Sangaïlé (2015)

Sangaïlé
55 %
 
 

Další název: Sangailino leto; The Summer of Sangailė

    Žánr: drama / romantický
    Země: Litva / Francie / Nizozemsko
    Délka: 88 min.
Křehká a nesebejistá hrdinka nadšeně obdivuje akrobatické létání a právě v tomto prostředí pozná během prázdnin stejně starou dívku, s níž zažije intenzivní letní lásku. Režisérce se podařilo natočit impresionistickou momentku o dospívání, citovém hledání a nalézání sebe sama.

Akrobatická letadla nejsou tím jediným, co v této senzitivní i smyslné letní romanci stoupá a klesá, protože skutečně závratné přecházení z jedné polohy do druhé se odehrává ve sféře bouřlivých citů dvou adolescentních dívek. V Paříži usazená litevská filmařka Alanté Kavaïtéová se vrátila domů natočit tuto bezprostředně vyznívající momentku o letní lásce a sebepoznání, umocněnou dvěma půvabnými hereckými začátečnicemi, Julií Steponaitytėovou a Aistou Diržiūtėovou. Jejich pohledy se poprvé setkají na místní letecko-akrobatické show a vzájemná přitažlivost se od náznaků sdíleného citu brzy posune k naprosté poblouzněnosti. V nejlepších okamžicích dokáže film zprostředkovat intenzivní prožitky vztahů, v nichž je okolní svět zcela vytěsněn a milující člověk vnímá pouze toho druhého. Svůdná Steponaitytėová a Diržiūtėová s hypnoticky modrýma očima nás zatáhnou tak hluboko do vášně ztělesňovaných hrdinek, že sami ztratíme pojem, kde je dole a kde nahoře.
Scott Foundas
MFF Karlovy Vary 2015

režie:
Alanté Kavaité
 
 
hraje:
Julija Steponaitytė (Sangaile), Aistė Diržiūtė (Auste), Jūratė Sodytė (matka Sangaile), Martynas Budraitis (otec Sangaile), Laurynas Jurgelis (Saulius), Inga Šalkauskaitė (matka Auste)
 
 
scénář:
Alanté Kavaité
 
 
kamera:
Dominique Colin
 
 
hudba:
Jean-Benoît Dunckel
 
 
výprava-architekt:
Ramūnas Rastauskas
 
 
kostýmy:
Neringa Keršulytė
 
 
střih:
Joëlle Hache
 
 
zvuk:
Nicolas Becker, Jonas Jocys
 
 
koproducent:
Marleen Slot
 
 
producent:
Živilė Gallego, Antoine Simkine
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.