Duben
ohodnotit

Sběratel polibků

Kiss the Girls

Další název:
Zberateľ bozkov; Denn zum Küssen sind sie da
Rok:
1997
Délka:
116 minut
Premiéra v ČR:
26.3.1996
„Morgan Freeman na stopě nebezpečného psychopata.“
Popis / Obsah / Info k filmu Sběratel polibků
Zkušený policejní detektiv a soudní psycholog Alex Cross se od bratrance, policisty Johna Sampsona, dozví, že v Durhamu před čtyřmi dny beze stopy zmizela jeho neteř Naomi. Okamžitě se spojí s detektivy Nickem Ruskinem a Davidem Sikesem, kteří vyšetřují sérii únosů mladých dívek, a odjede s nimi do lesa, kde byla nalezena brutálně znásilněná a zavražděná dívka. Pohřešováno je šest dalších včetně Naomi. Zločinec si vyhlédne i mladou lékařku Kate McTiernanovou, kterou přepadne doma uprostřed noci. Alex je přesvědčen, že hledaný maniak je sběratel, který zabíjí, jen když se potřebuje některé z unesených zbavit. Navštíví jednoho z podezřelých, doktora Sachse, k němuž chodila i Naomi. Zvrat ve vyšetřování přinese až unesená Kate, které se podaří uprchnout. Lékaři objeví drogu, kterou únosce svým obětem píchal, a díky podané protilátce je žena brzy schopna vypovídat. Nedokáže však popsat své vězení tak, aby ho policisté mohli najít. Podle použité drogy vypátrá Alex chirurga Willa Rudolpha z Kalifornie, kde dochází k podobným únosům. Alex, Kate a dva další policisté ho sledují a podaří se jim zachránit ženu, kterou odvezl do opuštěné chaty. Kate ho přitom podle pohybů identifikuje jako Casanovu. Muži se podaří uprchnout, policie však v jeho bytě objeví výstřižky o únosech a v lednici patnáct párů ženských nohou. Detektiv pochopí, že Rudolph není Casanova, ale že s ním soupeří. Policie se dostane až k troskám hospodářských budov zaniklých plantáží, objeví zde skrýš Casanovy a zachrání všechny unesené. Alex postřelí Rudolpha, který se tu sešel s Casanovou. Ten odmítne cokoli prozradit. Pronásledování nebezpečného psychopata pokračuje.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sběratel polibků
Osu vyprávění tvoří pátrání po únosci a vrahovi inteligentních dvacetiletých dívek. Washingtonský detektiv, policejní psycholog a úspěšný autor knih o kriminálních případech Alex Cross chce za každou cenu polapit psychopata působícího v Severní Karolině; jednou z unesených je jeho milovaná neteř. Spojí se při tom s mladou lékařkou Kate Mctiernanovou, jíž se jako jediné podařilo ze spárů únosce uniknout. Díky zkušenostem Cross správně odhadne motivaci vraha s přezdívkou Casanova, jenž nechce v první řadě zabíjet, nýbrž zbavit své oběti vůle a přinutit je k "upřímným" projevům náklonnosti k trýzniteli.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Dr. Alex Cross, psycholog a detektiv z Washingtonu, má ryze osobní důvody zabývat se případem dívek, které v Severní Karolíně zmizely doslova beze stop. Na seznamu pohřešovaných je i jeho neteř, talentovaná houslistka. Zásadní zvrat do vyšetřování přinese až útěk jedné z obětí promyšlených únosů. Mladá lékařka Kate, ve chvíli, kdy zachrání holý život a vzpamatuje se ze strašlivého šoku, s jistotou ví, že bez jejího svědectví a pomoci bude i nadále policie bezradná …

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Dr. Alex Cross, psycholog a detektiv z Washingtonu, má ryze o-sobní důvody zabývat se případem dívek, které v Severní Karolíně zmizely doslova beze stop. Na seznamu pohřešovaných je i jeho neteř, talentovaná houslistka. Zásadní zvrat do vyšetřování přinese až útěk jedné z obětí promyšlených únosů. Mladá lékařka Kate, ve chvíli kdy zachrání holý život a vzpamatuje se ze strašlivého šoku, s jistotou ví, že bez jejího svědectví a pomoci bude i nadále policie bezradná...

Autor/Zdroj: /Febiofest


Popis / Obsah / Info k filmu Sběratel polibků
Doktor Alex Cross (Morgan Freeman) je prvotřídní policejní psycholog z Washingtonu. S ledovým klidem dokáže po zuby ozbrojenému psychopatovi vykecat díru do hlavy a předat pak vzlykající uzlíček nervů kolegům. Alexovo černé porsche je opotřebované do elegantní patiny, stejně jako jeho majitel. Zvláštní chladná neproniknutelnost jeho černých očích není znakem otupělé lhostejnosti, spíše chápající účasti a vědomí, jak temná a bezedná je studnice lidského zla.

Profesinálně uklidnit cizí hysterickou ženu, která právě zavraždila svého násilnického manžela, je jedna věc. Vzdorovat záchvatům zoufalství vlastní sestry je záležitost docela jiná. V Severní Karolíně právě zmizela její dospívající dcera. Alex slíbí co může a odjede se svém černém porsche dolů na Jih.

Díky svému renomé prvotřídního psychloga je Alex vítanou posilou místního detektivního týmu. Případ je totiž na první pohled zvláštní. Ačkoliv bylo uneseno mnoho dívek, na odlehlých místech byla zatím nalezena pouze dvě těla. Psychopat dívky odvedl doprostřed lesa a tam je bez jakéhokoliv ublížení na těle přivázal ke stromu. Pak odešel. Špinavou práci za něj udělali lesní dravci. Po zvážení všech faktů přichází Alex s šokující teorií - únosce dívky nezabíjí, ale drží je pro své potěšení živé v zajetí. Pouze pokud některá z nich poruší jeho příkazy, potrestá jí smrtí.

Kate McTiernanová (Ashley Juddová) je mladá lékařka z místní nemocnice. O únosech dívek v okolí neměla ani ponětí do chvíle, kdy se jejich pachatel objevil uprostřed noci v domě. Z bezvědomí se probrala v prostě zařízené podzemní kobce s kamennými zdmi. Světlo svící, vlhko, zápach hniloby. Kroky. Do kobky vešel muž v černém. Rokoková maska kavalíra skrývá jeho tvář.

"Jsem Casanova. Pokud budeš dodržovat pravidla, nic se ti nestane. Zatím."

Když se za čas na chodbě znovu ozvaly kroky, byla už Kate rozhodnutá. Ve chvíli, kdy Casanova vstupil do dveří, bez zaváhání udeřila. Strach znásobil její sílu, pravidelný trénink kickboxu dodal jejím zoufalým úderům přesnost. Casanova se odporoučel k zemi a Kate pološílená hrůzou vyrazila ze dveří kolem cel s dalšími unesenými dívkami. Zanedlouho se ocitla na denním světle. Únosce je jí v patách. Utíkej! Kolmá skalní stěna, vodopád a někde hluboko dole vodní hladina. Skoč!

Našli ji v šoku několik mil po proudu říčky. Zanedlouho už je Kate policistům a Alexovi plně k dispozici. Ano, vaše neteř žije, mluvila jsem s ní. Ne, kde leží to vězení si nepamatuji.

Alex a Kate k sobě pocítí zvláštní druh sympatie a nesourodý tandem se pouští do pátrání společnými silami. Jde o čas, protože Casanova stále drží v zajetí další dívky. V sázce jsou jejich životy...

Skeptik by mohl říci, že všechny thrillery o dívkách unesených psychopaty mohou být dnes jen nedokonalé kopie oscarového Mlčení jehňátek, nebo temné noční můry Sedm. Sběratel polibků přesto vnáší do znánlivě dokonale propraného schematu nečekaně nové prvky. A to nikoliv jeho posunem k žánrovým hranicím nebo dalším přitlačením už na tak dost krvavou pilu. Jedná se spíše o jemná přeskupení koleček v osvědčeném mechanismu - únosce dívky nezabíjí, ale drží je v zajetí. Detektiv je do případu zaangažován po rodinné linii. A konečně není to zarputilý pátrač samotář, a nepracuje ani v dramaturgicky prověřeném tandemu. Vzájemný vztah Alexe a Kate je čistě účelový, ze společenského a sociálního hlediska absurdní. Jeho jediným smyslem a vyvrcholením je dopadení Casanovy. Žádný koitus, žádný začátek pěkného přátelství. Prostě novota.

To by samo o sobě stačilo na slušný průměr. Nad něj film pozdvihuje tradičně brilantní Morgan Freeman. Pozice tohoto unikátního charakterního herce černé pleti je v současném Hollywoodu bez nadsázky nezastupitelná. Od oscarové titulní rolí v Řidiči slečny Daisy je pravidelně obsazován do všech zajímavějších černošských rolí - Nesmiřitelní, Vykoupení z věznice Shawshank, Sedm, Amistad... Freeman je neobyčejně tvárný ve výrazu a vzpírá se typově jednoznačné škatulce. Jeho druhou předností je naprostá přesvědčivost. Svou střídmostí ve volbě vyjadřovacích prostředků a civilní přesvědčivostí dokáže "ukotvit do relity" i velmi, řekněme vykonstruovaný příběh. Sběratel polibků v některých částech filmu nasnímán osvědčeným rembrandovským způsobem, kdy se postavy a děje noří z okolní temnoty a divák má intenzivní znepokojivý pocit, že by měl vidět více než mu filmaři ukazují. Že tma, obklopující hrdiny, skrývá strašlivá tajemství. Přesto není ani zdaleka tak brutální jako Sedm, nedělá se vám při něm špatně a režisérovým záměrem nebylo uvrhnout diváka za jeho vstupné do několikahodinové deprese. Proto je docela dobře možné, že někteří diváci budou nedostatek nihilistické pochmurnosti považovat za nedostatek filmu.

Sběratel polibků je "pouze" poctivý thriller bez konsternující řezničiny, zato s patřičnou dávkou gradujícího napětí. A se skvělým Morganem Freemanem.

Autor/Zdroj: Hoffman Tomáš/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

16:30 - 17:15

6 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

ČT2 - Člověk jako živočišný druh

16:30 - 17:20

6 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

66 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

61 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani