Slávko, nedej se! (1938)

Slávko, nedej se!
63 %
 
 

Další název: Černá ovečka

    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 20.1.1939        
    Délka: 72 min.
"Slávko, nedej se!" - V Kutné Hoře žije zelinkář Řepa, což je jistá odrůda přírodního felčara, hraje ho Theodor Pištěk a jeho věrnou ženu vytvořila Anna Letenská. Jejich klenotem je "domácně" vychovaná dcera Slávka (Věra Ferbasová), prostoduché strašidlo, putička s copy a v staromódních šatech. Mladý magistr farmacie (Antonín Novotný), Pražák a sportovec, kamarád veselých děvčat z Vysokoškolského sportu, má si ji vzít, ale má z ní ovšem panickou hrůzu. Rodiče odjedou na cesty a strýc Ambrož (Jára Kohout) za pomoci kabaretní tanečnice (Marie Norrová) předělají Slávku na sportovkyni a elegantní dámu, takže, když se po dvou měsících magistr s ní opět setká, je okouzlen atd.

Tedy příběh, který již diváci někde četli, slyšeli nebo viděli, i když ne zrovna v Kutné Hoře. Ovšem a několikrát v českém filmu. Jde tedy jen o to, co z toho tentokrát udělal Karel Lamač a jak jej ušil na Věru Ferbasovou.Ta svou putičku proměnila v koketní, moderní dívku r. 1939 svou běžnou manýrou dobře: pokud ovšem nepromlouvá delší věty svým odříkávajícím tónem, má přátele smích na své straně. Karel Lamač jí k tomu upravuje příležitosti a chudý děj nastavuje komickými vložkami scén ve fotografickém ateliéru, volejbalovém zápasu usedlých občanů s Vysoškolským sportem, kabaretního představení apod., takže udržuje dobrou náladu.

Ale časem se obecenstvo té "ferbasovštiny" přesytí, což ovšem platí i do dnešních dnů, jen s jinými a mnohem horšími "umělci". I tehdejší diváci si přáli vidět, dovede-li "Ferbaska" něco zahrát ve filmu, kde nemá předem umetenou cestičku a který není dělán přímo pro ni. Bylo by to jistě pro ni vysvobození z té šablonovitosti, až ztrnulosti grimas, postojů, gest a mazlivé mluvy. Děj filmu se odehrává v Kutné Hoře, snad proto, aby se ukázaly stavitelské památky, což bylo chvályhodné. Ale docela nevhodně byly do filmu násilně vsunuty, a také proto i prázdně vyzněly v této ropzpustilé komedii vlastenecké verše Mikuláše Dačického z Heslova.  Autor: Asmodej

režie:
Karel Lamač (.)
 
 
hraje:
Věra Ferbasová (Miroslava / Slávka Řepová), Theodor Pištěk (Zvonimír Řepa), Anna Letenská (žena Zvonimíra Řepa), Jára Kohout (strýc Ambrož), Antonín Novotný (Karel Pavlovský), Marie Norrová (Alena Skalská, subreta), Helena Bušová (Eva), Eva Prchlíková (Věra), Ella Nollová (papírnice Nováková), Milada Smolíková (Bartošová), Eman Fiala (fotograf), Jindra Láznička (redaktor Vysekal), Fanda Mrázek (herec Pilát), Ota Motyčka (kupec z Malína), František Černý (kupec z Malína), Josef Příhoda (herec Bulíř), František Paul (uvaděč Vonásek), Josef Zora (nápověda Chudoba), Alois Dvorský (zákazník v lékárně), Karel Kolár (lékárník Bořivoj Pavlovský, Karlův otec), Josef Zezulka (inspicient), Josef Waltner (ředitel operetního divadla), Jiří Hron (divák na volejbale), M.D. Landmanová (vedoucí rytmiky VŠS), Helena Svirtová (Marijánka, služka u Řepů), Jaromír Sobota (vedoucí oddílu VŠS), Slávka Fenclová (číšnice / fotomodelka), Ferry Seidl (divák na volejbale), Jan Černý (divák na volejbale), Setleři (sebe)
 
 
námět:
Jan Oliva
 
 
scénář:
Felix Achille de la Cámara, Václav Wasserman
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka, Otto Heller
 
 
hudba:
Eman Fiala
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
střih:
Gina Hašler
 
 
zvuk:
Vilém Taraba
 
 
vedoucí produkce:
František Jerhot
 
 
výtvarník:
Arnold Reimann
 
 
zpěv:
Jára Kohout, Marie Norrová, Fanda Mrázek, Jindra Láznička, Setleři
 
 
text písně:
Jarka Mottl
 
 
asistent režie:
Josef Zezulka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.