The River (1929)

The River

Další název: Backwash

    Žánr: drama / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 73 min.
Americký film "The River" předvedený Foxfilmem byl hodnotný film. Mladý hoch si zbuduje pramici a chce na ní plout divokou řekou k moři. Přezimuje v pustině, od světa odříznuté krajině a pozná zde milenku inženýra, který řídil stavbu hráze a byl zatčen a uvězněn pro týrání dělníků. Třikrát chce odjet a třikrát se vrací, přitahován opojným kouzlem této prvé a skutečné ženy, kterou v životě poznal. Z hocha se stává muž a na jaře si odváží svou sirénu, když předtím byl inženýr, který utekl z vězení, zabit hluchoněmým dělníkem, jemuž nejvíce ublížil. Kdyby byl již libretisticky a scénáristicky pojat tento příběh jako symbol věčně tíživé touhy po romantice dálek a tajemna, mohl zde být vytvořen plnohodnotný film.

Libretistův smysl pro realitu vyvolával tady však řadu střízlivých, ale neobytných otázek: Čím se asi živil tento pozdní romantik? Čím inženýrova milenka? Jaký mají vlastní cíl a z čeho budou oba živi, nechtěl-li divák si myslet, že cesta pramicí k moři byla honorovaným zaměstnáním. To byly slabiny díla, dané nedomyšleností námětu. Proti tomu však stály pozoruhodné klady režijní koncepce (Frank Borzage), který měl prudkou, rytmicky bohatou linii a pracoval eminentně filmovými výrazovými prostředky.

Když se k tomu ještě přičte krásný herecký výkon Charlesa Farella a vzrušující a věčné ženství, které dala své vláčné, vášnivé milence Mary Duncanová, a skvělou kameru, byl konečný resultát přece jen velmi dobrý a "Sirénu" šlo tehdy označit za pozoruhodný film.  Autor: Asmodej

režie:
Frank Borzage
 
 
hraje:
Charles Farrell (Allen John Spender), Mary Duncan (Rosalee), Ivan Linow (Sam Thompson), Margaret Mann (vdova Thompsonová), Bert Woodruff (mlynář), Alfred Sabato (Marsdon)
 
 
námět:
Tristram Tupper (román (1928))
 
 
scénář:
Dwight Cummins, Philip Klein, John Hunter Booth
 
 
kamera:
Ernest Palmer
 
 
hudba:
Maurice Baron
 
 
střih:
Barney Wolf
 
 
výtvarník:
Harry Oliver
 
 
asistent režie:
Lew Borzage
 
 
dirigent:
Erno Rapee
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.