Duben
ohodnotit

Stepfordské paničky

The Stepford Wives

Další název:
Die Frauen von Stepford; Zony ze Stepford
Žánr:
Rok:
2004
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
2.9.2004
„Manželky ve Stepfordu mají tajemství“
Popis / Obsah / Info k filmu Stepfordské paničky
Co znamená stát se manželkou ze Stepfordu, ženou až neuvěřitelně dokonalou? Zeptejte se stepfordských manželů, kteří v této moderní komedii vytvořili dokonalé, avšak z jistého pohledu děsivé městečko.

Joanna s manželem Walterem a dětmi se přestěhují z Manhattanu do dokonalého moderního městečka Stepfordu. Všechno zde se zdá tak perfektní, že to je až neuvěřitelné. Všechny ženy se skvěle starají o své protějšky, o domácnost, a dokonale plní své manželské povinnosti… Co se skrývá za Asociací stepfordských mužů a za Stepfordskými denními lázněmi? Proč je ve Stepfordu všechno tak dokonalé?


Popis / Obsah / Info k filmu Stepfordské paničky
Joanna Eberhartová je mladá a úspěšná žena, která pracuje ve vedení televizní stanice EBS. Je však propuštěna, když její nová kontroverzní reality show způsobí rozchod novomanželů Hanka a Barbary a jeho tragickou dohru, když Hank postřelí svou ženu i jejího milence. Joanna, která jen o vlas unikne jedné z kulek, se zhroutí. Její manžel Walter Kresby se rozhodne opustit svou práci, vezme ženu, děti Kim a Petea a odstěhuje se s nimi do idylického Stepfordu v Connecticutu, kde není kriminalita ani drogy a všichni jsou tu spokojení. Zatímco Walter je nadšen a bez váhání vstoupí do Mužského sdružení, Joanna je vyděšená z místních žen, které jsou sladké, věčně hloupě švitořící domácí puťky s velkým poprsím a touhou po dokonale uklizených domech. Jedinou výjimkou je spisovatelka Bobbie Markowitzová. Seznámí se také s homosexuálem Rogerem a jeho přítelem Jerrym. Walter se nenápadně mění, podléhá názorům ostatních mužů ze spolku. Když po ní chce, aby se víc věnovala jemu a dětem, pokusí se mu vyhovět. Joanna později najde dálkový ovladač se svým jménem a na internetu zjistí, že všechny místní ženy měly kdysi úspěšnou kariéru, kterou po přistěhování do Stepfordu vyměnily za domácnost, úklid a kuchařské recepty. Ještě víc ji vyděsí, když zajde za Bobbie, aby jí řekla o svých znepokojivých objevech. Její přítelkyně je odbarvená a upravená, v domě má najednou vzorný pořádek. Vydá se za Walterem do budovy Mužského spolku, kde se nečekaně dozví nejen hrůzné tajemství Stepfordu, ale sama se má vzápětí nedobrovolně stát "dokonalou" ženou.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Stepfordské paničky
Co znamená stát se manželkou ze Stepfordu, ženou až neuvěřitelně dokonalou? Zeptejte se stepfordských manželů, kteří v této moderní komedii vytvořili dokonalé, avšak z jistého pohledu děsivé městečko.
Joanna s manželem Walterem a dětmi se přestěhují z Manhattanu do dokonalého moderního městečka Stepfordu. Všechno zde se zdá tak perfektní, že to je až neuvěřitelné. Všechny ženy se skvěle starají o své protějšky, o domácnost, a dokonale plní své manželské povinnosti. Co se skrývá za Asociací stepfordských mužů a za Stepfordskými denními lázněmi? Proč je ve Stepfordu všechno tak dokonalé?
Tento přepis thrilleru z roku 1975, který je po filmu Rosemary má děťátko dalším hvězdným zpracováním předlohy Iry Levina, se natáčel ve studiích Kaufman Astoria a v mnoha lokacích New Yorku, New Jersey a Connecticutu. Film produkoval Scott Rudin (Hodiny) a Donals DeLine. Nicole Kidman, která ve Stepfordských paničkách představuje hlavní hrdinku, byla za svou nedávnou roli ve filmu Hodiny oceněna Oskarem jako nejlepší herečka.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Stepfordské paničky
Román Iry Levina Stepfordské paničky zlákal režiséra Bryana Forbese hned tři roky po svém vydání v roce 1972, pak následovaly další dva televizní filmy v letech 1980 a 1987. Snímek Stepfordské paničky režiséra Franka Oze však zpracovává původně pochmurné téma o působení maloměstského života na ženu v domácnosti nejen strašidelným, ale i humorným a ironizujícím způsobem. To, že nikdo není dokonalý, neznamená, že ho nelze zdokonalit. A zdá se, že právě to je cílem stepfordských mužů, toužících mít doma půvabnou, oddanou, poslušnou, patřičně vyvinutou, náruživou, dobře naladěnou a pracovitou manželku, která je neuvěřitelně výkonnou matkou, vášnivou milenkou, pečlivou hospodyní a uklízečkou. Nic však není takové, jak se na první pohled zdá, a nakonec se ukáže, že za vším vězí žena. – Joanna Eberhartová je úspěšnou prezidentkou televizní stanice, avšak kvůli násilnému incidentu, vyvolanému jejím kontroverzním pořadem, dostane výpověď. Zhroucená žena a její muž Walter se rozhodnou oživit manželství, dosud poznamenané Joanniným pracovním zaneprázdněním. Přestěhují se do Stepfordu v Connecticutu. Zatímco Walter je z uzavřeného vilového městečka nadšen, Joanna se zde cítí jako v kleci. Stepfordské paničky se podle jejích slov chovají jako přemrštěně přátelské letušky a není s nimi řeč. Žena se spřátelí s nekonformní spisovatelkou Bobbií Markowitzovou a s homosexuálem Rogerem. Společně zjistí, že za zdmi Stepfordského mužského sdružení se skrývá víc než nevinná zábava. – Režisér Oz a scenárista Rudnick se Levinovou knihou pouze inspirovali. Zatímco v předloze se feministická hrdinka stane obětí rafinovaného komplotu, v Ozově snímku je spiknutí záludných manželů odhaleno, muži jsou odkázáni do patřičných mezí a Joanna už nemusí mít strach, že se stane maloměstskou hospodyňkou-robotem. Paradoxem je, že za „stepfordským projektem“ stojí žena. Claire Wellingtonová zažila světové uznání v náročné profesi a nakonec se rozhodla pro romantický svět dokonalých mužů a žen, v němž je na denním pořádku valčík. Ze všeho nejdříve si tak stvořila perfektního manžela. - Silnou stránkou filmu jsou herecké výkony Nicole Kidmanové, Bette Midlerové a Glenn Closeové, jež si své role opravdu vychutnávají. Za zmínku stojí úvodní titulky, jež představují americké hospodyňky z padesátých a šedesátých let jako půvabné a nadšené doplňky domácích spotřebičů.
-kat-, Filmový přehled 2004/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10