Jeden svět
ohodnotit

Sametoví vrazi

Rok:
2005
Délka:
130 minut
Premiéra v ČR:
27.1.2005
„...stáhnou Vás s sebou…“

Komentáře k filmu Sametoví vrazi

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 28
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.6.2008
Perfektní krimi!
Tenhle film se chválí sám,   ano! Spolu s Bolerem jedna z   vynikajících záležitostí   posledních několika let, kdy   se filmařům podařilo   převést na plátno něco, co   se skutečně stalo a to s   naprosto drsnou a syrovou   otevřeností a reálností. U   Sametových vrahů nemám   žádných výtek, mohu jen   vyzvednout strhující děj,   tvrdost a bezcitnost hlavních   postav a kvalitně snímanou   kameru včetně sugestivního   hudebního podbarvení. Pro   každého, kdo se zajímá o   Orlické vraždy, mohu   doporučit knihu Orlík,   děsivý hřbitov od   Vratislava Horáka, kde je mj.   i rozhovor s iniciátorem a   hlavní hlavou gangu - Karlem   Kopáčem, tj. ta role, jíž   výborně zahrál Michal   Dlouhý.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.7.2009
v roce 2005 to byla naprostá   bomba i dnes je to paráda pro   lidi to musel být naprostí   šok to co se na ně valilo z   plátna nebo z obrazovky to co   prosakovalo před natáčením   je slabí odvar co se   natočilo totální brutalita   prostě nátěr první třídy
rankinfitch
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.4.2009
Už jsem to viděl počtvrtý,   a prostě pořád paráda.   Film, který je natočen na   motivy známých Orlických   vražd, stojí především na   EXKLUZIVNÍCH hereckých   výkonech Michala Dlouhého,   Jana Dolanského, Jana   Vondráčka, Lucie Benešové   a ze začátku filmu dokonce i   Richarda Krajča. Toho já   osobně moc nemusim, ale v   tomhle filmu se mě líbil,   protože ho za půl hodiny   zastřelili. :-) Ať už má   na tenhle film kdo chce jakej   názor, mě nadchnul   maximálně.
lion71
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.2.2008
myslím nejlepší krimi od   dob rady Vacátka.
je   těžké natočit film podle   skutečných postav a to   ještě žijících
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.8.2009
Dost velké překvapení v   dobrém slova smyslu, aspoň   pro mě teda. Docela dobre   herecké obsazení.
Jediný, kdo se mně tam   nelíbil, je Krajčo .........   toho skutečně nesnáším,   ale i pres tuto jednu pro mě   vadu, se mně to opravdu   libilo.
Navíc je to   podle skutečných událostí,   tak jsme si mohli představit,   co se tenkrat vlastně dělo.
Rocky4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 3.1.2008
Skvělá kriminálka podle   skutečných vražd z Orlíku,   mrazivý příběh   chladnokrevných vrahů. Jan   Dolanský a Michal Dlouhý   hráli skvěle. Je to docela k   zamyšlení nad lidma, co je   vede k tak hrůzným činům.   Brrr.
Tink
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.8.2008
Jedny z nejhorších a také   nejmedializovanějších   vražd poslední doby   zpracované v úžasném   filmu. Ani mě tak nezaujal   Michal Dlouhý v roli Karla   Hrubeše, jako Honza   Dolanský, který mi přišel   ze všech viníků nejhorší.   Obdivovala jsem s jakou   lhostejností a arogancí   dokáže páchat vraždy.   Velmi povedené a poutavé.
michaeljameson
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.5.2007
Snad káždý zaslechl   alespoň jednou v radiu či   televizi o tzv. Orlických   vraždách. Ale asi nikdo   netušil, že se najde někdo,   kdo to s naprostou   dokonalostí a snad i   přesností natočí. A to   nemluvím o hereckých   výkonech, které byly snad   důvěryhodnější, než   reálný příběh.
Pitryx
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.3.2014
Velmi dobře, ba skvěle   natočený snímek. Výborní   herci, hlavně pan Dolanský.   Jen několik drobností mluví   proti, ale to jsou skutečně   jen maličkosti. Nepochybuji,   že se k filmu vrátím.   201109170/0
efCZa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.5.2005
Kdybych neznala herce,   obsazene do tohoto filmu,   nikdy bych neuhádla, že se   jedná o tuzemský film.   Zpracování je   profesionální, syrové a   navíc podle skutečnosti,   což každému takovému filmu   dodává něco hlubšího,   něco děsivějšího.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.11.2011
Mrazivý a podle skutečnosti   natočený film, který na   zdejší poměry vybočuje a   myslím, že dobře celý   případ ukázal! Vyzdvihnu   hlavně herecký výkon Jana   Dolanského. Proměna z   usměvavého a fajn kluka na   bestiálního vraha je fakt   slušná!
red.mann
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.2.2019
Opravdu povedené kriminálka   podle skutečné události z   počátku devadesátých let.   Jiří Svoboda odvedl dobrou   práci, i když se někomu   film nelíbí. Poněkud temná   kamera má nastínit   tehdejší ponurou dobu.   Výborné herecké výkony,   tehdy ještě málo známých   herců, především   psychopata (Jan Dolanský),   ale i Alice Bendová, Lucie   Benešová.
killy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.1.2008
Film je hodně dobrou českou   kriminálkou, s velmi   přesvědčivými hereckými   výkony. Jenom mě přišlo   trochu divný že film udělal   z brutálních vrahů vlastně   hrdiny.
wena
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.2.2012
Pohled do skutečného dění   porevolučního života z   obrazu těch co pro peníze   nechali oddělat i vlastní   mámu .Jan Dolanský zase   nezklamal má to v sobě   ztvárňovat takto   charekterové postavy.Je to   fakt síla co jsou někteří   schopni udělat.Začalo to   jednou kulkou a pletivem a pak   se to valilo jak   lavina.Skvělé obsazení a   herecké výkony tomu ději   jen prospěli.
michal33
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.2.2008
Výborná kriminálka z   českého prostředí,podle   skutečných   událostí,natočená   režisérem, jehož parketou   rozhodně krimi a   psychologické filmy   jsou.Rozhodně výborný popis   začátku naší   kapitalistické   společnosti,kdy každý   chtěl mít všechno a   nejlépe zadarmo...taky   varování,jak se z vcelku   obyčejných a slušných   lidí mohou stát sérioví   vrazi.Osobně jsem poznal   Karla Hrubeše,jednoho z   hlavních přeživších   aktérů,když už byl v   Brněnské vězeňské   nemocnici upoután na   vozíčku a musím říct,že   svým vystupováním a   chováním působil jako jeden   z nejslušnějších   lidí,které jsem kdy   poznal...Byl zářným   příkladem toho, kam vede   nezřízená touha po   penězích i   varováním,abyste nikdy   nedali na první dojem...
messerschmitt
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.9.2007
Výborně zpracované   ožehavé a kontroverzní   téma.Jedna z nejlepších   porevolučních   kriminálek.dlouhý i Krajčo   zde předvádějí svůj   lepší standart.
qerulant
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.7.2007
Myslím si, že na české   poměry jsou   "sameťáci"   vyloženě nadprůměrnou   kriminálkou. Ať už svou   brutální syrovostí a nebo   nápadem inspirovat se   Orlickými vraždami.   Rozhodně zajímavý film. A   herecké výkony? Jenoznačně   vyčnívá Carlos Michala   Dlouhého a PŘEDEVŠÍM   mrazivě psychopatický   "čtverák" Ludvík   Křížek v podání Honzy   Dolanského! Fakt jsem se ho   bál...:-)
beretap
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.2.2010
beretap
Silný příběh, skvělé   obsazení, na režijní   stoličce klasik české   detektivky Jiří Svoboda. To   vše nabízí film o   orlických vraždách, jakási   česká porevoluční   mafiánská sága.

Současná česká   filmová produkce se obrací   většinou k námětům ze   vzdálenější doby.   Vyhrocená témata aktuálně   odrážející polistopadový   vývoj zůstávají doposud   stranou. Orlické vraždy   svého času vyvolaly   řetězce mediálních   reakcí. Režisér Jiří   Svoboda se volně inspiroval   právě tímto skutečným   případem a napsal příběh   s názvem Sametoví vrazi,   který ve své filmové   podobě rozkrývá motivace   aktérů rozsáhlé trestné   činnosti, jejich soukromí a   provázanost se   společenskými strukturami. V   další linii vyprávění se   odehrává policejní   vyšetřování až směrem k   zadržení všech   pachatelů.

„Události, které se   staly bezprostřední   inspirací pro námět filmu,   mají časové ohraničení   let 1990-1995. Jsou   fascinující a strhující   objemem zla, které obsahují.   A právě tím jsou osudy   „orlických vrahů“ v   jejich autentické podobě tak   dráždivé a   inspirativní,“ jak říká   režisér. Znát ho můžete   především prostřednictvím   filmu Skalpel, prosím. Již v   minulosti několikrát   prokázal svou schopnost   vybudovat silné drama (Zánik   samoty Berhof, Řetěz, Jen o   rodinných záležitostech   aj.).
Italiano
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.8.2005
Zajímavý snímek podle   skutečné události, mě   osobně se film hodně líbil,   zachycuje přesně to, co se   stalo na Orlické   přehradě:o)
Mary.Elwood
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.8.2008
Dobře zpracované   psycho-kriminální dílo s   dynamickou hudbou a dobrými   hereckými výkony. Nejvíc   přesvědčivý byl Jan   Dolandský jako sarkastický a   bezcitný nájemný vrah.
vendy13
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.12.2009
nejdříve kniha a potom i film
Film Jiřího Svobody,na   motivy skutečných případů   Orlických vražd.On to divák   může chápat jako vražedný   film,pokud se ale snaží   vcítit se do postav,které   jsou skvěle propracované,tak   je to úplně něco   jiného.Jak řekl Michal   Dlouhý (Karel Hrubeš): ,,Já   si myslím,že po přečtení   scénáře by mohlo být lidem   i trochu líto toho   člověka.´´A měl   pravdu,ale záleží na   člověku samotném,jak ten   film přijme,jestli se bude   snažit dostat do děje a   trochu se zamyslet,proč to   asi dělali.
Co se   týče knihy,tak doporučuju   nejdříve shlédnout film a   pak teprve přečíst knihu.A   nebo ji doporučuji pro   pokročilé čtenáře,kteří   těžký děj z knihy   pochopí.
Ale zpátky k   filmu,myslím,že se   povedl.Herci v hlavních   rolích jsou úžasní,Michal   Dlouhý(Karel Hrubeš),Jan   Dolanský(Ludvík Křížek)   nebo Alice Bendová coby Iveta   Nagyová.
Michal1667
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.1.2006
Zajímavý film, člověk se   aspoň podívá jak to asi   chodí v našem podsvětí. Ve   filmu je spousta slabších   míst, ale tíha látky tento   film drží nad vodou,   některé herce bych tam   nemusel, ale asi se blížili   původním reálným   postavám. Aspoň se zde   dozvíte jak pro některé z   nás má lidský život malou   cenu...
vercounek
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.12.2007
docela zajímavý, až   děsivý příběh. Ale   existuje spousta lepších   filmů, tento mě zrovna moc   nenadchnul
Duri86
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.7.2012
Velice zajímavý námět   podle skutečných událostí   Orlických vražd, ale   absolutně nevyužitý.   začínám mít pocit že už   naše zlaté časy   kinematografie jsou ta tam
Pardal
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.5.2006
Zájímavý je jenom proto,   že je volně na motivy   Orlických vražd, ale pozor   na to volně, toto slovíčko   vždy naznačuje, že filmovej   příběh se skutěčností   až tak souviset nebude,   nicméně trošku poodkrývá   jak to asi tak mohlo vypadat v   jedné z nejznámější kauz   90. let. Nebýt toho byl film   pouze slabší průměr, tak   4/10 protože do dvou hodim   tam bylo příliš mnoho   událostí, v příběhu   uteklo asi tak deset let, ale   nikdo nezestárl ani o jeden.   Všechno se dařilo a najednou   z ničeho nic bez vysvětlení   bylo zase vše jinak, prostě   to moc skákalo. Tahle story   byla spíš na seriál,   stejně tam většinou hráli   seriálový herci a bylo to   poznat.
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.5.2007
Nebýt toho, že je film   volně natočený podle kauzy   tzv. Orlických vražd,   jednalo by se o vysloveně   podprůměrný film, který   nemá co nabídnout. Navíc   jsem měl pocit, že celkově   film vyzníval ve prospěch   pachatelů, jakoby se je   snažil omlouvat. Nicméně   jak jsem již napsal na   začátku, film volně mapuje   zajímavou kauzu a tak ho tedy   nezatracuju úplně a zcela.
jaromir.sasinka
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.11.2007
Z koukl jsem,ale ze by to mel   byt film,ktery patri k mym   nejoblibenejsim,tak to   rozhodne ne. Znovu bych na   neho nesel.
pravatvarkapitalismu
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 31.10.2018
Kapitalismus v praxi, prachy   vraždy podvody lichva apod. 5   zmařených žívotů. Kolik   jich asi bylo dohromady za   dobu od roku 1989 to už   těžko někdo spočítá. \A   nejen kriminálních živlů,   ale i lidi kteří si sáhli   na život, když jim   lichváři a exekutoři   zabavili majetky, o které   někdy a většinou ne   vlastní vinou přišli   (ztráta zaněstnání, nemít   peníze na základní jídlo,   pak se třeba může stát,   že se nezaplatní jeden   nájem a už to jede, už jede   mašinerie ožebračující   lidi důležité je že nyní   v kapitalismu jsou k dostání   banány a pomeranče. Děj   filmu je ubohý stjně jako   byli ubozí i aktéři v něm   učinkující.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih47932minih47932Vítej doma! (2008) 
Welcome Home, Roscoe Jenkins n
minih45505minih45505Shrekoleda (2007) [TV film] 
Shrek the Halls n
minih6907minih6907Druhý tah pěšcem (1984) 
Druhý tah pěšcem n
minih34893minih34893Kruh (2002) 
The Ring n
minih20404minih20404Tah jezdcem (1992) 
Knight Moves n
minih25525minih25525Hadí oči (1998) 
Snake Eyes n
minih25867minih25867Seznamte se, Joe Black (1998) 
Meet Joe Black n
minih42914minih42914Zahradník (2006) [Full HD video] 
n
minih17843minih17843Rio Bravo (1959) 
Rio Bravo n
minih55858minih55858Superman/Batman: Veřejní nepřátelé (2009) [Video] 
Superman/Batman: Public Enemies n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Kleopatra (2022) [TV epizoda]

 Kleopatra (2022) [TV epizoda]
Kleopatra n
 
Žánr: krimi
Země: Česká republika
Režie: Peter Bebjak

(remake)

TV Program

ČT1 - Micimutr (2011)

11:15 - 12:45

66 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Boží vojáci: Obléhání Malty

11:50 - 12:45

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Asterix: Sídliště bohů (2014) ...

11:10 - 12:55

71 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Růžový panter (2006)

11:55 - 13:50

26 minut již uběhlo
89 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190387
Osobností: 697533
Fotografií: 763185
Plakátů: 375850
Obsahů a biografií: 178014

Poslední komentáře

Nemocnice na kraji města po dvac...

Nemocnice na kraji města po dvaceti letech
Kdo viděl, dobře zná a má   rád původní seriál, jeho   precizní provedení,   propracovanost děje i postav   a herecké výkony, ten musel   být, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Gilmore Girls: A Year in the Lif...

Gilmore Girls: A Year in the Life
Zajímavý pohled na postavy   (a herce) po deseti letech.   Někteří se téměř   nezměnili, jiní jo... K   hrdinkám mám rozpolcený   "vztah". Je více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10