Jeden svět
ohodnotit

Smrtonosná past: Opět v akci

A Good Day to Die Hard

Další název:
Smrtonosná pasca: Opäť v akcii; Stirb langsam - Ein guter Tag zum Sterben
Žánr:
Rok:
2013
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
14.3.2013
„Jaký otec, takový syn.“
Popis / Obsah / Info k filmu Smrtonosná past: Opět v akci
Opět v akci s Willisem

Velmi očekávaný návrat jednoho ze symbolů akčních příběhů je tady. Ať si o kulturní, umělecké či filmařské úrovni myslíte cokoli, John McClane je tady, aby znovu zametl s grázly všeho druhu. Jen tak mimochodem si také vyřeší rodinné nesváry.

Obyčejný chlap, jehož okolnosti donutily pustit se do herkulovského úkolu. Tak charakterizují autoři jednu z nejoblíbenějších postav filmové historie. A je to zároveň i fakt, proč nás McClane baví. Nikomu jinému (nebo málokomu) jsme ochotni věřit všechny ty neuvěřitelné skoky, pády, rvačky a nesmrtelnost. Nyní tedy přichází nová akce, ve vděčných kulisách matičky Rusi a hlavním městě Moskvě. „Baví mě hlídat si laťku, kterou jsme s touto sérií nastavili a rád McClanea kontroluji v různých fázích jeho života,“ říká Bruce Willis, kterému snad jeho akčnost budeme věřit i až oslaví sedmdesátku. Jeho McClane totiž neztrácí na odvaze a síle, na improvizaci a nezničitelnosti.

Všechno to (jako vždycky) začíná nevinně. McClane se dozvídá, že jeho syn, se kterým se léta nestýkal, je souzený a odsouzený zločinec. Ke svým činům si měl vybrat právě ruskou metropoli. A protože McClane je přece jen otec jak se patří a osud syna mu není lhostejný, vydává se za ním, aby si ověřil fakta a pokusil se zakročit. Jenže ho čeká velké překvapení. Když John svého syna Jacka (Jai Courtney) najde, zjistí, že jeho syn je tajný agent s perfektním krytím a se zásadním úkolem - ochránit informátora CIA Komarovova (Sebastian Koch) a jeho i cenné informace dostat do bezpečí. Díky Johnově chybnému zdržení se však akce nezdaří přesně podle plánu. Během okamžiku se objeví zdánlivě neřešitelné komplikace a okolnosti, které donutí syna spojit síly s otcem, ačkoli mezi nimi vládne napětí a o rodinné pohodě se jim ani nesní. Naštěstí, jak praví podtitul snímku, jaký otec, takový syn. Jack je stejně tvrdohlavý a nezdolný jako jeho otec, a v tandemu jim to sedne. Dokonce se jim podaří vzájemné vztahy vzkřísit a kdoví, jestli tomu nepomohou právě tuny střelného prachu a výbušnin.

Pětadvacet let od svého prvního dobrodružství se na plátna vrací John McClane, tentokrát pod režijním vedením irského režiséra Johna Moore, který velmi rád využívá nejmodernější speciální efekty, což dokazuje i tímto snímkem. Pro nás je rozhodně zajímavé, že speciální efekty pro tento snímek vytvářela česká společnost UPP (www.upp.cz - spolupracovali také například na filmech „Salt“ a „2012“) a to věru dobře. Z budapešťských ulic se stalo centrum Moskvy se vším, co k tomu patří. Dokonalé honičky na silnicích pak potěší srdce každého správného fanouška akčních příběhů. Novou krví je ve snímku představitel Jacka „Johna“ juniora. Jai Courtney se narodil v březnu roku 1986. V roce 2008 si zahrál hlavní roli v úspěšném australském seriálu „Packed to the Rafters“ a hostoval v populárních „All Saints“. Objevil se také v komedii „To Hell & Bourke“ a několika krátkých filmech. Australský herec vystudoval Western Australian Academy of Performing Arts. Inside Film Magazine's 2012 jej označil jako jeden z výrazných talentů nové generace australských herců, kam také patří Margot Robbie, Alex Russell, Adelaide Clemens, a David Ludlow. Poté, co byl obsazen do Spartaka, se on a Andy Whitfield stali neodmyslitelnou dvojicí a velkými přáteli zůstali až do smrti Whitfielda v roce 2011. Courtney dál zůstává v kontaktu s Whitfieldovou ženou a dětmi. V seriálu „Spartakus: Krev a písek“ ztvárnil postavu otroka Varra, který je spolu se Spartakem cvičen na gladiátora.

Standardně dobrý je i Willisův výkon, který sice nijak nevybočuje z „McClaneovských“ mezí, ale zároveň udržuje charakter postavy v linii, na kterou je divák zvyklý. Stojí tedy i nové vyprávění za návštěvu kina? Pokud patříte mezi pamětníky prvních „Smrtonosných pastí“, určitě oceníte pokračování McClaneova dobrodružství. Jestli jste zároveň fanouškem filmů jako „Expendables“, čili návratů klasického akčního formátu, pak budete potěšeni také (i když „Expendables“ jsou nesrovnatelní). „Smrtonosná past: Opět v akci“ jsou prostě necelé dvě hodiny podívané s oblíbeným hrdinou a film nejspíš ani větší ambice nemá. Velkým přínosem je určitě soundtrack Marca Beltramiho. Film má ale i své negativní stránky. Dobrý den asi neměl scénárista Skip Woods. Herci by si určitě zasloužili lepší dialogy a propracovanější situace. V této verzi by scénář asi slušel spíš nějakému Seagalově návratu. Nic ve zlém. Nutno přiznat, že ze všech částí je právě tato asi nejslabší (a nejspíš také poslední). Jenže to jsou věci, které skalní příznivci Johnovi McClaneovi samotnému asi odpustí. Jako já. A proto, s přivřenýma očima, dávám filmu 60%.

P.S.: Ve filmu můžete zahlédnout například i Romana Luknára, což mu všichni závidíme.

Ivan Hladík

A Good Day to Die Hard
Akční / Krimi / Thriller
USA, 2013, 97 min
Režie: John Moore
Hrají: Bruce Willis, Jai Courtney, Amaury Nolasco,
Cole Hauser, Sebastian Koch...
ČR premiéra: 14. 3. 2013, CinemArt
www.diehardmovie.com


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Smrtonosná past: Opět v akci
Bruce Willis je zpátky v roli Johna McClana, který cestuje do Ruska, aby ze zdejšího vězení vysekal svého syna Johna Jr. Z malé synátorovy výtržnosti se však zřejmě vyklube trochu větší problém a podle dosavadních informací se zde bude muset John spojit se zdejšími policejními složkami v boji proti ruské mafii.


Autor: holys

Popis / Obsah / Info k filmu Smrtonosná past: Opět v akci
Policejní detektiv John McClane přijíždí do Moskvy, aby tady našel svého syna Jacka, který se mu poněkud odcizil. Johna ale čeká překvapení – zjistí, že i když jejich vztah otec – syn má k ideálu hodně daleko, jablko nepadlo daleko od stromu. Jack totiž v Moskvě působí jako tajný agent, jenž chrání informátora z vládních řad Komarovova. Otec a syn McClaneovi jsou nuceni překonat osobní neshody a nasadit i vlastní krky, aby dostali Komarovova do bezpečí a odvrátili hrozbu katastrofálního zločinu v bezútěšném místě naší planety – v Černobylu. Do hry vstupuje obchod s plutoniem, ruští oligarchové, brutální moskevské podsvětí a také odlišné představy Johna a Jacka McClaneových o prosazování zákona za těchto okolností. Navíc Jack McClane se jako tajný agent v Moskvě skvěle vyzná i domluví, kdežto John je naprosto ztracený. A to mu na dobré náladě rozhodně nepřidává...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Smrtonosná past: Opět v akci
Bruce Willis se ve skvělé formě vrací se svou nejslavnější filmovou rolí - jako nezničitelný policejní detektiv John McClane. Tentokráte přijíždí do Moskvy, aby tady našel svého syna Jacka (Jai Courtney), který se mu poněkud odcizil. Johna ale čeká překvapení, zjistí, že i když jejich vztah otec - syn má k ideálu hodně daleko, jablko nepadlo daleko od stromu. Jack totiž v Moskvě působí jako tajný agent, chránící informátora z vládních řad, Komarovova (Sebastian Koch). Otec a syn McClaneovi jsou nuceni překonat osobní neshody a nasadit vlastní krky, aby dostali Komarovova do bezpečí a odvrátili hrozbu katastrofálního zločinu v bezútěšném místě naší planety – v Černobylu. Do hry tak vstupuje obchod s plutoniem, ruští oligarchové, brutální moskevské podsvětí a také různé představy Johna a Jacka McClaneových jak za těchto okolností prosadit zákon. A navíc se Jack McClane jako tajný agent v Moskvě skvěle vyzná i domluví, kdežto John je naprosto ztracený. A to mu na dobré náladě rozhodně nepřidává.


Popis / Obsah / Info k filmu Smrtonosná past: Opět v akci
Bruce Willis se opět vrací v roli kultovního policejního detektiva Johna McClanea ve filmu Smrtonosná past: Opět v akci, který se odehrává na pozadí smrtící korupce a politické odvety v Rusku. McClane přijíždí do Moskvy, aby zde našel svého syna Jacka, který se mu poněkud odcizil. Johna překvapí zjištění, že jeho syn pracuje jako tajný agent a snaží se ochránit informátora z vládních řad, Komarovova. Oba McClaneové jsou nuceni překonat osobní neshody a nasadit vlastní krky, aby dostali Komarovova do bezpečí a odvrátili hrozbu katastrofálního zločinu v bezútěšném místě naší planety - v Černobylu.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 02.03.2014 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Smrtonosná past: Opět v akci
Od natočení prvního dílu úspěšné Smrtonosné pasti uplynulo pětadvacet let a od čtvrtého dílu šest let. Díky této sérii se Bruce Willis etabloval jako oceňovaný akční hrdina. Představuje v ní newyorského policistu Johna McClanea, který se obvykle bez vlastního přičinění dostane do problémů a musí na vlastní pěst zachraňovat nejen svou rodinu, ale vesměs celou Ameriku před teroristy. I když je často hodně bit, činí tak s přehledem, s odvahou a také s humorem. Tvůrci pátého dílu Smrtonosná past: Opět v akci, v čele s režisérem Johnem Moorem (nar. 1970) poprvé posílají (již zestárlého) hrdinu za hranice Spojených států a poprvé mu také přidělují parťáka, tedy jeho vlastního syna Jacka. S ním otec rozhodně nemá vřelý rodičovský vztah a navíc ho považuje za černou ovci rodiny a nezodpovědného frajírka. Nicméně, když se dozví, že syn byl zatčen v Moskvě a hrozí mu doživotí, okamžitě vyrazí do Ruska. Tady ke svému údivu zjistí, že mladý muž je ve skutečnosti agentem CIA a že tam má právě rozjetou velkou akci na záchranu vězněného podnikatele Komarova, jehož se chce zbavit vlivný a pro Ameriku nebezpečný politik Čagarin. John se samozřejmě připlete kam nemá, takže způsobí krach operace a musí později se synem vzdorovat četné přesile. Po explozích, střelbě a divokých honičkách moskevskými uličkami i bulváry se děj přenese do Pripjati v blízkosti Černobylu. Tady vyjde najevo Komarovova zrada. Skvělý kombinátor připravil se svou dcerou akci, jejímž cílem je získat uložený zbraňový uran. McClaneovi za cenu obrovských pyrotechnických efektů tento plán samozřejmě překazí… - Scénář se neřídí logikou; je prostě vystavěn tak, aby odpovídal pravidlům žánru, ale do určité míry zrazuje principy původních Smrtonosných pastí; např. McClane tu nehledí na oběti z řad civilistů, zatímco dříve se jim snažil ze všech sil zabránit. Také jeho i Jackovy hlášky jsou křečovité a místy až únavné. Navíc dřívější filmy pracovaly aspoň s náznakem pravděpodobnosti. Tentokrát se tu dějí věci, jež jsou především výsledkem vizuálních efektů, na nichž se mj. podílela i česká firma UPP. Jinak se snímek natáčel především v Maďarsku (Moskvu zastoupila Budapešť). Pokus o restart série s případným předáním kompetencí mladému McClaneovi se příliš nezdařil, také kvůli topornosti a pramalému charismatu Jaie Courtneyho. – Díly série: Smrtonosná past (1988, FP 7/91), Smrtonosná past 2 (1990, FP 3/92), Smrtonosná past III (FP 10/95) a Smrtonosná past 4.0 (FP 8/2007).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Die Hardest (2015)

 Die Hardest (2015)
Die Hardest n
 
Žánr: akční / dobrodružný / thriller
Země: Spojené státy americké / Japonsko


(pokračování)

Smrtonosná past 4.0 (2007)

 Smrtonosná past 4.0 (2007)
Smrtonosná past 4.0 n
Live Free or Die Hard
Žánr: akční / thriller / krimi
Země: Spojené státy americké / Velká Británie
Režie: Len Wiseman

(pokračování)

Smrtonosná past 3 (1995)

 Smrtonosná past 3 (1995)
Smrtonosná past 3 n
Die Hard: With a Vengeance
Žánr: akční / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: John McTiernan

(pokračování)

Smrtonosná past 2 (1990)

 Smrtonosná past 2 (1990)
Smrtonosná past 2 n
Die Hard 2
Žánr: akční / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: Renny Harlin

(pokračování)

Smrtonosná past (1988)

 Smrtonosná past (1988)
Smrtonosná past n
Die Hard
Žánr: thriller / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: John McTiernan

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

7 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Útulek pro záchranu šimpanzů J...

17:45 - 18:35

22 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

37 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

12 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190376
Osobností: 697524
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177997

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10