Duben
ohodnotit

Škola otců

Žánr:
Rok:
1957
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
8.11.1957
„Psychologické drama poctivého a upřímného učitele, který je nucen čelit lidské zlobě, pokrytectví a nepochopení...“
Popis / Obsah / Info k filmu Škola otců
POZOR, SPOILER

Na menší nádraží přijíždí vlak a z něj vystupuje postarší pán. Je to nový učitel Jindřich Pelikán, který sem přijel z Brna.

Jeho první setkání s místními obyvateli je vskutku vzrušující. Opilého muže vyhazují z hospody. Později učitel přijde na to, že je to otčím malého Aloise.

Jindřich je srdečně přivítán a zakrátko vstupuje do třídy. Hned pozná, že zde není něco v pořádku. Jeden z chlapců není brán kolektivem, protože je prý reakcionář, jak tvrdí děti. Jmenuje se Alois Kotačka.

Učitel je ubytován v ratejně, kterou ostatní odmítli. Z diktátu dětem vyrozuměl, že jim starý učitel dával jedničky naprosto za nic. Jen aby měl pokoj od všeho a hlavně od rodičů. Toto však Pelikán schválit nemůže a nasází dětem pětek, že nevědí, co s nimi. Že si tím nadělal zlou krev, je jasné. A to ještě starému učiteli do očí řekne, že podváděl. Kvůli diktátu založí Pelikán doučovací kroužek. Ale nikdo nepřišel mimo jedné dívenky.

Na učitele se začnou snášet hromy a blesky, a to nejen na hokejovém utkání, kde se zastává Lojzíka Kotačky. Pelikán přichází i na ples - a může být moc rád, že zde nedostane od tatíků svých žáků nakládačku.

Pelikán si děti přece jen dokáže „koupit“. Totiž hrou, kde děti venku plní různé úkoly. Jenže při tom dojde ke rvačce a malý Lojzík vytáhne revolver. Je učitelem odveden a Vašek za to Lojzíkovi rozbije kolo. Pelikán vyhledá Vašíkova otce a vše mu vypoví. Kupodivu to vypadá tak, že otec to plně chápe, i když je předseda okresu. A snad je to jeho vliv, že Vašík dá malému Kotačkovi svoje kolo.

Na základě anonymního dopisu sem přijíždí Jindřichova manželka. Když ji učitel vyprovodí na vlak, vrací se domů, stejně jako opilý Lojzíkův otčím. Ten už propil Lojzíkovo kolo a ještě políčkuje jeho matku. Kluk běží pro učitele. Ten neváhá ani vteřinu a jde zakročit.

Následujícího dne mu ředitel sděluje, že si místní přejí, aby ze školy odešel…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Škola otců
Osamocený hrdina střední generace, učitel Pelikán, dobrovolně odchází učit do pohraničního městečka, aby radikálně změnil prostředí po rozpadu svého manželství.


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Škola otců
Učiteli Pelikánovi se nevydařilo manželství, a proto se dal z Brna přeložit do okresního městečka. První Pelikánovy dojmy z nového působiště nejsou povzbuzující. Mladému řediteli školy jde spíše o statistiky a slavnostní projevy než o skutečnou pedagogickou práci. Pelikán zjistí, že nedostatky školy i žáků jsou zakrývány ideologickými frázemi o "třídním uvědomění", které využívá zejména syn předsedy okresního národního výboru Vašík Janouch. Děti nemají rovněž předpokládané znalosti a Pelikán musí některým snížit klasifikaci. Špatné známky dostane i Vašík. Učitelova přísnost nenajde u rodičů pochopení a Janouchova manželka zorganizuje proti němu štvanici. Jediného příznivce má Pelikán v mladé kolegyni Andulce Novotné. Přes zlobu rodičů si Pelikán získá důvěru dětí. Další aféra však učiteli vezme zbytek síly v boji proti nepoctivosti a pokrytectví. Zastane se malého Lojzíka Kotačky, jemuž Vašík rozbije kolo, a přispěchá na pomoc Lojzíkově matce, kterou ohrožuje její druh. Občané svolají schůzi a žádají Pelikánovo odvolání. Za Pelikána se postaví Janouch, ale je pozdě, zklamaný učitel mezitím odjel.

První samostatný film režiséra Ladislava Helgeho, který prožil svá "učňovská" léta u Jiřího Krejčíka. Od roku 1969 nebylo z politických důvodů povoleno jeho veřejné promítání, snímek se stal tzv. trezorovým filmem.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Škola otců
Moravské městečko v pohraničí se stalo novým působištěm učitele Jindřicha Pelikána. Čestný a charakterní člověk, který se plně věnuje svému poslání, nedokáže čelit neodůvodněné lidské zlobě a bezpáteřnosti.
Nadčasová společenská moralita je režisérovým prvním snímkem.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Moravské pohraniční městečko se stalo novým působištěm učitele Jindřicha Pelikána. Čestný a charakterní člověk, který se plně věnuje svému poslání, nedokáže čelit neodůvodněné lidské zlobě a bezpáteřnosti. Nadčasová společenská moralita je prvním celovečerním filmem režiséra Ladislava Helgeho, který s autorem námětu, spisovatelem Ivanem Křížem, spolupracoval i později.
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10