Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Sladkých šestnáct let
ceny (výběr): Evropská filmová cena 2002: Cena FIPRESCI (Ken Loach), Ceny BAFTA 2002 (Skotsko): nejlepší herec (Martin Compston); MFF Cannes 2002: nejlepší scénář (Paul Laverty)

Řadou festivalových cen i výročních nominací ověnčené drama ironicky nazvané Sladkých šestnáct natočil Ken Loach podle scénáře svého dlouholetého spolupracovníka Paula Lavertyho. Ačkoli je jeho aktérem teprve patnáctiletý mladík, jeho téma připomíná film Jmenuji se Joe (1998). Protagonisté obou snímků pocházejí z prostředí nemajetné skotské dělnické třídy a zapletou se s drogovým podsvětím, aby pomohli blízké osobě.
Dospívající mladík Liam ve snaze ochránit svoji matku Jean před zhoubným vlivem jejího přítele, drogového dealera Stana, začne sám kšeftovat s heroinem. Z utržených peněz chce koupit přívěs, kam se hodlá s matkou, slepě závislou na surovém Stanovi, přestěhovat poté, co bude na Liamovy šestnáctiny propuštěna z vězení. Kvůli iluzorní vidině šťastného domova, který nikdy nepoznal, začne Liam pracovat pro drogového bosse, jenž je obklopen luxusními auty, byty i milenkami a pro kterého je ochoten udělat cokoli.
Drama, z něhož vycházejí snímky o problémových, předčasně dospělých teenagerech z dysfunkčních rodin typu Drsňák (Knallhart, 2006) nebo Fish Tank (2009), je bezútěšně syrovou reflexí života, determinovaného nezaměstnaností, chudobou, kriminalitou, drogami, domácím násilím a nedostatkem příležitostí k jakékoli změně. Loach pro své nevyzpytatelné postavy našel výtečné představitele, kteří intenzivními civilními výkony vtiskli příběhu naturalistickou věrohodnost. Především neherec Martin Compston pozoruhodně balancuje mezi zranitelností a zuřivostí, naivitou a protřelostí.
Jelikož v příběhu, rámovaném kulisami uzavřených loděnic v Greenocku, zazní v různých variantách třistatřináctkrát slovo „fuck" a dvacetkrát nadávka „cunt", ratingová společnost British Board of Film Classification snímek nesmyslně ocejchovala přístupností od osmnácti let. Tato podle Lavertyho třídně předpojatá klasifikace znemožnila vidět film těm, jimž byl určen především.
Tomáš Seidl, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Sladkých šestnáct let
Liamovu matku Jean mají v den Liamových šestnáctých narozenin propustit z vězení. Liam se rozhodne, že po jejím návratu bude všechno jinak! Sní o normálním rodinném životě, jaký sám nikdy nezažil. Základem takového života je podle něj bezpečný přístav, do nějž mají příživníci a budižkničemové typu Jeanina přítele Stana či jejího otce dveře zavřené. Nejprve ale musí někde získat hotovost. Pro šestnáctiletého teenagera není nic nepřekonatelnou překážkou, a tak se Liam a jeho kamarádi rychle dostanou do pěkných problémů. Liam cítí, že klesá ke dnu a měl by odejít. Jenže právě teď, před máminým návratem, prostě odejít nemůže. Ceny: MFF Cannes 2002: Nejlepší scénář; Britská cena nezávislého filmu 2002; Evropská filmová cena 2002: Cena FIPRESCI; MFF Valladolid 2002: Zlatá jehla za nejlepší kameru.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Hobby naší doby (2010) [TV poř...

04:45 - 05:15

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Babylon (2004) [TV cyklus]

05:00 - 05:30

13 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

28 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

04:55 - 05:55

18 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10