Spanilá jízda (1963)

Spanilá jízda
71.9 %
 
 
    Žánr: historický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 6.9.1963        
    Délka: 97 min.
„Vraždění ve jménu kříže, pomsta ve jménu kalicha.“
POZOR SPOILER

I. Bitva, která nebyla
Ocitáme se ve vojenském křižáckém táboře, kde je mimo jiné i Henry of Beaufort, kardinál Winchesterský, legát jeho svatosti papeže Martina V. Přijíždí sem také Eschweiler z Hohenbachu. Všichni se mají účastnit výpravy na kacíře.

Lesem běží muž. Dobíhá až mezi husity, kde se představí jako Ondřej Keřský z Řimovic. Křižáci vypálili jeho tvrz. On chce zbraně, koně a chce zpět. Chce se mstít. Eschweiler mu totiž vypálil tvrz a unesl manželku Anku.

Křižácké vojsko míní opustit Friedrich z Hohenzollernu, markrabě braniborský, kurfiřt říšský a norimberský purkrabí. To se kardinálovi Henrymu vůbec nelíbí. Když se táborem nese zvěst, že se blíží kacíři, opouští jej hodně lidí.

Ondřej chce koně za každou cenu, proto se jej pokusí ukrást, ale je polapen. Je za to Prokopem Velikým odsouzen ke dvaceti ranám.

II. Tažení do Němec
Uběhnou tři léta. Husité vyrážejí do země nepřítele. Toho jímá strach, a proto se většinou vzdává a města odevzdává bez boje. V jednom z nich se setkává Ondřej s Prokopem a opět mají spor. Prokopovi se nelíbí Ondřejovo jednání. Ví, že je to akt pomsty. A ten stále hledá mezi lidmi Hohenbach. Husité již dobyli Kulpach, Hoff, Holfeld a další města. Do dvou dnů by mohli být v Norimberku. Dochází však k jednání a je uzavřeno příměří.

III. Cesta na Norimberk
Ondřej je již hejtman a vede své bojovníky k Norimberku. Za ním přijíždí i Kartuše, která by ráda Ondřeje pro sebe. Pak hledají cestu a Ondřej se poptá pocestného. Ten prozradí, že je z Hohenbachu, tím rázem změní Ondřejovy priority. Čtyři kněží vědí, co chce, a protestují. Nakonec pokračují do Norimberku sami. Ondřej pak s husity jede ke tvrzi, kde doufá najít Eschweilera. Toho zde nalézá, tvrz je však zničená a vypálená. Ondřejova unesená manželka Anka zde má již jen hrob. Zbylo po ní jen dítě. Nyní se musí Ondřej rozhodnout mezi pomstou a učením husitů, které je na krvavou odplatu opačného názoru. Jenže díky zradě se sem vrací kněží, za nimi se začnou blížit nepřátelé…  Autor: Pitryx

režie:
Oldřich Daněk
 
 
hraje:
Petr Kostka (Ondřej Keřský z Řimovic), Jiří Vala (Eschweiler z Hohenbachu), Michaela Lohniská (Katruše), Jaroslav Průcha (Mikeš), Martin Růžek (Prokop Veliký), Jiří Holý (kněz Jíra), Karel Höger (kardinál Henry of Beaufort Winchesterský), Vlasta Fialová (Alžběta z Hohenzollernu), Václav Špidla (Friedrich z Hohenzollernu, norimberský markrabě), Otakar Brousek (Erkinger ze Sansheimu), Jaroslava Tvrzníková (Anka, Ondřejova nevěsta), Vladimír Stach (Odraný), Oldřich Velen (Walram), Jan Skopeček (venkovan), Oldřich Janovský (Zikmund), Jiří Brdečka (mnich), Jaroslav Boček (venkovan), Zdeněk Podskalský (německý měšťan), František Vláčil (hejsek), Leoš Suchařípa (šlechtic u Hohenzollerna), František Vrba (měšťan), Jaroslav Kříž (Jakub), Jaroslav Mařan (rytíř), Jiří Bělohoubek (husita), Josef Bradáč (purkrabí), Jindřich Heidelberg (šlechtic), Ladislav Gzela (prchající muž)
 
 
námět:
Oldřich Daněk
 
 
scénář:
Oldřich Daněk (+ technický scénář)
 
 
kamera:
Josef Illík
 
 
hudba:
Jan F. Fischer
 
 
výprava-architekt:
Bohuslav Kulič
 
 
kostýmy:
Vladimír Synek
 
 
střih:
Josef Dobřichovský, Růžena Hejsková
 
 
zvuk:
František Fabián, Jaroslav Kulhánek, Bohumír Brunclík (zvukové efekty)
 
 
vedoucí produkce:
Věra Kadlecová
 
 
II. kamera:
Emil Sirotek
 
 
masky:
Stanislav Petřek, František Havlíček, Marie Džbánková
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Karel Škorpík, Václav Havlík
 
 
asistent režie:
Zdenka Barochová
 
 
asistent kamery:
Petr Čech, František Kučera
 
 
pomocná režie:
Milan Kadlec, Jiří Pittermann
 
 
odborný poradce:
František Hora, Josef Bradáč, Rostislav Nový (historický)
 
 
fotograf:
Josef Janoušek
 
 
asistent vedoucího výroby:
Miroslav Dousek, Vilém Henzel
 
 
asistent architekta:
Věra Líznerová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.