Smrt darebáka (1977)

Smrt darebáka (Mort d'un pourri)
79.7 %
 
 

Mort d'un pourri

Další název: Death of a Corrupt Man; The Twisted Detective; Smrť darebáka (SK)

    Žánr: thriller / krimi / drama
    Země: Francie
    Délka: 118 min.
„Korupce stejně jako kapitál nezná hranic.“
Je nad ránem, Paříž se za chvíli začne probouzet. Když u Xaviera náhle zazvoní jeho nejbližší přítel Philippe, ještě netuší, že pro něj začíná nejdelší den jeho života, ve kterém mu splynou další noci a dni. Na vlastní kůži pocítí, co znamená, když se nejvlivnější síly ve státě bojí prozrazení korupce a své okolí „čistí“ tím nejjistějším způsobem. I jeho přítel Philippe Dubay se zapletl do této hry a žádá Xaviera, aby mu poskytl alibi. Netuší, že jeho život se může počítat na hodiny.

Policie i všichni ti, o kterých říká záhadný předseda správní rady jakýchsi tajných fondů Tomsky (Klaus Kinski), že to jsou anonymní zájmové a nátlakové skupiny bez tváře, chtějí po Xavierovi dokumenty o korupci a zneužívání státních funkcí. Jde jim totiž o všechno, peníze, moc, postavení a v neposlední řadě i o pověst tolik potřebnou k výkonu nejvyšších politických funkcí. Řada lidí zaplatí za tyto usvědčující listiny cenou nejvyšší a Xavier si je dobře vědom toho, že vydání dokumentů by mu život nezachránilo.

Zdroj: ČT

režie:
Georges Lautner
 
 
hraje:
Alain Delon (Xavier 'Xav' Maréchal), Ornella Muti (Valérie), Stéphane Audran (Christiane), Mireille Darc (Françoise), Maurice Ronet (Philippe Dubaye), Michel Aumont (komisař Moreau), Jean Bouise (komisař Pernais), Daniel Ceccaldi (Lucien Lacor), Julien Guiomar (Fondari), Klaus Kinski (Nicolas Tomski), François Chaumette (Lansac), Xavier Depraz (Marcel), Henri Virlojeux (Paul), Colette Duval (sekretářka de Serrana), Carole Lange (šatnářka), Abder El Kebir (Kebir), Gérard Hérold (Dupaire), Charles Moulin (Serrano), Roger Muni, Claude Barichasse, Émile Riandreys, Philippe Castelli (trafikant)
 
 
námět:
Jean Laborde (román)
 
 
scénář:
Michel Audiard
 
 
kamera:
Henri Decae
 
 
hudba:
Philippe Sarde
 
 
kostýmy:
Marie-Francoise Perochon
 
 
střih:
Michelle David
 
 
zvuk:
Michel Desrois
 
 
produkce:
Alain Delon
 
 
dabing:
Eduard Cupák (Xavier 'Xav' Maréchal), Taťjana Medvecká (Valérie), Jana Hlaváčová (Christiane), Jorga Kotrbová (Françoise), Ladislav Mrkvička (Philippe Dubaye), Rudolf Jelínek (komisař Moreau), Otakar Brousek (komisař Pernais), Vladimír Brabec (Lucien Lacor), Čestmír Řanda (Fondari), Svatopluk Beneš (Nicolas Tomski), Jan Pohan (Lansac), Ladislav Županič (Marcel), Jan Faltýnek (Paul), Karel Houska (Serrano), Jiří Krampol (Conzales), Simona Stašová (Leslie Colová), Pavel Trávníček (novinář), Václav Suchánek (zvuk), Marta Geržábková (střih), Irena Uhlířová (vedoucí výroby), Irena Skružná (dialogy a režie českého znění), Jan Sedliský (prokurátor), Bedřich Šetena (hlas z rádia), Jiří Novotný (ministr Dupaire), Oldřich Vlach (kriminalista), Jan Víšek (četník), Marcela Martínková (Serranova sekretářka), Jiří Pleskot (doktor), Jiří Havel (řidič náklaďáku), Pavel Spálený (účastník honu), Jiří Zavřel (role neuvedena), Alena Procházková (Xavova sekretářka), Josef Velda (trafikant), Ladislav Kazda (četník), Karel Hábl (fotograf), Zdeněk Blažek (role neuvedena), Karel Chromík (role neuvedena)
 
 
zvláštní efekty:
Georges Iaconelli
 
 
dirigent:
Carlo Savina
 
 
výkonný producent:
Norbert Saada
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.