Sbohem, pane Chips (1939)

Sbohem, pane Chips (Goodbye Mr. Chips)
83.3 %
 
 

Goodbye Mr. Chips

    Žánr: romantický / drama
    Země: Velká Británie
    Délka: 114 min.
Pan učitel Chipping (Robert Donat) nastoupí v roce 1870 na anglickou "public school". Svoje přidělené žáky vyučuje s velkým nadšením, které je mu vlastní. Jako čtyřicetiletý muž si konečně dopřeje první dovolenou a při návštěvě Vídně se zamiluje do sympatické Katherine Ellisové (Greer Carsonová) a ožení se s ní.

Katherine však brzy nato při porodu zemře a "Pan Chipps", jak mu přezdívají žáci, má už jen "svou mládež", které se obětavě věnuje. Na smrtelné posteli slyší, jak někdo o něm říká, že je to škoda, že neměl vlastní děti. Pan Chipping ho skomírajícím hlasem opraví: "Nemáte pravdu. Měl jsem jich tisíce a tisíce, byla to moje mládež".  Autor: curil

režie:
Sam Wood
 
 
hraje:
Robert Donat (Mr. Chips), Greer Garson (Katherine), Terry Kilburn (John Colley), John Mills (mladý Peter Colley), Paul Henreid (Staefel), Judith Furse (Flora), Lyn Harding (Wetherby), Milton Rosmer (Chatteris), Frederick Leister (Marsham), Louise Hampton (Mrs. Wickettová), Austin Trevor (Ralston), David Tree (Jackson), Edmund Breon (plukovník Morgan), Jill Furse (Helen Colley), Scott Sunderland (sir John Colley)
 
 
námět:
James Hilton (román (1934))
 
 
scénář:
Claudine West, R.C. Sherriff, Eric Maschwitz
 
 
kamera:
Freddie Young
 
 
střih:
Charles Frend
 
 
zvuk:
C. C. Stevens, A. W. Watkins
 
 
produkce:
Victor Saville
 
 
asistent kamery:
Gerry Massy-Collier
 
 
výprava:
Alfred Junge
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.