Duben
ohodnotit

Specialita šéfkuchaře [TV film]

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
61 minut
„Jiří Lábus a Lukáš Hlavica chodí večeřet do podivného restaurantu, kde se podává božský pokrm - amirstanský beránek. Kdo jednou ochutná, chce ho zas a znovu!“
Popis / Obsah / Info k filmu Specialita šéfkuchaře
Podivný šéf kanceláře Laffler pozve úředníka Costaina na večeři do zapadlé restaurace U Sbirra. Vypadá to tu na uzavřenou komunitu. Nepije se tu, nekouří, k jídlu je pouze cosi nevýrazného. Další pozvání přijímá Costain už jen ze zdvořilosti, jenže postupně mu zachutná. A čeká ho i specialita šéfkuchaře. Amirstanský beránek.


Autor: Prasoid

Popis / Obsah / Info k filmu Specialita šéfkuchaře
Úředník Costain tvrdě pracuje ve firmě, kterou vede jistý pán Laffler. Jeho šéf je docela velký podivín a tajnůstkář, který nade všemi drží tvrdou ruku a nikoho si moc nepouští k tělu. Jaké je tedy jeho překvapení, když za ním jednoho dne přijde a pozve jej na večeři do restaurace U Sbirra. Na Costaina udělá toto místo opravdu zvláštní dojem, protože zde chodí jen velice pečlivě vybraná společnost, nesmí se zde kouřit ani pít alkohol a ani vám zde nenabídnou jídelní lístek. Všichni totiž musejí jíst stejné jídlo, které je zrovna v daný den uvařené. Costainovi to z počátku přidává velice zvláštní, ale nic neříká, aby neurazil svého šéfa. Jenže někde uvnitř si toto místo doslova zamiloval a od té doby tam začnou chodit každý večer. Nikdo z hostů si totiž nechce nechat ujít den, kdy se bude podávat specialita šéfkuchaře - amirstanský beránek. Lahodný pokrm z... No na to musí přijít každý sám!

Jedná se o filmovou adaptaci šedesát let staré povídky Stanleyho Ellina, která patří k tomu nejlepšímu, co nám hororová literatura může nabídnout. Nejinak je tomu i s tímto filmem, který patří zase k těm nejlepším českým hororovým kouskům, jenž byly kdy natočeny. A čímže je tak specifický, že si získal tolik přívrženců a fanoušků? Především svou brilantně temnou atmosférou a vynikajícím hereckým výkonem Jiřího Lábuse.

Divák se do filmu takzvaně zažere již od začátku, protože tvůrci za pomoci kamery, doprovodných zvuků i smyslu pro jednotlivé detaily nikoho nenechají usnout na vavřínech a během krátkého okamžiku nás seznámí se všemi důležitými postavami. Tohle však není nic oproti tomu, kdy divák společně s dvojicí pánů Costaina a Lafflera, kteří poprvé zamíří do záhadné restaurace U Sbirra, kde se jen tak někdo nedostane. Klientela se vybírá velmi pečlivě a dámy zde nemají vstup povolený vůbec. Mě osobně by se tam asi moc nelíbilo, protože intimní osvětlení v přítomnosti samých mužů není zrovna to co bych vyhledával, nesmí se tam kouřit, nepodává alkohol atd. Každopádně s prvním soustem polévky a následujícího druhého chodu si tohle místo doslova zamiluje každý. Především pak díky skvělým monologům Jiřího Lábuse, který svým podmanivým hlasem začne vyprávět důležité informace ze svého smutného života a samozřejmě se dozvíme i jeho osobní pocity z tohoto místa, kde tráví večer co večer.

Jelikož má tato filmová adaptace pouze hodinu, musela si paní režisérka trošku pospíšit a tak urychleně proběhne několik dalších večeří, které vypadají pořád stejně. Tedy až na jeden důležitý fakt a to, že se pan Costain do tohoto místa stále více zamilovává a pomalu se mění i jeho osobní život a návyky. Restaurace U Sbirra jej natolik očarovala, že každý večer netrpělivě vyčkává, kdy konečně bude moci ochutnat onu pověstnou specialitu šéfkuchaře. I samotní diváci si nedočkavostí hryžou nehty, ale v podvědomí stejně každý tuší, co že je vlastně ona specialita zač a z čeho se skládá. Kvůli tomu si ani nemusíte číst onu slavnou povídku, ale byla by škoda kdyby jste tak neučinili.

Specialita šéfkuchaře se v klidu může zařadit mezi ty nejlepší kousky z naší distribuce a diváci se na ni podívají rádi vždy zas a znovu. Nejvíce mě dostala skvěle propracovaná atmosféra, ponuré prostředí restaurace i samotný výkon Jiřího Lábuse. Škoda jen, že se u nás netočí víc tak kvalitních kousků.

(Horror.cz)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Buchty po ránu (2023) [TV pořa...

14:00 - 14:30

2 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

13:25 - 14:20

37 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

27 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

37 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani