Duben
ohodnotit

Šerifové

U.S. Marshals

Další název:
Šerifovia; Auf der Jagd
Žánr:
Rok:
1998
Délka:
133 minut
Premiéra v ČR:
23.7.1998
„Neúprosný pronásledovatel Sam Gerard stíhá dalšího uprchlíka, tentokrát to ovšem není žádný amatér.“
Popis / Obsah / Info k filmu Šerifové
Ve volném pokračování úspěšného hitu Uprchlík se tentokrát pronásledovaným mužem, kterého má za úkol dostihnout Sam Gerard, stane černoch Mark Warren, známý pod jménem Mark Roberts, který je na základě záznamu bezpečnostní kamery podzemních garáží a pistole nalezené v jeho voze obviněn z dvojnásobné vraždy. Cestou k newyorskému soudu se ho ve vězeňském letadle pokusí zabít podplacený vězeň. Mark se ubrání, letadlo havaruje a on unikne. Sam Gerard dá dohromady tým a chystá se vyrazit po uprchlíkových stopách. Proti své vůli však musí přijmout také agenta z ochranky diplomatických služeb, nepříjemného a sebevědomého Johna Royce. Na okamžik se jim podaří Marka obklíčit v bažinách, ale podaří se mu uniknout. Gerard mezitím zjistí, že v garážích střílel v sebeobraně a všechny důkazy na něj byly narafičeny. Royceův nadřízený musí přiznat, že Mark, ve skutečnosti Mark Sherridan, byl agentem, kterého CIA používala na špinavou práci. Zatímco Gerard se svými lidmi pokračuje v pátrání, Mark se setká se svou přítelkyní Marií, které řekne, že je nevinen. Pustí se do sledování čínského atašé Čchena, který je ve skutečnosti špionem přebírajícím od amerického zrádce informace o utajovaných skutečnostech USA. Gerard si uvědomuje, že v celém případu něco nehraje, a začne o Markově vině pochybovat. Jenže pak dojde k nečekanému zvratu a pronásledování se opět rozjíždí na plné obrátky, když skutečný viník a muž v pozadí celého komplotu hodí Markovi na krk vraždu jednoho z mladých Gerardových kolegů. Zdá se, že tentokrát už uprchlík nemá šanci.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Šerifové
Muž, považovaný za bezohledného a tajemného vraha (Wesley Snipes) je na útěku před zákonem a snaží se zjistit, díky komu byl falešně obviněn ze dvou vražd, spáchaných v New Yorku. Nemá však mnoho času. Zkušený šerif Sam Gerard (Tommy Lee Jones) a jeho muži jsou mu na stopě. Nelítostné pronásledování začíná...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Šerifové
Zdánlivě běžná dopravní nehoda přivede policisty na stopu možného vraha agenta americké tajné služby. Přileteckém transportu vězňů dojde k sabotáži a pilot je nucen nouzově přistát. Nebezpečný manévr skončí v řece a v nastalém zmatku se domělému pachateli podaří uprchnout. Začíná rozsáhlá pátrací akce speciálního týmu šerifů se spoustou napínavých a dramatických akcí.

V roce 1993 diváci na celém světě bez dechu sledovali, jak nezadržitelný šerif Sam Gerard (Tommy Lee Jones) loví prchajícího trestance doktora Richarda Kimblea v podání Harrisona Forda. Uprchíík se stal mezinárodním kasovním hitem, získal sedm nominací na Oscara, včetně nominace za Nejlepší film, a Tommy Lee Jones Oscara nakonec získal za Nejlepší vedlejší roli. Všichni se shodli na tom, že ho dostal především proto, že dodal své postavě napětí, akčnost a silný charakter.
Nyní se Tommy Lee Jones a jeho Oscarem oceněná postava šerifa Sama Gerarda opět vrací do akce se svým týmem po boku. Muž považovaný za bezohledného a tajemného vraha (Wesley Snipes) je na
útěku před zákonem a snaží se zjistit, díky komu byl obviněn ze dvou vražd, spáchaných v New Yorku. Ale nebude na to mít mnoho času, protože Geard a jeho muži jsou mu na stopě včetně zkušeného nováčka - tajného agenta Johna Royce (Robert Downey Jr).
Posedlí snahou chytit uprchlíka co nejdřív a zjistit tak zda je zapleten do protivládního spiknutí, dávají se Gerard a jeho muži do nelítostného
pronásledování. Uprchlík je rozhodnut, že nikdy nebude lapen. Šerif slíbil, že ho vydá soudu.
A honička opět začíná.

0 PRODUKCI

Film Uprchíík, velký trhák roku 1993, kde hráli Harrison Ford a Tommy Lee Jones byl natočen podle předlohy populárního seriálu ABC-TV a stal se jedním z finančně nejúspěšnějších filmů v celé historii Warnes Bros. Držitel Oscara Arnold Kopelson ((Ceta, který spolu s Anne Kopelsonovou Uprchíika produkoval se vrátil, aby na svůj hit navázal. Přitažlivost filmu pro široké publikum Kopelson definuje slovy: "Film Šerifové má stejně napínavý náboj jako Uprchíík. podobně jako v něm jsou i tady všechny nové zvraty pro diváka naprosto překvapivé. Tommy Lee Jones je opět skvělý a diváci mají opět možnost bavit se při sledování jeho práce coby šerifa Gerarda.."
"Chtěli jsme v tomto filmu vytvořit něco nového", říká Tommy Lee Jones. A o své postavě tvrdí: "Gerardovou motivací v prvním filmu byla jeho práce a snaha vykonávat ji co nejlépe, honička v tomto filmu, jak se blíží ke konci, čím dál tím více se však stává jeho osobní věcí. Gerard je typem člověka, který se o své lidi z týmu stará a má o ně zájem a když to vypadá, že jeden z nich byl zraněn tím, koho pronásledují, potom uprchlíka honí dvojnásob houževnatě. A my máme na pronásledování skvělého herce Wesleyho Smpese."
Snipes k tomu dodává: "Jednou z dynamických věcí v tomto filmu, na rozdíl od prvního, je skutečnost, že si člověk není tak zcela jist, na které straně vlastně uprchlík stojí. Zda na té dobré nebo na té špatné"

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Popis / Obsah / Info k filmu Šerifové
Lovec lidí Tommy Lee Jones větří dalšího uprchlíka. Wesley Snipes kontra smečka nejlepších vládních stopařů...


Možná se vám bude ze začátku zdát, že speciální agent Samuel Gerard (který před pěti roky pořádal velkorysou štvanici na Dr. Kimblea) trpí roztroušenou sklerózou nebo byl předčasně penzionován, a vydělává si teď na příležitostného panáka jako reklamní figurant. Ostatně při své profesi a sveřepé nátuře mohl skončit i s kulkou za průstřelnou vestou, tedy mnohem hůř, nežli jako poťouchle kvokající slepice na zastrčeném předměstí. Ale ve chvíli, kdy je děj prostřižen do blízkého privátu, kde si právě drsní maníci odkládají bouchačky, aby se mohli věnovat slečnám, je všem rázem jasné, že tu tahle zamaskovaná kvočna nehodlá mírumilovně tlačit vejce, ale za chvíli někomu pěkně pocuchá peří. A pak už letí zobák i slepičí skalp stranou a z drůbežích mimikrů vyklouzne zvrásněná tvář "stíhače" Gérarda, při jejímž spatření většina (i slušně trénovaných uprchlíků) intuitivně přejde do alibistického poklusu, neboť ví, že sprintovat dál už stejně nemá cenu.


KDO UTEČE, VYHRAJE!
Známá hra na pronásledované a pronásledovatele baví vděčné filmové publikum již od dob, kdy se uskutečnila první němá vlaková loupež a keystonští policajti vyrazili do ulic. Přiznejme si upřímně, že nám tenhle atavistický akt, kdy s pytlíkem buráků relaxujeme před filmovým plátnem a pobaveně sledujeme, jak kdosi z posledních sil prchá před zločinem či před spravedlností, zřejmě nikdy nezevšední. A ještě jedna skutečnost stojí za zmínku - totiž že mnohem důležitější nežli motivace úprku (kdo, před kým a proč) je samotný fakt unikání a pronásledování (dožene ho, polapí, zavraždí nebo zašije?). A tak držíme palce poslední žijící gymnazistce vyvražděného kempu, aby alespoň ona přežila pátek třináctého a unikla Jasonovi z jezera, rádi bychom pomohli zamést stopy prchajícího Butche Cassidyho a Sundance Kida a fandíme Harrymu Callahanovi, aby v posledním kole doběhl všechny vraždící pošuky v San Francisku. Standardní bipolární schéma prchajících zločinců nebo jejich obětí rozšířila další varianta, která v 60. letech slavila velký úspěch na televizní obrazovce. Na útěku se totiž ocitl nespravedlivě pronásledovaný Uprchlík, který nesmí být dostižen dříve (jak vděčné pro televizní seriál), nežli posbírá dostatek důkazů pro svoji nevinu. V roce 1993 byl tenhle televizní maratón převeden na filmové plátno a Tommy Lee Jones se za Harrisonem Fordem "vyvezl" až na oscarové pódium. Po pěti letech se Warner Bros. rozhodli, že to zkusí znovu! A jestliže chtěli změnou názvu naznačit, že natočili docela jiný film, nežli byl Uprchlík, pak jim je třeba dát za pravdu.


POTŘETĺ DO STEJNÉ ŘEKY
Když se snažíte potřetí vytvořit originál na zhruba identické téma a nechcete přitom vypadat jako plagiátoři starých mistrů, budete muset inovovat. A tak si autoři vyhrnuli rukávy, šli na věc - a vyrobili několik fatálních přehmatů! Optiku příběhu poněkud posunuli, odstranili z běžecké dráhy postavu prchajícího amatéra Dr. Richarda Kimblea a nahradili ho plnohodnotným profesionálem na útěku, bývalým agentem pro "špinavou práci" Mikem Sheridanem (Wesley Snipes). Rezignovali tak na ono vděčné napětí z nerovného boje, ve kterém se tak snadno a rychle identifikujeme s pozicí slabšího, jehož neodhadnutelné finty mnohem lépe trénovaní a vybavení pronásledovatelé často neustojí. Ve chvíli, kdy si to rozdávají dva profíci z tajných služeb, má divák problémy s orientací svých sympatií, zvláště když dramaturgický i režijní akcent zdůrazňuje spíše pronásledovatele nežli neprávem štvanou oběť. Ale ani ústřední postava, šerif Tommy Lee Jones, vám nenabídne o mnoho víc, nežli úvodní dietní slepičí vývar, který navíc dál už jenom ředí studenou vodou z kohoutku. Jeho zavilý pronásledovatel Gerard je pojatý spíše jako symbol, nežli skutečná postava, žije ze staré slávy a uznalé mumlání sklízí ponejvíce od svých servilních podřízených. Navzdory zjevné snaze převyprávět tuto štvanici po svém, vyvolává řada nepřímých citací nostalgické reminiscence na původní předlohu. Zdá se, že každý správný uprchlík musí absolvovat alespoň jeden veleskok, na který jeho pronásledovatel prostě nemá - a každý pořádný útěk začíná katastrofickou dopravní kolizí. Téhle "opsané" honičce prostě chybí propracovanější příběh, věrohodnější zápletka i vygradovaný rytmus a tempo. A tak veterán Uprchlík přesvědčivě vyhrál stylem start-cíl nad čerstvě nastupujícími Šerify, kteří zřejmě příliš spoléhali na to, že mají ještě natrénovano z minula.

Autor/Zdroj: Šobr Michal/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10