Duben
ohodnotit

Smrt stopařek

Žánr:
Rok:
1979
Délka:
83 minut
Premiéra v ČR:
1.10.1979
„Kriminální film na motivy skutečného případu“

Komentáře k filmu Smrt stopařek

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 22
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.5.2008
Téměř dokumentárně pojatá skutečná událost.
Samozřejme, jde o hraný   film, ale natolik precizně a   věrohodně působící výkon   v hlavní roli brutálního   vraha (polský herec s   výborným dabingem Viléma   Bessera), že diváka stále   mrazí při jeho sledování,   vše dokresluje   charakteristická hudba   taktéž psychologického   náboje. Skutečný vrah   dostal provaz, zde byl zabit   při přestřelce, nic to   však nemění na tom, že i   po letech by měl být   příběh varováním všem   stopujícím dívkám, které   se staví na kraj silnice s   tím: "Mně se přece   nemůže nic stát." Film   by mohl sloužit jako pomůcka   při výuce psychologie na   střední škole a jako   varování před stále   častým "sportem",   jakým v očích mládeže   stopování je.
Omnibus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.10.2012
Famózní Marek Perepeczko v   roli Charváta ve filmu podle   skutečného případu. Taky   tenkrát, po uvedení v   televizi, na čas výrazně   poklesl počet holek na stopu   u cest. Z flmu jsem až po   letech docenil jednu   zvláštní scénu, kdy ta   servírka (Charvátem před   nějakým časem znásilněná   při stopu) stojí na parapetu   ve dvanáctém patře a na   Charvátovo: nakonec se ti to   se mnou líbilo odpoví: ono   to bylo trochu jinak, milej   zlatej, než si nechat   zmačkat fasádu, radši jsem   ti podržela. Čili   potenciální nebezpečná   svědkyně, která ho zná   jménem a může ho dostat do   kriminálu. Jenže on jí   nežďuchne ven z okna a   místo toho ji vtáhne   dovnitř. Tenkrát jsem si   říkal, co to sakra...? S   lety mi došlo, co to asi   mělo znamenat. Člověku se   kterým se už znáte natolik,   že mu pomáháte stěhovat   nábytek, se už podstatně   obtížněji (a navíc s   chladnou hlavou) ubližuje,   než anonymnímu masíčku,   povalenému, hnán chtíčem,   do kopřiv v pangejtu...
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.1.2012
Když film přišel do našich   kin, byla to divácká bomba a   je to stále, při každé   reprýze se na nějakou část   podívám. Pro diváky je to   napínavé jak kšandy a   režisér nedělal velké   změny proti skutečnosti...
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.10.2019
stopařský horor po česku
Dnes už legendární   kriminálka s vynikajícím   polským hercem Markem   Perepeczko v hlavní roli   dvojnásobného vraha. Děj   byl volně motivován   skutečnou událostí, která   v té době otřásla celou   republikou. K   naturalistickému vyznění   filmu výrazně napomohl   kromě precizních hereckých   výkonů i Svobodův   dramatický hudební doprovod.
veverka-zrzka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.8.2009
I když česká kinematografie   nepatří mezi mé nej,   některé snímky jsou opravdu   povedené! Jako tento. Smrt   stopařek, jak již sám   název napovídá, pojednává   o dvou mladých dívkách   stopujících u silnice. A jak   to tak většinou bývá, obě   jsou nalezeny mrtvé.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.8.2009
Dost dobre natocena ceska   kriminalka.
Patri k tem   lepsim,ktere se u nas natocili   za minuleho rezimu.
Vyborna pointa.
A   unos toho kluka tam taky pekne   vyvrcholil.
Hodne se mi   libila ta figurina Dady   Patrasove.Na svou dobu byla   docela pekne udelana.
Ono se to holt rika   dobre...........zlate ceske   rucicky.
Karius
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.3.2021
Za mě velmi slušná   detektivka, která musela   minimálně v naší zemi,   ovlivnit stopování na   dlouhá léta dopředu. V   době natáčení jsem ještě   nebyl na světě, ale pamatuju   si, že ještě jako kluk a   pubescent(tedy 80a90tá   léta), jsem párkrát viděl   lidi stopovat, ale ženský   minimálně. Později to v   našich končinách vymizelo   úplně, ale na to už asi   neměl vliv tento film,   nýbrž fakt, že dneska má   auto a řidičák skoro   každej. Vlaky nebo autobusy   už dneska jezdí každou   hodinu a důvěra mezi lidmi   se taky vytratila.   Každopádně v té době a po   tomhle filmu, bych nestopoval   ani jako chlap. Takže pokud   měl snímek druhotně varovat   lidi před stopováním, tak   se jim to povedlo. Výborný   Charvát, dabing Tomáše   Holého, hudba a závěrečná   scéna na benzínce. 80%
hejtman
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.1.2006
Klasická ukázka tehdejší   kriminální tvorby na kterou   se dobře dívá i po   kolikáté už. Rozebírat   film do detailů nelze, to by   nevyznělo dobře, šlo   hlavně o to pobavit   /zaměstnat / lidi a to se   povedlo tenkrát a i nyní,kdy   jsou filmová tvorba i   požadavky fajnšmekrů zcela   v jiných dimenzích.Určitě   jedna z lepších kriminálek   .
Rocky4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.2.2009
Jedna z nejkvalitnějších   kriminálek co u nás byly   natočeny. Chladná a hustá   atmosféra filmu, kterou   perfektně dokresluje hudba   Karla Svobody. Rozhodně   stojí za podívání a film   by měl být varováním pro   všechny stopující dívky.   Zbytečné stopování   rozhodně nestojí za   promarněný život a   takovýchto úchylů,   psychopatů, je dnes víc než   dost. Dávejte si na to pozor.
hlavsa5
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.8.2011
Na tenhle film jsem se dostal   jen tak a docela chápu, proč   vraha hraje polák. Tenkrát   to byla absolutně záporná   role, a tady byla odvedena   perfektně.
Michal1667
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.2.2006
Klasické dílo kriminálního   žánru ve své době. Je to   vytvořeno tak jak to bylo   tehdy moderní - dnes to   může připadat někomu jako   přežité nebo i nechutné   ale je to svědectví své   doby. Příběh je velmi   napínavý a děj vás po   celou dobu drží v pozoru, je   možné dokonale sledovat   psychycký vývoj hlavní   postavy - vraždícího   Charváta. NIc ve zlém, ale   když se proháněli v těch   starých dodávkách a   náklaních autech tak jsem se   za břicho popadal...
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.10.2020
Technicky i herecky dobře   zvládnutá detektivka, kterou   režisér Jindřich Polák   natočil volně podle   skutečného případu.   Šťastný byl nápad obsadit   do role sexuálního   predátora a vraha u nás   neokoukanou tvář. Polský   herec Marek Perepeczko byl   opravdu hodně přesvědčivý   a dobře sedl i dabing Viléma   Bessera. Není bez   zajímavosti, že ještě   před natáčením Arabely se   v rolích zavražděných   stopařek sešly princezny   Xenie a Arabela (Dagmar   Patrasová a Jana Nagyová).   Jen pan Buchvaldek coby šéf   týmu kriminalistů byl dost   nevěrohodný. Ale jinak to   má tempo, dost dobrou   atmosféru a solidní   psychologický náboj.   Zkrátka je to určitě   nadprůměrný film jen s   drobnými výhradami.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.10.2017
Tento případ se skutečně   stal, ale film je poněkud   odlišný a poplatný době   svého vzniku, ale i tak   stále slušný a působivý.   Vraždy stopařek na svoji   dobu celkem drsně natočeny,   herec Marek Perepeczko to   zahrál výborně, slušně   odpudivý zločinec - 70%.
Agostino
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.6.2010
Vynikajúca kriminálka zo   staršej dielne, ktorej   sledovanie má nikdy   neomrzelo. Roly stopáriek si   tentokrát zahrali len   začínajúce herečky Jana   Nagyová a Dagmar Patrasová.   Kto by aj povedal, že sa raz   obe stretnú v rozprávkovom   seriáli ARABELA, kde patrili   medzi hlavné hrdinky. Dej   tohto filmu je napínavý, ale   ľahko-predvídateľný. O   úspech tohto filmu sa dosť   pričinil svojím výkonom   herec Marek Perepeczko.
LenC2
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.10.2009
Dobře zfilmovaná   kriminálka, která každému   kdo jí viděl musí zůstat v   paměti celkem jednoduchý   příběh o násilném   řidiči náklaďáku , který   zabije dvě stopařky a   následné dopadení nebylo   vůbec jednoduché. Rozhodně   doporučuji vidět.
Charlie35
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.3.2009
Na tu dobu velmi dobře   zvládnutá kriminálka,   která se stala v kinech   opravdovým hitem. Dobře   vykreslený charakter vraha   Charváta, který byl   vylíčen spíše jako lidská   bytost, ne jako psychopatický   vrah.
curil
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 23.6.2010
Na tuhle detektivku se dá   podívat i po letech. Obratně   udržované tempo a napětí   během filmu a přesvědčivý   výkon Marka Perepeczka v   hlavní roli.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.9.2019
Dodnes pamatuji fronty na   vstupenky. Film je natočen   velmi dobře, vhodně je   zvoleno i obsazení. Tomáš   Holý pouze dabuje, nehraje,   jak uvedeno v titulcích.   Klasická chyba při použití   figuríny. Na konci dokonce   napínavé.
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.7.2014
Film natočený dle   skutečnosti - opravdová   kriminálka bez příkras,   která se může běžně   stát a která je docela   běžně opakovatelná a   přesto se stopuje dál a dál   a pak se ty slečny a dívky   diví nebo snad po tom   touží? Jinou příležitost   vidět hlavního hrdinu   polského herce Perepeczka   jsem bohužel neměl.
hvezdyn
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.10.2007
Krimi průměrné
Film Smrt stopařek je   inspirován skutečnými   událostmi. Má být i   varováním pro lidi, kteří   rádi jezdí stopem. Film je   spíše psychologickým   rozborem pachatelova činu   než dobrou českou   kriminálkou. A právě tento   charakter tomuto filmu chybí   - "Dobrá česká   kriminálka".
rankinfitch
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 8.2.2009
Průměrná česká   kriminálka na motivy   skutečných událostí, kdy   bývalý vězeň ukájí své   násilnické vlastnosti na   náhodných stopařkách. Dvě   z nich ale zabil a policie je   mu na stopě.
marci22
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 11.8.2009
jedna z mých   nejoblíbenějších   kriminálek.všichni si   hlavně všimnou že tu hrála   Dada Patrasová.......

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih27746minih27746Tarzan, opičí muž (1981) 
Tarzan, the Ape Man n
minih26471minih26471Varúj! (1947) 
n
minih47283minih47283Třetí táta (1988) [TV film] 
Třetí táta n
minih70103minih70103Pohřben zaživa (2010) 
Buried n
minih39663minih39663Můj miláček Klementina (1946) 
My Darling Clementine n
minih24499minih24499105% alibi (1959) 
105% alibi n
minih21259minih21259Trápení (1961) 
Trápení n
minih6978minih6978Dům pro dva (1987) 
Dům pro dva n
minih39674minih39674Pád Třetí říše (2004) 
Der Untergang n
minih39806minih39806Rodinná pouta (2004) [TV seriál] 
Rodinná pouta n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763812
Plakátů: 376390
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10