Šifra mistra Leonarda (2006)

Šifra mistra Leonarda (The Da Vinci Code)
75.4 %
 
 
 
Film na Blu-ray

The Da Vinci Code

Další název: Da Vinciho kód (SK); The Da Vinci Code - Sakrileg

    Žánr: drama / mysteriózní / thriller
    Země: Spojené státy americké / Malta / Francie / Velká Británie
    Premiéra v ČR: 18.5.2006        
    Délka: 148 min.
„Hledejte pravdu.“
Robert Langdon je expert na náboženskou symboliku. Během autogramiády své knihy v Paříži je policií požádán o spolupráci při vyšetřování vraždy hlavního správce Louvru, Jacquese Sauniera, se kterým se měl toho dne setkat. Saunier, kterého střelil albín Silas, totiž před smrtí popsal své tělo i podlahu kolem sebe podivnými symboly. Robert se je snaží kapitánu Fachovi vyložit, objeví se tu však policejní kryptoložka Sophie Neveu, která Roberta tajně varuje, že ho Fache hodlá zatknout za vraždu. Pomůže mu uprchnout a společně s ním se pustí po stopách Saunierových šifer. Vyjde najevo, že zavražděný muž byl dědečkem Sophie a podle všeho patřil k tajné organizaci Převorství sionské, která po tisíce let ukrývá a chrání tajemství svatého grálu. Mezitím Silas, který na pokyn biskupa Aringarosy a vlivné církevní organizace Opus Dei také pátrá po grálu, zjistí, že ho Saunier oklamal a svedl na falešnou stopu. Robert a Sophie uniknou kapitánu Fachemu, posedlému jejich zatčením, a podaří se jim získat da Vinciho šifrovací přístroj kryptex, ukrývající údajně tajemství grálu. Spojí se s britským historikem a milionářem Teabingem, se kterým pokračují do Londýna, kde je čeká nejedno nebezpečí, ale také šokující pravda o tajemství grálu.

Zdroj: Nova

režie:
Ron Howard
 
 
hraje:
Tom Hanks (Robert Langdon), Audrey Tautou (Sophie Neveu), Jean Reno (Bezu Fache), Ian McKellen (Sir Leigh Teabing), Alfred Molina (biskup Aringarosa), Jürgen Prochnow (André Vernet), Paul Bettany (Silas), Étienne Chicot (poručík Collet), Jean-Pierre Marielle (Jacques Sauniere), Clive Carter (detektiv šéf inspektor), Seth Gabel (Michael), Marie-Françoise Audollent (sestra Sandrine), David Bark-Jones (Richard), Jean-Yves Berteloot (Remy), Daisy Doidge-Hill (Sophie 8 letá), Christopher Fosh (PC Edwards), Joe Grossi (duchovní), Paul Herbert (Sofiin otec za mlada), Arnaud Klein (francouzský policejní důstojník), Dhaffer L'Abidine (PTS Agent), Peter Pedrero (Silasův otec v mládí), Harry Taylor (šéf inspektor), Marc Reardon (pacient v nemocnici), Hugh Mitchell (mladý Silas), Eglantine Rembauville-Nicolle (studentka), Cheryl Howard (žena, které se podepisuje kniha), Martin Heathcote (uvězněný policejní důstojník), Michael Bertenshaw (kněz), Andre Lillis (papež), Chris Wilson, Michael Norton (francouzský detektiv), Crisian Emanuel (Sophiina matka), Charlotte Graham (Mary Magdalene), Andy Clark (Docent)
 
 
námět:
Dan Brown (román)
 
 
scénář:
Akiva Goldsman
 
 
kamera:
Salvatore Totino
 
 
hudba:
Hans Zimmer, Martin Terefe (píseň "Celice")
 
 
kostýmy:
Daniel Orlandi, Nathalie Cercuel (supervize - Francie)
 
 
střih:
Daniel P. Hanley, Mike Hill
 
 
zvuk:
Anthony J. Ciccolini III (supervize)
 
 
titulky-česká verze:
Petr Zenkl
 
 
výtvarník:
Richard Roberts
 
 
zvláštní efekty:
Dominic Tuohy (supervize)
 
 
koproducent:
Kathleen McGill, Louisa Velis
 
 
koordinátor kaskadérů:
Greg Powell
 
 
vizuální efekty:
Warren Franklin (President Rainmaker), Metin Gungor, Angus Bickerton (supervize), Mark Breakspear (supervize), Daniel Canfora, Dan Neal
 
 
výprava:
Allan Cameron
 
 
výkonný producent:
Dan Brown, Todd Hallowell
 
 
producent:
John Calley, Brian Grazer, Ron Howard
 
 
kaskadér:
Rocky Taylor, Sarah Franzl
 
 
asistent produkce:
Laure de Butler
 
 
asistent zvuku:
Lynn Sable
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.