Sedmého dne večer (1974)

Sedmého dne večer
70.2 %
 
 

Další název: Pět dní kapitána Š.

    Žánr: krimi
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.1.1975        
    Délka: 89 min.
Po letech ztrávených ve vězení, se vrací Martan (Eduard Cupák) a chce začít žít nový život v pohraniční obci. Práce se mu líbí, ale jinak nevychází zadobře s našinci, sousedé po něm kradmo házejí očkem a také jej podezřívají, že jako bývalý kriminálník, bude chtít utéci za hranice. Jedna dobrá duše to s ním myslí dobře. Je to Ivana (Hana Packertová), se kterou se život příliš nemazlil a větší část života strávila v dětském domově a té Martan není lhostejný. Ten má ale smůlu, v okolí se stanou dvě vraždy a každý z obce hned ví, že vrahem je on, a kroutí hlavou, proč jej policisté nezajistí.

Ale major Tichý (Karel Höger) a kapitán Šrámek (Luděk Munzar) sledují i další možnosti zamotaného příběhu a také mají podezření na jiného muže, ale musí na něj vymyslet past. Proto naoko kriminálka odváží Martana jako zadrženého a druhá parta kriminalistů si jde pro svého člověka. Tonda Randák (Jan Přeučil) byl tak překvapený ze zásahu, že se ani nestačil bránit. Když odvážejí vraha, který chtěl brzy utéci za kopečky, z autobusu vystupuje Martan a na Ivaně, která jde od pošty, je vidět na tváři nechápavý úsměv. A život může pokračovat…  Autor: jarda53

režie:
Vladimír Čech
 
 
hraje:
Eduard Cupák (Martan), Hana Packertová (Ivana), Jan Přeučil (Tonda Randák), Karel Höger (major Tichý), Luděk Munzar (kapitán Šrámek), Jitka Zelenohorská (žena kpt. Šrámka), Gustav Heverle (major Baloc), Jiří Krampol (poručík Jakeš), Ladislav Trojan (kriminalista), Josef Beyvl (harmonikář Zunt), Jiří Němeček (strážmistr), Eduard Kohout (Randák st.), Miloslav Holub (Vávra), Robert Vrchota (polesný), Raoul Schránil (Rataj), Oldřich Velen (hospodský), Jiřina Bílá (žena hospodského), Václav Kotva (Moučka), Mirko Musil (správce Doubek), Vladimír Navrátil (Němec), Zdeněk Mucha (hlídka Pohraniční stráže), Miroslav Krejča (nadporučík Hromádka), Jana Harmachová (Tereza), Marie Popelková (stařenka), Anna Vaňková (výčepní), Zuzana Talpová (servírka), Jana Hermachová (Tereza Randáková), Ilona Jirotková (Jiřina)
 
 
námět:
Rudolf Kalčík
 
 
scénář:
Rudolf Kalčík, Vladimír Čech
 
 
kamera:
Rudolf Milič
 
 
hudba:
Štěpán Lucký
 
 
výprava-architekt:
Jaroslav Krška (výtvarník dekorací)
 
 
kostýmy:
Adolf Wenig (návrhy kostýmů), Eva Lackingerová (vedoucí kostymérka)
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Pavel Jelínek, Ivo Špalj (mix)
 
 
vedoucí produkce:
Jiří Pokorný
 
 
výtvarník:
Jiří Švengsbír (výtvarná spolupráce)
 
 
II. kamera:
Josef Pechar
 
 
II. režie:
Milan Vácha
 
 
masky:
Otakar Košťál, Růžena Richterová
 
 
dramaturgie:
Jaromíra Kolárová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Karel Škop, Vlasta Synkulová
 
 
odborný poradce:
Jan Kovář, František Kruml, Stanislav Hrdlička
 
 
fotograf:
Josef Janoušek
 
 
asistent vedoucího výroby:
Jan Milič
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
skript:
Lenka Němečková
 
 
vedoucí výpravy:
Jiří Žůček
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.