Soudné sestry (2007) [TV divadelní hra]

Soudné sestry
79.2 %
 
 
    Žánr: fantasy / komedie / adaptace
    Země: Česká republika
    Délka: 148 min.
„Adaptace šesté knihy fantasy série Zeměplocha Terryho Pratchetta. Příběh ne nepodobný Macbethovi v nastudování Divadla v Dlouhé.“
"Tohle je nejlepší divadelní provedení mého příběhu, co jsem jich po světě viděl." - Terry Pratchett po premiéře Soudných sester v Divadle v Dlouhé v dubnu 2001.

Dnes už takřka kultovní inscenace pražského Divadla v Dlouhé pobaví nejen znalce Zeměplochy, ale i absolutní laiky, protože je v první řadě výbornou komedií. A víte-li něco o Shakespearovi a jeho Macbethovi, pobaví vás Soudné sestry dvojnásob.

Na Zeměploše, která je placatá a putuje vesmírem na zádech obrovské želvy, se začaly dít nepředstavitelné věci, neboť do královské politiky se zamíchaly tři čarodějky - Bábi Zlopočasná, Stařenka Oggová a Magráta Česneková. Nelíbila se jim totiž krutovláda Lorda Felmeta, který dosedl na trůn poté, co zavraždil krále Verence, z kterého se tímto stal duch.

Soudné sestry jsou vtipnou a svéráznou variací na Macbetha i jiné shakespearovské příběhy. Setkáte se tu s mnoha postavami tohoto temného dramatu: s vévodou a vévodkyní, kteří usilují (zprvu úspěšně) o trůn, s celým vévodovým dvorem včetně šaška a ducha zavražděného krále, s hereckou trupou, ale především s již zmíněnými třemi čarodějkami, kterým se nakonec podaří vrátit královskou korunu na tu správnou hlavu... Ale nebyl by to Terry Pratchett, aby se v příběhu neobjevily nové okolnosti, situace, se kterými Shakespeare nepočítal; a nakonec i překvapivé rozuzlení.

režie:
Jan Brichcín (televizní režie), Hana Burešová (divadelní režie)
 
 
hraje:
Naděžda Prchalová-Vicenová (Bábi Zlopočasná), Jaroslava Pokorná (Stařenka Oggová), Klára Sedláčková-Oltová (Magráta Česneková), Miroslav Táborský (Šašek), Vlastimil Zavřel (Žeňa Vinozpěv, herec a principál), Tomáš Turek (Leonal Felmet, vévoda lanereský), Ilona Svobodová (Lady Felmetová), Jiří Wohanka (Verence, zemřelý král Lanere), Miroslav Hanuš (Mášrecht, autor divadelních her), Peter Varga (Smrť), Martin Matejka (Seržant, Strážný, aj.), Vladimír Tesař (Tomjan, syn Verencův), Čeněk Koliáš, Karla Klimtová, Pavel Tesař (Tomjan)
 
 
námět:
Terry Pratchett
 
 
kamera:
Jiří Lebeda
 
 
hudba:
Jan Vondráček
 
 
výprava-architekt:
Karel Glogr
 
 
kostýmy:
Samiha Maleh
 
 
vedoucí produkce:
Jiří Merunka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.