Sluneční jas (1999)

Sluneční jas (Sunshine)
82.4 %
 
 

Sunshine

Další název: A napfény íze, Chuť slnka

    Žánr: drama
    Země: Maďarsko / Spolková republika Německo / Kanada / Rakousko
    Délka: 181 min.
„Bojíme se vidět jasně a bojíme se i toho, že tak budeme sami nahlíženi." Takto by se dala shrnout hlavní myšlenka Szabóova filmu a tímto prohlášením Ivan Sors zároveň shrnuje „prokletí" své rodiny, majitelů podniku na výrobu alkoholu a zvláště pak speciálního likéru, který názvem odkazuje k rodinnému jménu.
Ivanův dědeček Ignatz Sonnenschein se slavného příjmení zřekl, neboť podle něj příliš odkazovalo k jeho židovskému původu a bylo málo „maďarské". Ignatzova syna Adama Sorse (maďarské slovo sors znamená osud) však ani změna příjmení neušetřila posměšků spolužáků a společenského přehlížení. Aby ještě dovršil otcovo odvrácení se od rodinných kořenů, konvertoval kvůli sportovním a společenským ambicím ke křesťanství. Židovský původ se snažil skrývat nejen kvůli touze dostat se na olympiádu, ale i pro lepší veřejný obraz, neboť v této době sílilo nacistické hnutí. Navzdory novému „maďarskému" příjmení, proměně náboženského vyznání či olympijské medaili byl i se synem Ivanem zadržen a poslán do koncentračního tábora. K emocionálně nejsilnějším scénám patří ta, v níž Adam odmítne připustit, že je Žid, a je před ostatními vězni zostuzen a umučen k smrti. Právě k této události odkazuje Ivan Sors ve své smuteční řeči, která působí jako zpověď. I on udělal chybu, když se po druhé světové válce podílel na komunistických represích, ale jako jediný z rodiny se ze svých chyb poučil. On jediný také měl tu možnost. Kruh se uzavírá, když se rozhodne přijmout zpět původní příjmení Sonnenschein. Symbolicky tak odkládá přetvářku a vrací se k rodinným kořenům, za něž už se nestydí.
Szabó čerpal inspiraci z několika skutečných postav - rodina Zwackova byla předlohou pro rodinu Sonnenscheinů, Sonnenschein/Sors vycházel částečně z postav maďarského olympionika Attily Petschauera nebo spisovatele Miksy Fenyőa. Kromě toho je příznačné, že Szabó ve své filmové tvorbě využívá autobiografických prvků. Ani tematicky se neodchyluje od svých dalších filmů. Osobní ambice hrdinů zároveň zkoumá. Co tvoří podstatu člověka - jsou to pokrevní pouta, nebo činy, které během života vykoná?
Mezi největší klady filmu patří skvělé obsazení v čele s Ralphem Fiennesem v titulní „generační" roli dědečka Ignatze, otce Adama a vypravěče Ivana, Adamova syna. Každá z postav má vlastní osobnost a určitým způsobem se v ní odráží specifika té které generace. Oprávněně si za svůj výkon odnesl Evropskou filmovou cenu v kategorii nejlepší herec. Za zmínku stojí i to, že Szabó do role Valerie obsadil dvě herečky - matku a dceru. Mladou Valerii ztvárnila Jennifer Ehleová a starší Valerii její skutečná matka, herečka Rosemary Harrisová. Celkový dojem dotváří i herci ve vedlejších rolích (Willam Hurt v roli Andora Knorra).
Eva Chlumská, Letní filmová škola 2012

režie:
István Szabó
 
 
hraje:
Ralph Fiennes (Sonnenschein Ignác / Sors Ádám / Sors Iván), Rosemary Harris (Sors Valéria), Rachel Weisz (Sors Gréta), Deborah Kara Unger (major Kovács Karola), Jennifer Ehle (Sonnenschein Valéria), Molly Parker (Hannah Wippler), James Frain (mlady Gustave Sonnenschein), David de Keyser (Emmanuel Sonnenschein), John Neville (stary Gustave Sonnenschein), Miriam Margolyes (Rózsa Sonnenschein), Rüdiger Vogler (general Jakofalvy), Mark Strong (Istvan Sors), Bill Paterson (Ministr spravedlnosti), Mari Töröcsik (stará Kató), Katja Studt (Kató), Péter Andorai (Anselmi), Péter Halász (kameraman), William Hurt (Knorr Andor), Ádám László (Emmanuel 12 letý), Balázs Hantos (Aaron Sonnenschein), Kathleen Gati (Josefa Sonnenschein), Vilmos Kun (Rabi Bettelhein), Jácint Juhász (pan Hackl), Flóra Kádár (paní Hacklová), Kati Sólyom (paní domácí ve Vídni), Joachim Bißmeier (Dr. Emil Vitak), Trevor Peacock (sudruh general Kope), Tamás Raj (rabin na svatbě), Zoltán Bognár (první doktor), Attila Lõte (hrabě Forgach), Sándor Simó (druhý doktor), Frederick Treves (císař Franz Josef), István Hirtling (Dr. Lanyi), Zoltán Gera (muž v synagoze), András Fekete (sluha), Bálint Trunkó (István 18letý), János Nemes (Adam 17letý/Ivan 16 letý), Tamás Juranics (velitel rudych brigad), András Stohl (rudý strážce), Tamás Keresztes (první chlapec), Bence Kotány (druhý chlapec), Zsolt László (Lugosy), Gábor Mádi Szabó (kněz), István Szilágyi (Hungler), László Gálffi (Rossa), Zoltán Seress (Tersikovsky), István Bubik (Saray), Eszter Ónodi (sekretářka v důstojnickém klubu), Sándor Dánffy (policista), Buddy Elias (pan Brenner), Károly Mécs (ministr obrany), Ádám Rajhona (dozorce), Péter Takács (Stefano Sarto), Lásló Szepesi (olympijský rozhodčí), János Kulka (Molnar), Lajos Kovács (vojensky policajt v táboře), Gábor Máté (Rosner), Israel Horovitz (básník), Andrea Fullajtár (Agota Hofer), György Kézdi (pobouřený muž), Tamás Jordán (Sommer), István Fonyó (strážce skladiště), József Fonyó (vězeňský seržant), Frigyes Hollósi (pan Ledniczky), Ila Schütz (paní Lednická), Jánosz Vészi (třetí doktor), Ilona Gurnik (žena v nemocnici), Éva Igó (policistka), Tamás Fodor (notár), Hanns Zischler (baron Margitta)
 
 
scénář:
István Szabó, Israel Horovitz
 
 
kamera:
Lajos Koltai
 
 
hudba:
Maurice Jarre
 
 
kostýmy:
Györgyi Szakács
 
 
zvláštní efekty:
Gabor Kiszelly
 
 
fotograf:
Peter Sorel
 
 
výprava:
Attila Kovács
 
 
producent:
Andras Hamori, Robert Lantos
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.