Duben
ohodnotit

Sen

San

Další název:
The Dream
Žánr:
Rok:
1966
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
6.10.1967
„O životě, který se odehrával v pohnuté době.“

Komentáře k filmu Sen

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 1
Mlapiska
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.12.2007
Partyzánský film, který   však na vzdory svému   zaměření klade na diváka   obrovské nároky. Hodně   zmatený, nesouvislý,   roztrhaný a celkově velmi   těžce stravitelný. A ne, to   opravdu nemyslím ve zlém.
Hlavním znakem filmu,   nebo alespoň znakem, který   mě nejvíce udeřil přes   moje smysly a mozkové buňky   je jeho hodně zvláštní   způsob natočení, který se   může vyznačovat lecčím,   jen ne logickým časovým   sledem. Protože v okamžiku,   kdy člověk začínal   chápat, o co v zrovna daném   momentě jde a zažral se do   děje, byl z něho najednou a   zcela nečekaně vyrván a   přemístěn úplně do   jiného světa, takřka   surovým až násilným   způsobem, aniž by toto   přemístění mělo nějakou   logickou návaznost. Tak se to   opakovalo prakticky pořád.   Logika, to je to, co z tohohle   filmu po celou dobu uniká. A   přesto neuvěřitelným   způsobem nutí k zamyšlení   jak nad jednotlivými   postavami, válkou, tak i   celým filmem jako   takovým.
Film se mi   zdá hodně odvážný, plný   experimentů a fantazií   lidí, kteří na vlastní   kůži pociťují dotek   války. Velmi zvláštní byla   i hudba, která by se mi   výborně hodila do nějakých   socialistických kreslených   grotesek. V některých   scénách působila vyloženě   jako pěst na oko (například   v jedné z posledních scén,   kdy většina partyzánů   přijde o život). Myslím,   že právě filmy jako je Sen   doprovází velké zmatky a   pevná zauzlovanost,   vyžadují hlubší studium,   proto je potřeba vidět je   určitě víckrát než   jednou. Musím přiznat, že   po chvíli jsem byla   přesvědčená to vzdát a   snímek jen tak v klidu a   polospánku nějak přežít,   ale něco mi v tom pořád   silně bránilo. Jde o   součást velké   Djordjevićovy partyzánské   trilogie (tetralogie) a po   jejím skončení jsem byla   hóódně ráda, že jsem na   začátku vydržela.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Poledne (1968)

 Poledne (1968)
Poledne n
Podne
Žánr: romantický
Země: Jugoslávie
Režie: Mladomir 'Puriša' Djordjević

(pokračování)

Jitro (1967)

 Jitro (1967)
Jitro n
Jutro
Žánr: válečný
Země: Jugoslávie
Režie: Mladomir 'Puriša' Djordjević

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10