Splynutí duší (1976) [TV inscenace]

Splynutí duší
74 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Délka: 75 min.
„Libuše Šafránková v roli mladé učitelky Jany, kterou rodinné důvody zavedou do malé vesnické školy. Televizní hra na motivy povídky Boženy Benešové Myšky.“
POZOR, SPOILER

Mladičká Jana Parmová se vrátila ze studií s výborným prospěchem. Její otec, berní rada František Parma, jí dává medailon s obrázkem zesnulé matky a zároveň ji oznamuje, že si bude brát zde přítomnou slečnu Žofii. To Janu rozpláče a mizí ve svém pokoji. Žofie tam přijde za ní a snaží s ní spřátelit. Vysvětluje své konání a vztah vůči jejímu otci. A také jí poví o jejím novém místě, kde bude učit. Zde Jana přijíždí i s otcem.

Postupně poznává zdejší lidi, včetně odcházejícího učitele Urbana, který se o dění zde nevyjadřuje zrovna optimisticky. Ale což, začíná školní rok a nastává práce. Už při rozsazování dětí to začíná být podivné, za učitelkou pak přichází matka jednoho z žáků. Ptá se, proč zrovna její syn musí sedět vedle pancharta. A zdá se, že dokonce vyhrožuje.

Pak je Jana na návštěvě u správce statku Velety. Ten to zde drží velmi zkrátka. Později se začíná až příliš nápadně Janě dvořit. Na návštěvu sem přijíždí Žofie. Prý na Veletovo pozvání. A kupodivu přijela s mladým panem učitelem Urbanem, který ve městě dostal jen čirou náhodou místo.

Pak jsou všichni u Veletů, a že by se to nešlo v nějak přátelském duchu, se nedá říci. Po této trachtaci přichází za Janou opět Veleta. Nenápadně dá najevo, co si myslí o vztahu Žofie, a učitel Urban také dá Janě najevo své city. A když jsou spolu v posteli, jsou načapáni.

Později pro Janu přichází Veletová, že její muž je marod a chce s ní mluvit. Cestou se staví u jedné mladé rodičky. Je zde dětská truhla a rodička úmrtí děcka schvaluje. Byl by to prý pátý panchart Veletův. To Janě nedá, a když se Veletova žena zmíní o dalších věcech, rozhodne se, si s ním promluvit. Najde jej při kartách, přede všemi ho inzultuje a odjíždí.

Jana je doma, děti se neučí a tatínek nadává, že je Žofie věčně pryč. Jeho dcera nepoví, co tuší, a zrovna se Žofie vrací i s Urbanem. Než se situace vyhrotí, posílá Žofie Janu nahoru. Zde ji čeká Veleta a hned jí balí věci, aby šla s ním, že se rozvede. Ta odmítá...  Autor: Pitryx

režie:
Jan Matějovský
 
 
hraje:
Libuše Šafránková (učitelka Jana Parmová), Vladimír Ráž (berní rada František Parma, otec Jany), Dana Syslová (Žofie), Svatopluk Matyáš (správce statku Veleta), Vlasta Vlasáková (Veletová), Jiří Klem (učitel Vojtěch Urban), Václav Švorc (pan nadučitel), Jana Březinová (paní nadučitelová), Libuše Geprtová (selka), Jan Faltýnek (obecní blázen Janek), Lída Vlášková (bláznivá Mařka), Jana Boušková (Anča), Jaroslava Tvrzníková (hospodyně u Veletů), Oldřich Vlach (hospodář), Zdeněk Šavrda (děda)
 
 
námět:
Božena Benešová (povídka Myšky)
 
 
scénář:
Věra Kalábová
 
 
kamera:
Adolf Navara (hlavní kameraman), Vladimír Dousek, Miloš Horák, Jan Novák
 
 
hudba:
Gustav Křivinka
 
 
střih:
Marie Pačajová
 
 
zvuk:
Jiří Zelenka
 
 
výtvarník:
Aleš Voleman (výtvarník scény), Vojtěch Kolařík (výtvarník kostýmů)
 
 
choreografie:
Lea Janečková (pohybová spolupráce)
 
 
masky:
Jitka Pazderová, Josef Borovička
 
 
dramaturgie:
Ondřej Vogeltanz
 
 
asistent režie:
Kateřina Schauerová
 
 
vedoucí výroby:
Dagmar Hornerová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.