Skvělí Ambersonové (1942)

Skvělí Ambersonové (The Magnificent Ambersons)
67.9 %
 
 

The Magnificent Ambersons

Další název: Skvelí Ambersonovci (SK)

    Žánr: drama / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 1942        
    Délka: 88 min.
„Z výšin moci a bohatství až na dno.“
Torzo, které vzniklo brutálním zkrácením mistrovského díla Orsona Wellese, zůstává svědectvím o zmarněných nadějích režisérského génia. Temný příběh o dramatickém úpadku jedné bohaté a vlivné rodiny v automobilovém věku navzdory tomu patří k nejoceňovanějším dílům americké kinematografie.
Nejznámějším dílem Orsona Wellese nejspíš zůstane Občan Kane (1941), kterého řada odborníků, filmařů i fanoušků stále ještě považuje za nejlepší film všech dob. V jeho monstrózním stínu stojí druhý Wellesův filmový projekt, kostýmní drama Skvělí Ambersonové. Také autorská adaptace Pulitzerovou cenou ověnčeného románu Bootha Tarkingtona (1918), jejž Welles už v říjnu 1939 převedl do podoby rozhlasové hry, má svůj pohnutý příběh - navíc těsně navázaný na Občana Kanea. Jde totiž o dílo drasticky zmrzačené bez autorova vědomí produkční společností RKO - a svého druhu i o pomstu studia za předchozí potíže s nepřizpůsobivým géniem.
Zkrácení Wellesova hrubého sestřihu o celých čtyřicet minut a dotočení „šťastného konce" bylo ovšem neseno i obavami RKO nabídnout divákům rozměrný depresivní snímek. V době čerstvého vstupu USA do války totiž Hollywood generoval spíše optimistická díla. Sám Welles si ovšem původní, stotřicetiminutové verze Skvělých Ambersonů cenil víc než Občana Kanea. Vystříhaný materiál v RKO zlikvidovali a rekonstrukci filmu Skvělí Ambersonové nelze provést. Ve výročních kritických anketách je však dílo i v současné podobě označováno jako jeden z nejlepších amerických filmů všech dob.
Vyprávění líčí úpadek bohaté a mocné rodiny z amerického Středozápadu. Ambersonovi na počátku 20. století přicházejí o vliv, majetek i společenské výsady. V souladu s tím se bortí i vnitřní řád rodiny: jediný dědic, egocentrický George, se beznadějně zaplétá do citových manipulací. Aby zničil vztah čerstvě ovdovělé matky a jejího dávného nápadníka Eugena Morgana, obětuje i lásku k Morganově dceři Lucy…
I z torza Skvělých Ambersonů je zřejmé, jak Welles v temném příběhu o zkáze starých pořádků navázal na výtvarnou i technickou oslnivost Občana Kanea. Film byl nominován na Oscara ve čtyřech kategoriích: nejlepší film, herečka ve vedlejší roli (Agnes Mooreheadová), černobílá kamera a výprava v černobílém filmu. S použitím Wellesova scénáře a poznámek natočil Alfonso Arau v roce 2002 televizní remake.

Alena Prokopová
LFŠ 2015

režie:
Orson Welles, Robert Wise
 
 
hraje:
Tim Holt (George Minafer), Joseph Cotten (Eugene Morgan), Dolores Costello (Isabel Minafer), Anne Baxter (Lucy Morgan), Agnes Moorehead (Fanny Minafer), Ray Collins (Jack Minafer), Erskine Sanford (Roger Bronson), Richard Bennett (major Amberson), Georgia Backus (matrona), Nancy Gates (dívka), Dorothy Vaughan (Mrs. Johnsonová)
 
 
námět:
Booth Tarkington
 
 
scénář:
Orson Welles
 
 
kamera:
Stanley Cortez
 
 
hudba:
Bernard Herrmann, Roy Webb, Anne O'Neal (Mrs. Fosterová)
 
 
střih:
Robert Wise
 
 
mluví:
Orson Welles (vypravěč)
 
 
vizuální efekty:
Vernon L. Walker
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.