žena Sam   se nudí a tak občas   zaflirtuje se skupinou   mladíků, kteří mladým   manželům staví garáž. S   jedním z mladíků dokonce   kdysi prožila milostný   románek, nebo alespoň   dotyčný se o ni kdysi   pokoušel. Vše nakonec   směřuje k jejímu   znásilnění. Každá z   postav příběhu je   zvláště vykreslena.   Sledujeme několik dějových   momentů - ať už je to   vývoj vztahu mezi manželi,   ale i osud Johna Nilse -   člověka se sexuální   deviací. Film v poslední   třetině příběhu směřuje   ke krvavému konfliktu.   Hlavní hrdina je nucen   bránit sebe, svoji ženu,   Johna Nielse a svůj dům   proti útoku pětice mužů.   Situace typická pro mnohé   thrillery. Peckinpah však v   příběhu dokazuje něco   extra. Práce kamery,   prostřihy a výkony   protagonistů vyzdvihují   tento snímek nad průměr   svého žánru. Použitá   brutalita v příběhu je   střízlivá.
PinPrick
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.1.2008
Dustin Hoffman nenatočil v   70. letech žádný špatný   film a Strašáky bych   zařadil právě mezi ty   nejpovedenější. Hoffmanův   herecký výkon podtrhuje již   tak napjatou atmosféru,   která ve filmu panuje, k tomu   skvělá hudba, pro Strašáky   jako stvořená, a máme   prvotřídní thriller.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.2.2012
Je to již hodně let, kdy   jsem viděl tento film,   udělal na mě velký dojem,   kdy Dustin Hoffman bojuje ve   svém domě o holý život a   potom přišly další filmy a   název se ztratil. Několik   let jsem nad názvem bádal a   najednou díky náhodě jsem   se k názvu dostal. Ne, že   Dustin hrál jenom v thrilleru   Maratonec ale do stejné   várky patří i film   Strašáci, kdy divák je   přikurtován do křesla a ani   nedudá. Kdo má rád   herectví Dustina   Hoffmana,nehrál jenom malé,   velké role,ale jde o   všestranného herce,kde mu   není cizí ani hrát v   komédiích,v thrillerech ale   i v krimi a pro diváky s   vysokým IQ, a film   neviděl,doporučuji všem,   kteří mají rádi mrazení v   zádech
rankinfitch
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.8.2009
Velmi dobře zrežírovaný i   zahraný psychologický   thriller. ve kterém nový   obyvatel jednoho městečka,   matematický génius David   (Dustin Hoffman), čelí   útoku městské party   gaunerů, z nichž jeden měl   v minulosti něco do činění   s jeho manželkou.
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.12.2007
Zpočátku pomalý film,   který se v druhé polovině   zajímavě rozjede. A úplný   konec s bráněním domu je   nezapomenutelný. Dustin   Hoffman se z upjateho   nevyrazneho matamtika, ktery   se zbrani v ruce brani svou   mazleku, sebe i svuj majetek.
luongovae
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.8.2007
Pokud náhodou vlastnite   ženu, která je navíc k   světu, potřebujete se   maximálně koncentrovat ve   své práci, proč se třeba   neodstěhovat do zapadlého   městečka plné náruživých   chlapíků? Proč ne, hlavně   že je tu klid a levné   bydlení. Od režiséra   klasických westernů Sama   Peckinpaha se snad nedalo   očekávat nic jiného než   dávku napjetí a násilí.   Sem tam film také   připomíná western. Snímek   přestavuje pro režiséra   studium   násilí,sebezáchovné   chování běžně   mírumilovného jedince,   bojující za své přežití.   Dustinovi Hoffmanovi se   nakonec podaří lumpy   zneškodnit, ale nakonci z   toho všeho vychází jako   protivný dobrák a hlupák v   jedné osobě.
fefee
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.12.2007
Strašáci
Tak som si to tiež kukol, a   musím povedať že film je v   pohode. Je vidno že to nie je   americký film. Sympatická   herečka :-)
Inak   skvelý D.Hofman to zahral   bravúrne, len čo mi tak   trošku vadilo, bolo   zabíjanie palicou,   nerealisticky zachytené, kde   doslova ňou hladká kolegu   herca...a ten sa filmovane   zrúti na zem ako keby dostal   guľku.
Ale inak v poho   ;-)
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 6.8.2014
Ani kdysi dávno mne film   nějak nebavil, hlavně kvůli   první hodině. Ta je vcelku o   ničem, ale pak se to celé   začne rozvíjet a konec je   strhující. Jistě, že to   dnešním gore thrillerům   nesahá ani po kolena, ale oba   hlavní protagonisté zahráli   perfektně. Knihu jsem   nečetl, ani se nechystám a   tak to ohodnotím jako   průměrný film se slabou   první hodinou.   2014072211008/11129
Mlapiska
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 18.9.2007
Nemůžu si pomoct, ale tohle   mě ani trochu nenadchlo.   První polovina filmu se mi   zdála moc rozvláčná a   umrtvující, až jsem se   začínala nudit. Druhá byla   pak jaksi nelogická a zvrtla   se ve strhující dobývání   domu. Nudu zaplavila vlna   násilí. Nějak jsem tomu   nevěřila a nelíbilo se mi   to. Tohle mi zkrátka moc   nesedí.
Misantrop
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.9.2012
Pokud měl tento film za cíl   ukázat člověka jako   takového v jeho pravém   světle, to jest jako   násilnickou bestii   vyžívající se v opilství,   rvačkách a zabíjení,   bestii, jejíž náznak   jakési kultury spočívá jen   při společenském večírku   v sále hospody leda v povyku   miliónů harantů, ve   vyčpělém náboženském   kázání, v stokrát   okoukaném starém   kouzelnickém triku a ve   falešně zpívané operní   árii, vše opět řádně   zamícháno do alkoholových   výparů, pak bylo tohoto   cíle dosaženo sotva   zpoloviny. Spíše se   důvodně domnívám, že film   přitáhl hlavně ony   mrduchtivé násilnické   bestie, a to opět proto, aby   se na předvedeném násilí   vyžívaly. Anebo lze film   také chápat jako svého   druhu americkou velmocenskou   propagandu (či americký   velmocenský komplex, komplex   simplex). Neboť co v něm   vidíme? Vysoce inteligentní   americký nadčlověk přijede   na skotský venkov pracovat na   odborné knize, jejíž   problematiku nechápou ani ti   nejvzdělanější z řad   místní vesnické honorace,   je to zpočátku takový   naivní, slabý,   měkkosrdcatý sralbotka,   jemuž se za zády smějí a   zhanobují ženu, ale nakonec   hrdinně sám pobije celou   chuligánskou bandu   rozzuřených evropských   balíků, kteří brutálně   napadnou jeho dům. To je   velmi americké, avšak též   velmi podprůměrné!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih57291minih57291Zdrojový kód (2011) 
Source Code n
minih6122minih6122Detektiv (1968) 
The Detective n
minih10964minih10964Kuba (1979) 
Cuba n
minih40234minih40234Temnota (2002) 
Darkness n
minih32278minih32278Pátek třináctého 2 (1981) 
Friday the 13th Part 2 n
minih29740minih29740Vojákova dcera nepláče (1998) 
A Soldier's Daughter Never Cries n
minih5469minih5469Černá hvězda (1992) [Video] 
Relentless 3 n
minih107055minih107055Čtvrtá hvězda (2014) [TV seriál] 
Čtvrtá hvězda n
minih17241minih17241Přednosta stanice (1941) 
Přednosta stanice n
minih3122minih3122Anna proletářka (1952) 
n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190549
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376576
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10