Duben
ohodnotit

Šest statečných

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
4.5.2000
„Šestice krátkých filmů - tří českých a tří slovenských začínajících autorů“
Popis / Obsah / Info k filmu Šest statečných
Keď nie, tak nie!
Výroba: Vysoká škola múzockých umění, ARTIN film 1997, Slovenská televízía
Animovaný film o drezúře slonů a o tom, jak se nevyplatí ničit si některými věcmi nervy.

Tomík
výroba: ČT - TS Čestmíra Kopeckého, Vyšší škola odborná filmová Zlín
Hraný absurdní příběh exhibicionisty a jeho rodičů (Film byl uveden samostatně ve filmové ročence 1997 jako absolventský film posluchače Vyšší odborné školy filmové Zlín)

Rojkovia (Snílci)
výroba: Peter Veverka - Charlie's - Vysoká škola múzockých umení -
Open Society Found
Hraný příběh o složitosti vztahů v mladém manželství.

Pražské nokturno aneb Komora
výroba: Tereza Kučerová - Kristina Hejduková - ČT - TS Čestmíra Kopeckého - Státní fond pro podporu a rozvkj české kinematografie
Animovaná sonda do nitra lidské duše a lidských charakterů zprostředkovává neurotický pocit z velkoměsta. (Film byl uveden samostatně ve Filmové ročence 1998 pod názvem Komora aneb Pražské nokturno).

Zlodeji
výroba: Charlie's - Slovart Deutschland / Čt -TS Čestmír Kopecký
Hraná povídka, ve které Oleg pozoruje ze svého bytu realitu na našich sídlištích.

O kouzelném zvonu
Výroba: Studio FAMU / ČT / Krátký film Praha - Studio Jiřího Trnky
Animovaný fulm o obyvatelích městečka Podkrkavice, kteří získají darem z Tiberu zvon, jež v nich svým harmonickým zvukem probouzí dobrosrdečnost. (Film byl samostatně uveden ve Filmové ročence 1998).
Ročenka 1999/142

Autor/Zdroj: /ročenka


Koprodukční snímek spojuje pět krátkých a jeden středometrážní film mladých českých a slovenských tvůrců (po třech titulech z každé republiky). Jde o animovaná i hraná dílka realizovaná v letech 1997-99 převážně jako školní filmy. V dotočených sekvencích každý ze „statečných" svůj snímek sám uvádí. Pásmo je dalším pokusem, jak seznámit diváky s tvorbou vesměs začínajících autorů, jejichž díla by se jinak do distribuce - s výjimkou filmu dnes již renomovaného Aurela Klimta - pravděpodobně nedostala.
Kreslený film „Keď nie, tak nie" (3,30 minut) režiséra Vlada Krále (nar. 1974) má za téma drezuru zvířat a je pojednán s úspornou jednoduchou kresbou. V černé mikrokomedii s překvapivou pointou „Tomík" (8,10 minut) scenáristy a režiséra Vojtěcha Maška (nar. 1977) uvidíme mj. Simonu Stašovou a Petra Čtvrtníčka. Poetický snímek režiséra Jara Vojteka (nar. 1968) s titulem „Rojkovia" (česky Snílci, 32 minut) se odehrává v letní Bratislavě a připomíná tématem i atmosférou slovenské filmy šedesátých let či tvorbu Dušana Hanáka. V pořadí již třetí animovaný snímek Terezy Kučerové (nar. 1964, dcera Věry Chytilové a kameramana Jaroslava Kučery a sestra kameramana Štěpána Kučery) s názvem „Pražské nokturno aneb Komora" (7,22 minut) navazuje tématem a výtvarným pojetím na její dřívější filmy i na obdobnou tvorbu Pavla Koutského a Michaely Pavlátové: autorka záměrně nadneseně hovoří o tom, že její film zachycuje každodenní starosti a že se zabývá mezilidskými vztahy. Ze zmatků všedních dnů může člověk snadno ztratit hlavu. Pokud však nejde o všechno, nejde o nic... Pátý „statečný", režisér Martin Repka (nar. 1975), se předvede kafkovsky laděnou hříčkou z letního panelákového sídliště s titulem „Zlodeji" (20 minut). Okradený hlavní hrdina se tu sám nakrátko stane podezřelý z krádeže. Tvůrci pracují s jemnou absurdní nadsázkou a s filmovými stereotypy. Napětí je evokováno hudbou i střihem. Na počátku filmu (pod titulky) a na konci jsou zařazeny animované pasáže, shrnující příběh. V hlavních rolích uvidíme Marka Šulíka, Mariána Labudu, Andreje Hryce aj. Animovaný snímek Aurela Klimta (nar. 1972) s názvem „O kouzelném zvonu" (15 minut) je realizovaný s poloplastickými loutkami a s kreslenými pasážemi. Jde o originální pohádku pro celou rodinu, okouzlující svou hravostí, vtipem, řadou původních gagů, „muzikálovými" vstupy (UJD a C&K Vokál) i nevšedním výtvarným pojetím Martina Velíška. Film „O kouzelném zvonu" získal celou řadu významných domácích i zahraničních ocenění.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Pásmo šesti krátkých filmů obsahuje hrané i animované snímky, ale jejich úroveň kolísá, někdy nepřesáhnou rozměr ještě neobratného školního cvičení. Seskupeni do jednoho pořadu však má nepopiratelný význam, protože jednotlivě bychom se s nimi jen stěží setkali. Většina příspěvků vychází z nečekaného přehození očekávaných vztahů. Například morbidní hříčka Tomík (režie Vojtěch Mašek) se odehrává dokonce ve dvou dějových plánech: jednak sledujeme osudy malého chlapce, jenž se nechal zlákat jakýmsi úchylem, později jej pronásledujícím s břitvou v ruce, jednak vidíme, jak se vyděšená matka strachuje o svého syna, jenž se stále nevrací domů. Pointa je skutečně třeskutá, hodná parodických pořadů České sody - však také groteskně maniakálního úchyla si zahrál Petr Čtvrtníček!

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Popis / Obsah / Info k filmu Šest statečných
Koprodukční snímek Šest statečných spojuje pět krátkých a jeden středometrážní film mladých českých a slovenských tvůrců (po třech titulech z každé republiky). Jedná se o animovaná i hraná dílka realizovaná v letech 1997-99 převážně jako školní filmy, z nichž některá byla již uváděna samostatně (Ked' nie, tak nie!. Praž-ské nokturno aneb Komora, O kouzelném zvonu). V dotočených sekvencích každý ze „statečných" svůj snímek sám uvádí. - Pásmo je dalším pokusem, jak seznámit diváky s tvorbou autorů, jejichž díla by se jinak do distribuce nedostala. Výjimku potvrzující pravidlo tvoří animovaná pohádka O kouzelném zvonu. - Snímek je uváděn ve slovenských kopiích.

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Bydlet jako... na plátně

17:00 - 17:30

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

17:15 - 18:00

7 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2003/1) [TV pořad]

16:40 - 17:55

42 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376382
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann