Duben
ohodnotit

Sloní muž

The Elephant Man

Rok:
1980
Délka:
120 minut
„Tragický příběh muže, který se narodil s hrůznou deformací.“

Komentáře k filmu Sloní muž

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 30
SvoKar
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.6.2013
Tento snímek patří právě   do té kategorie, kde vím,   že jeho kulturní hodnota je   mnohem vyšší, než jak se   líbil mně. Mně se líbil   průměrně, nemám potřebu   ho hned tak znova vidět, ale   i bez FDb, Wikipedie, Rotten   Tomatoes (91%) a podobných   zdrojů mi je jasné, že   objektivě patří mezi   nejkvalitnější snímky   historie. Proto mu nejen za   scény, kde i samy postavy z   jakéhokoli důvodu pláčí a   slabší divácké povahy k   tomu určitě taky nemají   daleko, dám aspoň 7.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.8.2012
Film Sloní muž jsem viděl v   době, kdy mi bylo o dvacet   let méně. Bylo to počátkem   devadesátých let. Tehdy jsem   snímek vnímal jinak než   dnes a i tenkrát mě zaujal.   Nemoci, které lidí   postihují, jsou různé a   často i hrůzné. Objevují   se mezi lidmi různá vzácná   postižení. Takový člověk   ve společnosti můře   působit podivně a někdy je   vnímán jako exot. Tato slova   nevnímejte pejorativně. Film   je natočen černobíle a děj   je zasazen na přelom   devatenáctého a dvacátého   století. Ač je natočen v   roce 1980 působí, jako by to   bylo dílo mnohem starší. Je   plný lidství.
Hlavním hrdinou je   lékař, který fascinovaně   studuje mladého muže, který   je postižen nemocí   způsobující deformaci   kostí i celého těla. Ten   muž skutečně existoval –   jmenoval se Joseph Merrick.   Jeho vzhled byl tak   abnormální, až byl   zneužíván k vystupování v   cirkuse, coby netvor. Doktor   John Merrick se o jeho   případ zajímal a tím dal   Josephovi ke konci života   pocit štěstí a lidskou   důstojnost.
Dnes   patří snímek mezi ty   kultovní a mnozí kritici jej   řadí k tisícovce   nejlepších filmů všech   dob.
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.11.2011
Lynchův druhý a velmi   zajímavý, netradiční film,   který má ponurou atmosféru   a silné momenty! Líbila se   mě hodně i kamera a hudba a   John Merrick byl zahrán   věrohodně a když jsem byl   hodně mladší tak jsem se ho   i bál, ačkoliv za své   postižení nemohl a z celého   filmu jsem měl tísnivý   pocit. Hodně silné! Ještě   dodám, že pokud šlo   Lynchovi o to abychom v   podstatě uznaly Johna   Merricka ze zrůdy na   člověka tak u mě se mu to   povedlo. Byl mě odporný, ale   zároveň mě ho bylo líto a   cítil jsem s ním,,,,,
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.9.2010
Dojemný příběh
Tento příběh snad   nejvýrazněji ukazuje, jaký   bývá rozpor mezi nitrem a   venkovní podobou člověka.   Ačkoliv se John Merrick   narodil s hrůzným   znetvořením, přesto jeho   nitro skrývalo krásnou duši   citlivého člověka. V   Časopise AZ magazín z roku   1982 se píše - Bylo mu 27   roků když zemřel, a přes   tento mladičký věk zažil   během svého kratičkého   života mnoho ponížení a   ústrků. Ale naštěstí   také poznal dobré lidi,   kteří se mu pokoušeli   pomoci - jeho cesta ho nakonec   zavedla do nemocnice, dostal   oddělený pokoj, doktor řekl   zdravotní sestřičce, aby mu   přinesla na pokoj jídlo   usmála se na něj a popřála   mu dobré chutnání-   sestřička splnila doktorovo   přání dokonale a jak   reagoval John Merrick ?   Schoulil se do sebe a začal   tiše plakat, když se ho   lékař zeptal proč pláče,   John odpověděl - to je   první žena, která se na mne   usmála. Tato příhoda   ukazuje, jaký měl John   Mewerrick těžký život. Je   dobře, že aspoň na chvíli   v životě poznal co je to   dobro a že jsou lidé pro   které není   nejdůležitější jak   vypadá, ale jaké má nitro.
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.5.2008
Výborné, autentické, skvělý výkon v hlavní roli.
Sloního muže považuji za   vynikající film   psychologického žánru. Jak   je správně zde u minulých   komentářů řečeno - byl   natočen podle skutečné   postavy, která žila v Anglii   v poslední třetině 19.   století. Maska Johna Hurta do   podoby znetvořeného člověk   byla dokonalá. Celý   příběh je dojemný a i   když maska působí hrozivě,   neošklivíme si tohoto   vnitřně velmi nešťasného   člověka, který trpí nejen   vlastním postižením, ale   zejména nezájmem své matky,   pro níž - jak sám v jedné   scéně říká - byl velkým   zklamáním, proto ho odvrhla.   Emotivnost mnoha scén až   vhání slzy do očí. Sloní   muž byl a je, co se   příběhu týče, legendou a   nikdy nepřestane lidi   zajímat.
Agostino
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.6.2009
Veľmi smutný a dojímavý   príbeh nakrútený podľa   skutočnej udalosti, ktorá sa   odohrala. Opisuje sa tu život   človeka, ktorý sa líšil   dosť od ostatných ľudí   svojím výzorom. Dej tohto   filmu je psychologického   žánru.
261972
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.11.2018
Sloní muž je bezesporu film   na vysoké úrovni. Krutost a   drama v jednom. Režisér   David Lynch využil   příležitosti a ujal se toho   filmu a vytvořil mistrovské   dílo. V hlavní roli se   představil známý Anthony   Hopkins a v roli sloního   muže účinkoval John Hurt.   Excelentní, neuvěřitelná   podívaná v černobílé   podobě. Za mě jeden z   nejlepších filmů. Sloní -   muž v nitru trpící bytost,   jenž se narodila do tohoto   světa jako zrůda, které se   každý bojí. Dojemné a   bravurní. Kruté.
PORTER
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.1.2019
Hodně   povedený,atmosféra,bizardní   maska sloního muže,herecké   výkony,scénář,režie   ,hudba,D.Lynch se   vytáhnul,A.Hopkins s J.Hurtem   to skvěle zahráli povedené   psycho drama.
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.7.2009
Dosti dobrý film sice velmi   smutní ale pěkný  
asi první film   který jsem si pustil 2x je to   skvělé drama
první   film z Anthony Hopkins který   jsem viděl
Chrustyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Asi nejlepší Lynchův film.   Naprosto výborný a   depresivní snímek s   výbornými herci, kamerou a   atmosférou. A navíc jako   jeden z mála Lynchových   filmů je snadno   pochopitelný.
mat.ilda
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.11.2015
Srdcervoucí sondáž do   časů, kdy se stvůry s   lidskou podobou ještě   nemusely se svou záští   skrývat... oproti lidským   bytostem se zvířecími   rysy... Naprosto autentické a   dojímavé, jen doufám, že   moje chápání tentokrát   odpovídalo i záměru autora,   jinými slovy - chci věřit,   že mě Lynch zase jednou   nevyšplouchnul.
T2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.7.2018
║Rozpočet   $5miliónov║Tržby USA   $26,010,864║Tržby   Celosvetovo $43,000,000║   Nikdy som nečakal, že sa mi   nejaký film bude páčiť   práve od Davida Lyncha a   stalo, Sloní muž je tak   silné dielko, že na všetko   čo som videl doteraz od   Lyncha som radšej zabudol a   film som pozeral s čistou   hlavou a bol to fakt zážitok   a moc nechýbalo aby som mu   dal plné hodnotenie. Film má   klasické znaky Lyncha, od   čudesných výjavov až po   všelijaké nechutnosti ale   zasadené to je do   pozerateľného príbehu, aj   keď tých bizardnosti je tu   samozrejme dosť, už len   taký neustáli pohľad na   Slonieho muža, môže dať   zabrať ale pre príbeh je   práve táto bizardnosť   maximálne fungujúca, takže   to nepríde otravné. /85%/
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.6.2012
Podle mého názoru skvělý   film, maska Johna Hurta jako   Merricka působí hororově a   zárovenˇ má navodit emoce,   jak znechucení, tak i   lítosti. Černobílá verze   filmu zdůraznila všechno to   zlo, špínu Londýna a   pokřivenost charakterů   lidí.Já film pokládám za   skutečný zážitek.
Charlie35
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.3.2009
Mrazivě autentická   psychologická studie   člověka, který navzdory   nepřízni osudu a svému   tělesnému handicapu, stále   zůstává lidskou bytostí.   Vynikající filmový   zážitek.
Pardal
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.1.2006
Naprostej mazec, trochu míň   psycha na který sem u Lyncha   zvyklý, ale vynahrazuje to   totálně depresnivní   příběh. Začnete se za   lidsvo trochu stydět po tom   co to zkouknete. Další věci   hodnotit nebudu, kdo zná   Lyncha tak to ani   nepotřebuje...
nash
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.3.2006
Krásný dojemný příběh s   evidentním humanitním   poselstvím je něco naprosto   odlišného od toho, co bysme   čekali od Davida Lynche,   podle mého názoru jde však   o jeho nejlepší film. Celkem   nechápu,co se stalo v jeho   hlavě, že začal v budoucnu   točit takový   "slátaniny"(což   nechápejte jako striktně   negativní pojem), když tady   dokázal, jak skvěle umí   vyprávět čistě lidský   příběh. Úžasné herecké   výkony Johna Hurta a   Anthonyho Hopkinse dokreslují   tento obdivuhodně natočený   film.
huron
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.5.2006
Ve všech směrech jedinečný   film, kterému není co   vytknout, lze jen chválit -   č/b obraz, skvělý zvuk,   masky, herce... Bez rozpaků   přiznávám, že jsem ho   proseděl s kapesníkem v   ruce.
ELEONORA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.6.2008
Nechce se ani věřit,
že jde o Lynchův výtvor.   Anthony Hopkins, to je prostě   herecký koncert. Tolik citu,   kolik je v této jeho   postavě, to se často   nevidí. Postava postiženého   muže a vůbec celý film je   dotažen do posledního   puntíku. Vřele doporučuji,   i když filmu bude již   téměř třicet. Je   nadčasový.
Ivett
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.10.2007
Pro mě je tohle jeden z   nejlepších filmů všech   dob. Výborný výkon odvádí   jak Hopkins, tak Hurt. Jako   milovnice depresivních   atmosfér tomuhle filmu   tleskám ve stoje. Navíc   (což není u Lynche zvykem)   nemusíte být Einstein,   abyste tohle dílo pochopili.   A i když je snímek dojemný,   potoky slz v něm nehledejte.   Myslím, že i zabedněnec s   mozkem velikosti kanadské   borůvky si z tohohle snímku   musí něco odnést.
saraSun
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.3.2008
Dojemný a laskavý film o   soucitu, i lidské chátře,   která týrá ve svůj   prospěch nemocného,   tělesně deformovaného   člověka s dobrou duší. Ale   i ten má právo na   plnohodnotný život, který   se mu snaží zajistit jeho   lékař, jež se v průběhu   filmu stane jeho ochráncem.   Zdá se až neuvěřitelné,   ale film je natočen podle   skutečné události.
Tink
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.5.2009
Nebyl slonem,zvířetem,ani atrakcí,byl člověk!
Fantasticky zpracovaný   příběh. Prvních pár minut   surrealistických téměř   jako od Buňela. Kladla jsem   si otázku co tím autor   zamýšlí? Poté jsem měla   pocit jako u hororu z 30 let.   Přesto se různé styly   střetly v jeden úžasný   příběh "sloního   muže". Oceňuji, že je   film černobílý přidává   to na autentičnosti. Samotný   děj mě dojal. John Merrick   nevypadá jako člověk,   přesto v sobě měl více   lidskosti a upřímnosti, než   kdokoliv jiný. Navzdory   posměchům a týraní   nechtěl pomstu, jen být sám   sebou - vnímán jako lidská   bytost. Jakkoliv mi na   začátku připadal divný na   konci filmu jsem ho vnímala   jako naprosto obyčejného   zdvořilého a velice   inteligentího člověka.   Anthony Hopkins byl v roli   lékaře velmi přirozený.   Zkrátka na fascinující   příběh se ráda podívám   znovu a opět mě   přesvědčí, jak moc   podceňujeme tyto   "odlišné" lidské   bytosti.
POMOthy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.9.2018
Humanistická odysea do duše   zvonku obludného, no zvnútra   krásneho človeka.   Majstrovská práca s kamerou   a svetlom, mimoriadne herecké   výkony. Režijný prístup k   látke tak citlivý, akoby sa   pred ňou dotyčný klaňal na   kolená. Filmová udalosť s   jedným z najkrajších   záverov filmového plátna.
ondrech
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.4.2010
Velmi zajímavý
Velmi zajímavý snímek,   natočen, pro osmdesátá   léta už ne moc typicky,   černobíle. Jako fanda Lynche   mi ovšem Slonní muž   přišel až příliš   normální, takový   obyčejný...
Kristi
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.7.2004
Opravdu silny pribeh, ktery ve   vas, at chcete ci ne, neco   necha. Perfektni herecky vykon   Johna Hurta.
moudrc
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.11.2008
Smutný velmi smutný film o   jednom nepochopeném   člověku, který měl tu   smůlu, že se vůbec narodil.   Film výborně ukazuje lidskou   hloupost, která se odráží   ve strachu z něčeho jiného   než znají, film končí jak   už předem naznačuje   rovněž smutně.
Anamorph
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.3.2009
Dost možná nejsilnější   filmový zážitek vůbec.   Znáte to, ne? Oči nemrkají,   srdce tluče jako zběsilé,   dech zatajený, myšlenky   napjaté a nakonec totální   katarze...
fadomo
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.2.2010
Neskutečně dojemný   příběh,vhánějící slzy   do očí nejen ženskému   pohlaví. Opravdu si těžko   lze představit,co takový   člověk mohl prožívat.   Zrůdný svým zjevem,nikoliv   však svou duší, přesto se   ho všichni tolik   štítili.Našli se však   lidé,kteří dokázali   nahlédnout do nitra této   velmi nešťástné bytosti a   dát jí smysl života,byť   příliš krátkého...
Untouchable
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.5.2007
Asi jedinej Lynchův film   který se dá bez námahy   pochopit. V příběhu podle   skutečných událostí   excelují John Hurt a Anthony   Hopkins. Film byl nominován   na osm oscarů.
Hodnocení 9/10, v rámci   žánru 9/10
Karoine
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.7.2008
Je videt, ze i Lynch dokaze   udelat vyborny film, ktery   nepostrada emoce a hlavne   smysl. Nejsem velky fanousek   Davida Lynche a jeho   nesrozumitelnych, divnich deju   a okolnosti. Sloni muz je vsak   obrazem, ze je lynch kvalitni   reziser, nebo alespon ze   zacatku byl.
biskis
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.1.2008
velice dojemný film, který   ve vás vyvolá sloní dávku   sentimentu.Příběh o   lidském hyenismu, ale také   dobrotě...
výborný   Hopkins

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih137945minih137945Cop Car (2015) 
Cop Car n
minih22299minih22299Velké nesnáze v malé Číně (1986) 
Big Trouble In Little China n
minih38708minih38708Obchodník se smrtí (2005) 
Lord of War n
minih24735minih24735Tarzanova smrt (1962) 
Tarzanova smrt n
minih102430minih102430Těžká léta československého filmu 1969 - 89 (2011) [TV pořad] 
Těžká léta československého filmu 1969 - 89 n
minih8715minih8715Hrátky s čertem (1956) 
Hrátky s čertem n
minih9583minih9583Jen pro tvé oči (1981) 
For Your Eyes Only n
minih123502minih123502Star Trek: Do neznáma (2016) 
Star Trek Beyond n
minih42389minih42389Rodinná dovolená a jiná neštěstí (2006) 
R.V. n
minih5340minih5340Crusoe (1988) 
Crusoe n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Hrabě Monte Christo (1980) [TV...

15:05 - 16:30

50 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Alžběta I. a Alžběta II., zlat...

15:40 - 16:30

15 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

25 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

20 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani