Spy Kids: Špióni v akci (2001)

Spy Kids: Špióni v akci (Spy Kids)
63.7 %
 
 

Spy Kids

Další název: Spy Kids: Špióni v akcii (SK)

    Žánr: akční / dobrodružný / komedie
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 4.10.2001        
    Délka: 88 min.
„Když dva špičkoví agenti selžou při záchraně světa, musí do akce nastoupit jejich děti.“
Spy kids - Špióni v akci je úvodní film k sérii Spy kids režiséra Roberta Rodrigueze. Jedná se o rodinnou akční komedii a autor zde tedy odešel od žánru ,,klasických" akčních filmů. Je zřejmé, že jedním z důvodů byla i možnost využití motivů, které nebylo možné vložit do předchozích filmů. Rodriguez se částečně vrací i k představám ze svého dětství a spojuje je s postavami, jejichž předobrazy již existovaly jinde.
Do snímku pak obsadil svého oblíbeného Antonia Banderase (Gregorio) a jeho partnerkou se stala Carla Gugino (Ingrid); do hlavních dětských rolí pak byli vybráni Alexa Vega (Carmen) a Daryl Sabara (Juni). V českém televizním vysílání nyní můžete zhlížet Spy kids s dabingovou verzí vytvořenou roku 2008, v hlavních rolích s Janem Šťastným, Jitkou Ježkovou, Terezií Taberyovou a Janem Battěkem.

Úvod filmu se odehrává v domě rodiny Cortezových a tato část patří Ingrid, manželce Gregoria Corteze a matce Carmen a Juniho. Právě Ingrid vypráví svým dětem smyšlený příběh dvou agentů odehrávající se v době, kdy svět byl rozdělen na dvě části a proti sobě stály dvě špionážní agentury, z nichž každá měla svého nejlepšího agenta. Tito dva na sebe byli vzájemně nasazeni a každá ze stran doufala, že právě její zaměstnanec uspěje a zničí protivníka. Co ovšem žádná nečekala, že tito dva se do sebe zamilují a vezmou se.
Inu stalo se a dříve dva nejlepší agenti dvou nejmocnějších stran se stali jedním a jak bylo dříve zničení každého z nich pro protistrany pokušením, oba společně byli neodolatelným cílem. Inu, skončili se špionáží a dosavadním životem v akci a riziku a oddali se největší misi svého života - rodině.
Čtenáře nepřekvapí, že příběh, ač se zdá poutavým, leč neuvěřitelným, se vskutku odehrál. A jeho aktéry nebyli žádní jiní než Gregorio a Ingrid Cortezovi.

Jak řečeno, agentura se musela smířit s odchodem svých nejlepších zaměstnanců a Gregorio s Ingrid položili základ rodině, měli spolu dvě děti, Carmen a Juniho.
Jenže po dlouhých letech mimo službu se jim ozval Devlin, ředitel jejich agentury, s tím, že se musí vrátit. Důvod se zdál významným - v hradě nějakého Floopa se mizí agenti, a sice všichni, kteří tam byli posláni, tento padouch je proměňuje na obludy vystupující v jeho pořadu a jedině Gregorio s Ingrid mohou bývalé kolegy vysvobodit.
Argumentem pro návrat je nutnost pomoci zajatým agentům, ale ve skutečnosti oběma chybí jejich bývalá práce a rádi se spolu vydávají na novou misi...
Připravenost Gregoria a Ingrid je evidentní, když pro děti mají připravenou skrýš na ostrůvku; zato Carmen s Junim se nestačí divit zjišťujíce, že jejich rodiče jsou těmi agenty z příběhu, a dokonce strýček Felix není žádný pravý strýček, nýbrž zaměstnanec agentury. Konečně i s pravým strýčkem, bratrem Gregoria Machettem, výrobcem a vynálezcem špionážního vybavení, se později ve filmu setkáme a odhalíme i důvod, pro nějž si oba bratři nemohou přijít na jméno.
Jenomže ani na ostrově nejsou děti v bezpečí, dokonce se ukazuje, že Gregorio jej použil jako skrýš pro něco, co se protistrana rozhodla získat.
I proto se děti ocitnou v přímém ohrožení a odlétají pomoci svým rodičům...

Ve vedlejších rolích poznáme např. Alana Cumminga (v roli Floopa), Tonyho Shalhouba (jako Floopova asistenta Milánka), Dannyho Treja (jakožto Machetteho) a George Cloonyho (coby Devlina).  Autor: Ondrej_pribehar

režie:
Robert Rodriguez
 
 
hraje:
Antonio Banderas (Gregorio Cortez), Carla Gugino (Ingrid Cortezová), Alan Cumming (Fegan Flúp), Alexa Vega (Carmen Cortezová), Daryl Sabara (Juni Cortez), Tony Shalhoub (Alexandr Poskok), Teri Hatcher (paní Gradenková), Robert Patrick (pan Šišla), Danny Trejo (Mačeta), Cheech Marin (Felix Gumm), Mike Judge (Donnadon / Donnamight), Richard Linklater (špion), Guillermo Navarro (pastor), George Clooney (Devlin), Jeffrey J. Dashnaw (táta Brata), Patricia Vonne Rodriguez (nevěsta špion), Evan Sabara, Emilio Navarro-MacKissack, Becca Rodriguez
 
 
scénář:
Robert Rodriguez
 
 
kamera:
Guillermo Navarro
 
 
hudba:
Danny Elfman, Gavin Greenaway, Heitor Pereira, John Debney, Robert Rodriguez, Los Lobos
 
 
výprava-architekt:
Cary White
 
 
kostýmy:
Deborah Everton
 
 
střih:
Robert Rodriguez
 
 
zvuk:
Mark Ulano
 
 
produkce:
Robert Rodriguez, Elizabeth Avellán
 
 
dabing:
Aleš Procházka (Gregorio Cortez), Regina Řandová (Ingrid Cortezová), Daniel Tůma (Fegan Flúp), Petra Hanžlíková-Tišnovská (paní Gradenková), Miloslav Študent (Felix Gumm), Miroslav Saic (Mačeta), Jiří Hromada (pan Šišla), Jiří Knot (Alexandr Poskok), Anna Suchánková (Carmen Cortezová), Jan Cina (Juni Cortez), Jan Šťastný (Gregorio Cortez - TV Nova), Jitka Ježková (Ingrid Cortez - TV Nova), Terezie Taberyová (Carmen Cortez - TV Nova), Jan Battěk (Juni Cortez - TV Nova), Vladislav Beneš (Alexandr Poskok - TV Nova)
 
 
zvláštní efekty:
John McLeod (koordinátor)
 
 
koproducent:
Tamara Smith Zimmerman
 
 
koordinátor kaskadérů:
Jeffrey J. Dashnaw
 
 
vizuální efekty:
Robert Rodriguez (supervize), Daniel Leduc (supervize), Gary Hutzel, Gregory Creaser
 
 
masky:
Jake Garber, Gregory Nicotero (zvláštní efekty), Robert Kurtzman (zvláštní efekty), Howard Berger (zvláštní efekty), Kurtzman Nicotero Berger EFX Group (zvláštní efekty)
 
 
odborný poradce:
Marc Baird
 
 
počítačová animace:
Alex Toader (špionážní letadlo a dodatečná grafika)
 
 
výkonný producent:
Harvey Weinstein, Bob Weinstein, Cary Granat
 
 
digitální efekty:
Hybride Technologies, Digiscope, digital.art.media, Digital Anvil Effects (dodatečné)
 
 
casting:
Anne McCarthy, Mary Vernieu
 
 
režie českého znění:
Ladislav K.J. Novák (+ dialogy - SPI International ve studiu Virtual, 2001), Libor Hruška (Nova, 2007), Gustav Bubník (DW agentura, 2011)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.