Duben
ohodnotit

Šíleně smutná princezna

Rok:
1968
Délka:
89 minut
Premiéra v ČR:
7.6.1968
„O princi v žaláři, smutné princezně a dvou nenapravitelných intrikánech.“

Komentáře k filmu Šíleně smutná princezna

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 32
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.12.2020
Tahle hudební pohádka je v   mnohém trochu netradiční   (částečně i zásluhou   pohnutého roku 1968 v němž   vznikala) ale přesto nebo   možná právě proto patří   po mém soudu mezi ty vůbec   nejlepší české filmové   pohádky. Bohatá výprava,   atraktivní a kouzelné   lokace, moc dobře napsané   dialogy a prvotřídní a   hlavně citlivě vybrané   obsazení. Zkušené osobnosti   jako Marvan, Záhorský, Kemr   nebo Zázvorková dobře   korigují zpěváky v   hlavních rolích a vše   doplňují u nás méně   okoukané tváře. Skvěle   odehrál svou roli   francouzského kata slovenský   bard František Dibarbora a   úplně neodolatelný byl   Josef Braun v roli Martina   Chechtáka a jako už   tradičně koktající   Oldřich Dědek. I když je   téhle pohádce už přes 50   je stále stejně půvabná a   dnes je jí zcela určitě   možno zařadit mezi ty   nesmrtelné. Jeden z vrcholů   práce Bořivoje Zemana.
SvoKar
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.4.2017
Rozhodně jedna z těch   lepších pohádek, ač bez   vyloženě pohádkových   postav či jakýchkoli (skoro)   triků. Písničky dobré, ale   ta "smutná", ač   hraná, je smutná až moc.   Krom ní je tu pár zbytečně   vážných momentů, např.   věta "Rozpoutanou válku   nelze zastavit" nebo tak   nějak. Navíc Vondráčkovou   už dost dlouho   "nemusím" a   nepřijde mi, že by byť   mladá byla nějak hezká, a   to jsem na blondýny:)   Neckář prakticky vůbec   nechodí, ale pořád   poskakuje/tancuje. Jedlička   se zvuky je až trapný; čím   chtěli polykač ohně,   žonglér, drezér psů apod.   rozesmát? I přes tyto výtky   je to ale příjemná pohádka   plná hlášek a občas i   hrátek s češtinou, což   mám rád.
argenson
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.11.2007
Je umění natočit pohádku,   ve které není ani trochu   kouzel a nadpřirozena. Navíc   ve srovnání s těmi   pyšnými a zlatými hvězdami   na čele, které jsou podle   mě mírně statické, tohle   je plné života a   přirozené. Navíc byl dobrý   tah obsadit Helenu   Vondráčkovou do role   princezny a uchovat ji na   filmovém plátně v době,   kdy byla mladá a přirozeně   krásná. Ano, o jejím   hereckém talentu se dá   diskutovat. Lépe hraje   Václav Neckář. I když na   druhou stranu mladý Václav   Neckář vypadal   směšně:-)Úžasná je podle   mě hudební stránka, kterou   obstaral Jan Hammer, tehdy   sedmnáctiletý. Mnozí   erudovaní skladatelé s   letitými zkušenostmi musí   blednout před jeho uměním   zaplnit celý film kvalitní a   dodnes hranou hudbou. A   nakonec - vezměme v potaz,   že dnes jsme z televizí   pohádkami přesyceni. Ale   tehdy v 60. letech se jich   tolik netočilo a tenhle   příběh s jasným   odlišením dobra a zla musel   mít v 68. roce silný náboj.
jarda53
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.1.2012
Vondráčková a Neckář na   začátku své kariéry,   pěkné písničky, všechno   je vtipné, film se podařil.   Princezna je smutná, taky   když si maže oči cibulí,   princ je dobrodružný typ   mladého princátka, kterému   hrozí šibenice a jeho to   zanechává klidným. A tu   lískovici bychom potřebovali   i dnes, ono se dneska smát, v   životě není čemu...
green-tea
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.10.2008
Znám jednu starou zahradu...
Spanilý princ na bílém   koni??? Pche,přežitek!   Princ-sympaťák...a na   krávě,to je ono!!! :-))   Dodnes si pamatuju, jak jsem   se tenkrát poprvé vracela z   kina s hlavou plnou Vaška   Neckáře a jeho písniček...   Oblíbená pohádka mého   dětství, která mě   potěší i dneska!
veverka-zrzka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.11.2008
Vondráčkova X Neckář =   skvělá pohádka aneb   "Samým blahem, jedním   tahem, srdce z lásky maluju.   Protože já, protože já   miluju." Tak přesně   tohle si Neckář pobrukuje ve   vězení, které pomaloval   srdíčky a pak ho čekalo   bílení :-)
efCZa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.12.2006
Velmi zdařilá pohádka,   která však nemá takové   kvality jako například 3   oříšky pro popelku, nebo   Pyšná princezna. Vždycky na   mně působila spíš jako   propaganda Vondráčkové s   Neckářem, než pohádka o   dobru a zlu, resp. dobru a   blbosti. Přesto se podařilo   vytvořit úspěšný   příběh, jež se líbí a   písně z něj zná dnes snad   už každý. Za zmínku stojí   také některé vtípky,   které jsou pro české   pohádky typické a také   díky nimž jsou   nezapomenutelé.
řepešínský
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.5.2009
dnes již klasická filmová   muzikálová pohádka, která   se již v době svého   uvedení zapsala zlatým   písmem do dějin světové   kinematografie. šíleně   smutná princezna ani dnes   neztratila nic ze svého   původního poslání a o   její nesmrtelnosti svědčí   i dodnes neoposlouchané   písně stejně jako dialogy.   hvězdně obsazená pohádka   natáčená ve skutečných   historických reáliích   zámků bojnice a blatná má   jistě své těžiště i v   tvůrčím týmu, kterému   kraloval na pohádky zkušený   a zdatný bořivoj zeman.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.5.2017
Pohádka s padesátkou na   krku. Můžu probírat   barevnou a nádhernou   výpravu, krásné exteriéry,   obsazení, písničky, šaty,   ale opakovala bych se. Já   mám s touto pohádkou trochu   jinou zajímavost. Mnohokrát   nakoukanou verzi za   „totáče“ znám   nazpaměť a najednou se   objevily při reprízách v   televizi vystříhané scény.   Takže vždycky, když se   objeví přídavek, např.   když Helenka zvolá:   „Ničevo!“, tak se spíš   leknu, o co jde.
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.8.2005
Téměř geniální film a   velice dobrá filmová   hudební pohádka plná   hudebních hvězd své doby.   Jen te Gott tam chybí. :-)   Film plná nezapomenutelných   hlášek hlavne v duu Kemr -   Vostřel.
hledaseniki
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 23.8.2010
Tuhle pohádku nemám vůbec   ráda, přijde mi hrozně   debilní, navíc včele s   Helenou Vondráčkovou a   Václavem Neckářem. Je   mnohem více zajímavějších   pohádek než je takhle. Je to   naprosto o ničem
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.11.2013
Netradiční pohádka, kde se   tvůrci pokusili zkombinovat   klasické romantické   vyprávění s popovými   písněmi a modernám jako   takovým. A povedlo se.   Melodie od Jana Hammera jsou   jednoduché a chytlavé a   spolu s výbornými texty se   přesně trefují do smyslů   jak dětského, tak i   dospělého diváka. Neckář   s Vondráčkovou jsou svými   hereckými výkony   přitažlivý. A Marvan se   Záhorským? Kdyby takový   králové vládli dneska, hned   by byl ten svět veselejší.   Jemný humor je   všudypřítomný a dává   příběhu neskutečnou   veselou atmosféru.   Protiválečné poselství je   zřejmé a na svou dobu vzniku   i trefné. Do příběhu se   však nijak násilně   nevnucuje. Tento snímek si   zaslouží zařadit mezi   pohádkové klenoty českého   filmu.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.9.2009
Nadhera
Tak toto je jedna z nadhernych   klasickych ceskych   pohadek,kterou uz musel videt   temer kazdy.
Je tady   plejada nasich skvelych   hercu.
No proste   parada.
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.9.2008
Pletichy! - Fuj! Kroky ve společném zájmu...
...To je totéž! Ale zní to   líp...Ano, mnoho a mnoho   nestárnoucích hlášek je z   této klasické filmové   pohádky s nádhernými   písněmi. Mám ji svým   způsobem ještě radši   nežli Pyšnou princeznu.   Její komediálnost a   nadsázka v některých   dialozích z ní dělají   trošku moderní pohádku, ale   zase té modernosti není   natolik moc, aby to bylo   protivné. Promítání   němého Chaplina v   Dobromyslově zámku na   rozesmání princezny působí   jako moderní prvek velmi   roztomile. Mou velkou   oblíbenou postavou je kat v   podání Františka Dibarbory:   "To se dělá, ty   čiligan...nedavno jsme   malovali!"
A   samozřejmě Ko-ko-ko-koška z   Kokořína, co se musel   naučit koktat důležité   státnické projevy.
"Znáte tu poslední   královskou?"   "Víte, proč má král   na hradě tolik   stráží?"   "Protože by nám moh   bejt ukradenej!" - -   myslím, že tenhle povedený   vtipek vážně nemá   jakoukoliv chybu.
Hlavní hrdinové v   podání našich zpěváků   jsou mladí a sympatičtí.   Dokonce mi zde nikdy nevadila   má celkem neoblíbenkyně   Helena Vondráčková, naopak   mám ráda Vaška Neckáře.   Písnička "Znám jednu   krásnou zahradu" opravdu   každému zaleze pod   kůži:-)
Tahle   pohádka patří k té pravé   vánoční atmosféře, kdy se   malí i velcí chtějí   pobavit a společně s   generály Iks a Ypsilon budou   podnikat pletichy, tedy pardon   - přece kroky ve společném   zájmu!
LenC2
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.9.2009
Pohádek o princeznách není   nikdy dost a tahle je jedna z   nejlepších co byla u nás   natočená . S vynikajícím   obsazením a opravdu pěkným   provedením pohádka je i   plná písniček což nebývá   zvykem a tím se i odlišuje   od ostatních.
261972
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.8.2011
Zdařilá česká pohádka   plná dneska už   legendárních písniček a   herců. Né že by mě už   nebavila jen už jí prostě   nemusím
volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.7.2012
Keď tým mladým sa do ženenia nechce
Zaujímavo poňatá rozprávka   a musím povedať, že ma   prekvapila. Nenájdeme v nej   žiadne kúzla či čary ani   nadprirodzené bytosti či   javy, ale skôr vtip a   príjemné pesničky. Výber   hercov bol skvelý a fakt niet   čo vytknúť. Jednoducho   pekná rozprávka, ktorú   možno len odporučiť. A ten   zámok na 99 percent tipujem   Bojnice, tie sú   neprehliadnuteľné a sú   skutočným skvostom
Karius
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.9.2012
Další z mnoha tentokráte   muzikálně laděných   pohádek s vycházející   hvězdičkou Helenou   Vondráčkovou a Václavem   Neckářem,která má určitě   něco do sebe,ale mám   větší favority. Já bych se   určitě bez toho zpívání   obešel,ale to k tomu prostě   patří--->70%
thejduk
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.4.2014
Když porovnáte tuto pohádku   natočenou skoro před 50 lety   a některé naše zpěvačky,   tak Vondráčková a Neckář   jsou páni herci. Když   přidáte mnoho herců   (B.Záhorský, J.Marvan a   další) tak současné naše   pohádky nesahají tomuto   dílu ani po kotníky a dívat   se na ně je spíše utrpením   a nelze se vysokému   hodnocení ani divit.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.3.2012
Šíleně smutná princezka,   taková rázná a moderní, s   písničkama. Jo, vzpomínka   vzpomínek! Pro mě absolutní   jednička. Miluju především   dva drádcem Darka Vostřela a   Josefa Kemra. A pak   Kokoška...! Jedna z mála   pohádek, které zůstala   pohádkou,i když mluví   současný jazykem.Zpěváci   neumí tak dobře hrát, o to   líp zpívají, prostě   harmonie!
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.12.2019
Nesmrtelné
písničky, roztomilý mladý   Vašík Neckářů,solidní   herecké obsazení, výborné   herecké výkony, vtipné a   svěží. Jen ta Helena mi tam   vyloženě neseděla, ale to   je jen subjektivní pocit...
Ostrovan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.10.2011
Když si odmyslíme dnešní   eskapády hlavní hrdinky a   budeme ji považovat za   princeznu v náručí Mr.   Neckáře, pak se do ní   zamilujeme právě tak, jak   mladý princ. A Háhorský s   Marvanem jako roztržití   oteci-králové? Povedení   rádci-piklenci? Této   pohádce podle mého nechybí   lautr nic!:-)
rimmerova-motorka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.6.2017
Geniální výběr herců i   neherců, skvělá hudba Jana   Hammera a výborný výběr   lokace. Pár mušek se tu   najde (třeba trapný   strýček Jedlička), ale i   tak jde o výbornou českou   klasiku.
Rocky4
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.7.2009
V hlavních rolích princezny   a prince netradiční duo   herců. Helena Vondráčková   a Václav Neckář. Oba mám   zafixované hlavně jako   zpěváky, ale to asi každý.   Klasičtí herci to určitě   nejsou. Přesto podali   výborný výkon a ona je to   docela příjemná změna.   Kdyby byli v hlavních rolích   Šafránková x Trávníček,   možná už by to byla nuda.  
Vtipná pohádka, s   výbornýma písničkama a   stejně dobrýma hláškama.   Chopte se mně, pochopové!
wena
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.12.2020
Pohádka či komedie?
Spousty písniček   pohádkové téma protkané   nenuceným humorem. Nevím ale   v hereckém umění mě více   seděl Václav než Helena ta   mě přišla taková umělá.
Papaja73
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.7.2008
Kujme pikle,pikle kujme:)Moc   hezká pohádka,příjemné   písničky v podání tehdy   populárních zpěváků   Heleny Vondráčkové a   Václava Neckáře.Prostě   klasika,která nestárne.
brnvl2105
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.2.2008
Další skvělá hudební   pohádka českého filmu.Asi   první,kde nebyly použity   žádné triky.Jako vždy   skvělý Antonín Jedlička se   svoji imitací.Hezká hudba a   scéna a herecký výkon   Neckáře.
theremin
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.1.2005
Šíleně smutnou radím čo   do kvality na úroveň Pyšnej   pé.Okrem obsadenia treba   spomenúť zaujímavú   výtvarnú koncepciu a   hudbu.Film som zhliadol   niekoľkokrát a neraz/aj keď   nie vždy/sa mi zdalo,že k   záveru stráca tempo a   príbeh,ktorý bol dovtedy   pevne zviazaný sa akosi   rozchádza do rôznych   strán.Túto malú výtku ale   spoľahlivo prekryje celkový   pocit,a ten je dobrý a   navyše okorenený vôňou   šesdesiatych rokov.
Medousek
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.4.2008
Jako dítě jsem na tuto   pohádku moc nebyla,nějak mě   nelákaly pohádky,kde se moc   zpívalo,ale teď už na to   koukám jinak a o   Vánocích,kdy ji většinou   dávají,se na ni pokaždé   ráda podívám.
Stegr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.3.2008
Václav Neckář v roli   roztržitého prince a Helena   Vondráčková jako šíleně   smutná princezna. I díky nim   je tato pohádka jednou z   mých nejmilejších...
Lucka-V.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.7.2009
Krásná pohádka a na svou   dobu velmi dobře a zábavně  
natočená.
dá   se říct, že se z ní   postupem let stala klasika.
aspect777
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.7.2010
Šíleně smutná princezna
Nádherná Helena   Vondráčková spolu s   Václavem Neckářem v jedné   z nejlepších českých   pohádek.
Krásná   hudba ,zpěv a atmosféra je   největší zbraní tohoto   snímku.
Režisér   Bořivoj Zeman nemohl vybrat   do rolí lepší herce .
Jen trochu mě vadily v   pohádce ,jinak výborní   Josef Kemr a Darek Vostřel   ,kteří jako by do celku moc   nezapadali.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih17754minih17754Red Force 1 (1986) 
Wong ga jin si n
minih145234minih145234La La Land (2016) 
La La Land n
minih26738minih26738Žárlivost (1962) [TV inscenace] 
Žárlivost n
minih2584minih2584Africká královna (1951) 
The African Queen n
minih52763minih52763Televarieté (1970) [TV pořad] 
Televarieté n
minih7564minih7564Fantomas se zlobí (1965) 
Fantômas se déchaîne n
minih28146minih2814660 sekund (2000) 
Gone In 60 Seconds n
minih59286minih59286Jásón a argonauti / Iásón a argonauti (2000) [TV film] 
Jason and the Argonauts n
minih20995minih20995Případ Thomase Crowna (1968) 
The Thomas Crown Affair n
minih37471minih37471EuroTrip (2004) 
EuroTrip n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

10:30 - 11:25

21 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

ČT2 - Dunhuang: perla Hedvábné cesty

10:10 - 11:05

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

09:40 - 10:55

71 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

21 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190540
Osobností: 697813
Fotografií: 763956
Plakátů: 376532
Obsahů a biografií: 178267

Poslední komentáře

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10