Jeden svět
ohodnotit

Sahara

Rok:
2005
Délka:
127 minut
Premiéra v ČR:
9.6.2005
„Dobrodružství má novou tvář“

Komentáře k filmu Sahara

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 34
klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.6.2021
Tenhle koprodukční   dobrodružný biják má   solidní tempo, hodně akce,   kvalitní mezinárodní   obsazení i atraktivní lokace   ale dělá to na mne dojem,   že to chtělo na režijním   postu někoho poněkud   lepšího nebo řekněme   zkušenějšího. A protože   ani scénář není   bůhvíjaká pecka je   výsledkem jenom zdravě   průměrný film, který   určitě mohl dopadnout lépe.   Splní to primární účel   zabavit ale zapamatovatelný   film to určitě není   ačkoliv mohl být!!!
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 19.11.2010
Všem bych doporučil   stejnojmennou knižní   předlohu od Cliva Cusslera,   té bych dal 8 bodů. Film je   jejím "slabým"   zpracováním - ve všem. Sám   o sobě je průměrný, a P.   Cruz (sorry) nemusím. Být to   S. Hayek...
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 6.3.2014
Je poměrně škoda dosti   nudného začátku. Vlastně   prvních 45 minut vůbec   nestojí zanic. Pak se to   však zlepšuje a děj   získává na spádu. Několik   festovně přehnaných scén.   Přesto všechno jde celkově   o slabší průměr.   2011082911259/11857
Erkul
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 29.6.2013
Když film nenadchne, ale   pouze uspokojí jakousi   záhadnou potřebu být baven,   ať se jedná o jakoukooliv   průměrnost nebo pokleslost,   jedná se v konečném   důsledku o ztrátu času.   Pravdou je, že i tento   snímeček se řadí k spíše   k té bezduché a jen pro akci   natočené filmové matérii.
efCZa
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.9.2005
Bohuzel z dobreho obsazeni   nevznikl dobry film. Muze za   to nejenom to, ze mezi   hlavnimi predstaviteli proste   zadna pritazlivost nefunguje,   ale hlavne to, ze se jedna o   film, ve kterem ani dialogy   ani pribeh nejsou to   nejdulezitejsi. prumerna akcni   podivana se opravdu hodi jen   na zabiti nudneho odpoledne,   ale platit za ni v kine? to   opravdu ne! za zminku stoji   snad jen postava Ala, vecne   ztracejiciho cepici, diky   kteremu se alespon nekdy   pousmejete....beckova   podivana.
MARi0
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.3.2010
Sahara
Pomineme-li nelogičnost   filmu, jako jsou například   technické věci, nesmrtelnost   hlavních hrdinů či   nesmyslné žvásty o Sahaře   (pro mě hlavně ty   fyzicko-geografické),   zbývají nám už jen herci.   A ti se k sobě vůbec   nehodili. Nevšiml jsem si,   že by do sebe dva hlavní   hrdinové byli zamilovaní, a   to prostě k takovému snímku   patří. Porovnání s   Indianem Jonesem nebo Mumií   se prostě nevyhneme, tím   hůř si pak Sahara stojí. Za   vše mluví výdělek, kdy   při rozpočtu 130 milionů   dolarů vydělal snímek v   kinech pouhých 119 milionů   (viz Zajímavosti). Na druhou   stranu, akce byla celkem   slušná...
Jen tak pro   zajímavost: většina Sahary   je tvořena kamenitým   povrchem, písek pak zabírá   jen nepatrnou část...
FLA
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 29.6.2013
Viděl jsem tento film jednou   a vlastně není moc důvod se   k němu vracet,přesto,že v   TV běží celkem často.Mix   komedie,akce,dobrodružství,s   třídají se lokace a   zápletky,ale v konečném   hodnocení nic aš tak   zajímavého.
M.A.G.
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.10.2012
Celkem slušné dobrodrůžo,   i když je fakt, že někdy   působí až moc přehnaně a   neuvěřitelně.Přesto je to   jeden z těch oddychových   filmů na nedělní   odpoledne.A možná je to i   tím poměrně kvalitním   hereckým obsazením.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.11.2011
Niekto to rád horúce
Tak ja myslím, že sa tento   dobrodružný snímok i celkom   vydaril. Nič nenáročné,   ale ani sa na nič nehrá, je   to predovšetkým zábava. Je   to to najlepšie, keď po   týždni makania nemáte na   nič náročné chuť a len   tak ležať a oddychovať, tak   potom možno odporučiť tento   film, ešte s nejakým tým   čipsíkom a pohoda je   zaručená. Nejde o nič   extra, ale ako oddychový   snímok s ústrednou podarenou   dvojicou dobrodruhov. Stále   akcia, nejaká tá zábava,   dobrodružstvo. Je tam síce   pár vecí, ktoré vám nejdú   do hlavy (he, napríklad to   lietatdlo ála púštna   plachetnica alebo tí hlavní   hrdinovia akoby mali   odplašovače guliek), ale na   to nehľaďte a ani o nich   nejak extra nepremýšľajte,   inak si ten dobrý dojem z   filmu pokazíte, takže nič   pre intelektuálov a   filmových odborníkov
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.11.2007
Toto je přesně ten typ   filmu, který by měl mít   úspěch (alespoň u diváků)   zaručen. Nesourodá trojice   (dva muži a samozřejmě   krásná žena), krásné   exteriéry, hledání pokladu,   dobrodružství, humor, akce.   Teď už jen o to tuto   myšlenku dobře zrealizovat   (neboli natočit). Nováčkovi   Brecku Eisnerovi se to povedlo   dobře. Tudíž nás   (bohužel) nečeká žádná   skvělá jízda ve stylu   Indiana Jonese ale spíše   "jen" ucházející   zábava. Rozhodně to je   podívaná, která nenudí,   herci jsou poměrně   sympatičtí ale něco tomu   chybí. Nevím jak jiným ale   mě tam chybělo více akce   (např. honička s motorovými   čluny mohla být větší a   akčnější a závěrečná   bitva také mohla být delší   a výbušnější). Tak Indy   nebyl překonán ani zdaleka   ale po dlouhé době se k   němu alespoň někdo   trošičku přiblížil.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.8.2014
Knihy o Dirku Pittovi mám   sice raději, ale tenhle film   si pozornost zaslouží,   prostě je to dobrodružný   film, jak se patří, ale   přirovnávat k Indianovi bych   si ho netroufal, tentle film   (Indiana) je minimálně jak   rozpočtem tak i kvalitou   někde úplně jinde. Ale v   žádném případě si   nemyslím, že nepatří mezi   příjemné a odpočinkové   filmy.
charlie1612
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.3.2021
Film Sahara lze považovat   jednoznačně za oddychový   dobrodružný film,   nenárokující si přehnané   ambice, podle knižní   předlohy vzniklé někdy v   roce 1992. Děj začíná v   průběhu americké občanské   války a následně nás   přenáší do západní   subsaharské Afriky. Kloubí   dobrodružnou honbu za   pokladem, který měl být na   obrněné lodi Konfederace v   podobě vzácných zlatých   mincí, která se přeplavila   přes Atlantik a po   existujících řekách se   dostala do vnitrozemí.   Dalším motivem je   bezohledné zneužívání   přírodních podmínek bez   ohledu na ekologii a nakonec   samozřejmě boj místních   obyvatel za samostatnost.   Musíme ovšem zavřít obě   oči a někdy si zacpat i uši   a nebrat celý příběh,   jehož smyslem je pobavení,   příliš vážně. Hlavní a   poněkud úsměvnou myšlenkou   je, že se loď plavila po   řece v tehdy úrodné Sahaře   – podle výzkumů   archeologů a paleontologů   byla Sahara úrodná před   5000 – 7000 lety. A právě   zaniklá, respektive ukrytá   řeka je příčinou   rozšíření rozsáhlé   otravy místních studní.   Další děj přináší řadu   někdy neuvěřitelných   příhod sympatických   hrdinů. Film je ale   podbarvený svěžím   soundrackem.
Jedna z   uvěřitelných frází,   která zde zazní z úst   jednoho padoucha, je: „ …   příteli, toto je Afrika –   a Afrika nikoho nezajímá …   „.
Přes všechny   nelogičnosti a výhrady mám   ten film docela rád a rád se   k němu vracím.
hejtman
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.10.2006
Bylo-nebylo,žil-byl jeden   nesmrtelný hrdina,který v   zemi plné písku se svými   přáteli zachránil svět a   znovu nám ukázal,že nic   není nemožné.
A   teď vážně,je to slušně   natočená letní oddychová   béčková komedie s celkem   dobrými herci /muži/ a s   nevýraznou P.Cruz, první   část bych hodnotil víš,ale   postupem času vše   přecházelo do takových   absurdit a nesmyslů,až z   toho bolely oči !!!!!!   /pancéřový lodní kolos z   doby občanské války Severu   proti Jihu se nachází   uprostřed africké pouště a   střílí, fakt, že jedna   toxická fabrika dokáže   způsobit totální globální   ekologickou apokalypsu a fůra   dalších blbostí /Mám rád   Lovce pokladů,Mumie,Indyho   aj.,ale tohle tedy to ne.
red.mann
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.11.2019
Sahara je slušná akční   jízda. Jízda po řece i   písku. Kdo nehledá nějaké   hluboké myšlenky a baví ho   zábavná akce, tak se nebude   nudit.
mildaaxe
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.9.2012
Poprvé jsem to částečně   viděl před pár lety.   Strašná nuda. Shodou   okolností jsem si to   zopakoval a nakonec nelituju   – Kecy: „Úžasná jízda!   Jako by se Indiana Jones a   James Bond sešli v úžasně   zábavném filmu“ (hláška   z obalu DVD), jsou sice hodně   scestné, ale nepopírají   fakt, že je to docela   zábavnej dobrodružnej film.   A takový já docela rád.   McConaugheye (z neznámých   důvodů) nemám vůbec rád,   ale nějak moc mi tu nevadil   (jako herec), Zahn je na tom z   globálu snad ještě hůř,   ale tady mě místama i docela   bavil, no a Penélope Cruz je   zkrátka kočka. A vedlejší   role pro Williama H. Macyho   opravdu potěšila. Snímek se   chlubí převážně akcí,   která však nijak nevybočuje   z průměru, efekty   nepřekvapí, prostředí   (vzhledem k tomu, kde se   snímek odehrává) je dosti   nudné. Zkrátka ty obrovský   peníze na tom nejsou vůbec   znát (podobný případ jako   Vodní svět). Nejvíce   rozpačitý jsem ale asi z   toho: „Natočeno podle   knižního bestselleru Clivea   Cusslera“. Čím si ta kniha   zasloužila stát se   bestsellerem? Příběhem asi   ne, protože myslím, že sám   bych dokázal vymyslet   lepší. Ta kniha musí být   geniálně napsaná, jinak mi   to vážně není jasný. A   teď k nesmrtelnosti postav   – nevadí mi, pokud to není   trochu přehnané, což tady   je – scéna, kdy prchá   ústřední trojice v autě   před diktátorem ve   vrtulníku je tak blbá   (rozuměj nereálná, až to   bije do očí), že není už   ani vtipná. Ona vůbec ta   vrcholná akční scéna   stojí docela za prd… Jsem   rád, že alespoň chemie mezi   Zahnem a McConaugheyem docela   funguje a pár dobrých   hlášek tam skutečně padne   (např. „Panama“), totéž   už se ale nedá příliš   tvrdit o dvojce Cruz –   McConaughey. Romantika je to   asi největší, když mu   visí za ruku z jedoucího   vlaku. Ha, ha. Ale jako celek   to docela funguje, těch 120   minut není nijak   přepálených, jenom si   dokážu představit mnohem   lépe investovaných   +200.000.000 dolarů…
catamount
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.11.2006
Pohádkový dobrodružný film   Sahara, ve kterém jsou   použity speciální moderní   zbraně, které zabíjí pouze   syčáky a hrdinů se ani   nedotknou.
Nechápu,   proč to musí ti tvůrci tak   nesmyslně přehánět. Proč   si raději neodpustí ta   krupobití kulek, po kterých   vše okolo vypadá jako   řešeto a hrdinové nemají   ani škrábnutí. Na film   Sahara se koukat dá, ale s   realitou nemá nic   společného. I příběh   vypadá, jako by pomalu lidem   docházela fantazie, mám   pocit, že je to udělané   stylem „něco tam natočte,   hlavně ať je to rychle z   krku“. Vůbec nejlepší   bylo, jak doktorka Penelope   dokázala nejdřív vylézt z   té studny a vzápětí   popadnout samopal a bez   mrknutí oka zastřelit   bídáka. Nebo jak ten druhý   maník z auta jedoucího   pouští trefoval ty patrony s   dynamitem a ani jednou   neminul. Fakt skvělé.   Podobných scén je plný   film.
killy
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.1.2008
Skvěle vytvořené akční   scény s dobrými triky.   Akční scény provází   vtipné hlášky a scénář   filmu taky ujde. Kvalitní   podíváná.
bobo336
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.2.2015
Sahara
Sahara je moja obľúbená   dobrodružná komédia s   peknou akciou a skvelými   hercami a musím uznať   obohraným príbehom,ktorý je   ale originálny(Viete   klasický scenár ale pridali   aj niečo svoje).
netopir55
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.5.2009
Prumerný film odehrávajíci   se v Africké poušti   Sahara.Matthew McConaughay   jako bádatel hledajíci   zlaté mince.Jenže jsou na   území Afriky a Africká   vláda to jen tak nenechá.
wena
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.11.2019
Dva bouchači a jedna krásná   lékařka zachrání afriku od   zkázi. Taková   dobrodružnější akční   komedie kde se neustále něco   děje i když některé   úlety jsou opravdu už moc   viz. letadlo jako nějaká   závodní plachetnice.
Ed
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.10.2006
Nic moc. Kdyby se děj víc   přiblížil knize, určitě   by byl lepší.
Ivett
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 21.11.2007
no, přímo nudit se nebudete.   ale bavit taky ne. děj je   předvídatelný, samé   klišé. sem tam nějaký ten   humor, sem tam nějaká ta   akce...víc nic.
Koimisto
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 2.1.2009
Film, který neublíží, ale   ani nikterak nepovznese ...   mě to moc nebavilo.   Vyumělkovaní herci, ani   jeden se mi v tom nelíbil a   to opravdu ani PENÉLOPE CRUZ   a ani dost nadupaný MATTHEW   MCCONAUGHEY. Dějově dost o   ničem, scéna s děli v   nalezeném vraku lodi byla   dost nudná. Celý ten film   byl takový dost nudný,   takže jen 50% ... :@)
leva2
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.1.2008
Výborná oddechovka, u které   stačí vypnout mozek, naladit   uši (vynikající hudební   doprovod mistra Clinta   Mansella), upražit pár mís   popcornu a do vany s ledem   naházet karton Coca-Coly. To   kdyby náhodou jedna projekce   nestačila. Matthew   McConaughey v pohodě film   utáhne, tentokrát se však   může opřít i o výkon   Steve Zahna, který je na   celém filmu to nejlepší   (spolu s honičkou na   člunech). Závěr je sice až   moc okatě počítačový, to   se ale dá od letní   popcornovky očekávat. Po   skončení zavládla   spokojenost a nevylučuji   další a další projekce.
Amthauer
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.1.2009
Oni, filmaři vědí, co na   nás funguje, že urostlý   chlápek v propoceném tričku   hopsající po jedoucích   autech, unikající v dešti   kulek jisté smrti apod. nás   bude stále s popkornem v ruce   přitahovat. A ona to je   pravda, Sahara není navíc   zas tak špatná, akorát v   mém osobním měřítku je   stále hluboko pod sériemi   Indiana Jonese či Mumií.
Thomax
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 10.4.2008
127 minut plných ohraných,   nudných a ke všemu špatně   natočených scén. Hláška   "dobrodružství má   novou tvář" mi přijde   jako výsměch. Doporučuji   pustit si raději MUMII, nebo   něco podobného. Člověk u   toho taky nemusí myslet a   pobaví se.
Anilvap6
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.9.2011
Podle mě, to není špatný   film. Ráda se na něho   dívám, ale že by se   zařadil mezi mé oblíbené   filmy, tak to asi ne.
Peto508
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.3.2008
trochu nudný ale za to   zaujímavý snímok,akčné   scény sú natočené   skvele.Ale napriek tomu je to   trochu prílíš dlhý a   nudný film.
lemurek80
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 10.4.2007
Film jsem si pustil,protože v   bedně nic lepšího   neběželo.Kdybych ovšem   věděl co mě čeká,asi bych   raději koukal 2 hodiny na   Novotnýho než znova na   tenhle film.Námět docela   zajímavej,o lovcích   pokladů,luštitelých   záhad...ale to co s tím   provedli filmaři je naprosto   otřesný. Teď přemejšlím   jakou scénu vám popsat aby   jste věděli co to bylo za   muka,ale dochází mi,že bych   takhle musel popsat celej   film.Pokud jste   masochysti,tenhle film   rozhodně doporučuji,budete   mučeni nudou,nevtipnýma   vtipama,předvídatelnými   událostmi...a to vše   završené solární továrnou   na likvidaci chemických   odpadů :o) no prostě   mazec.Třicet procent dávám   za Penelope Cruz,páč je to   fakt hezký děvče....
pepamitas
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.5.2007
AKce a komedie
Vtipné, plné akce, zápletka   se záchranou světa. Prostě   pravá akční a dobrodružná   komedie s nádechem hledačů   pokladů a zastavování   padouchů. Posazeno do   atraktivnícho prostředí   Afriky, kde nikdy nevíte, co   se za další dunou může   přeihodit. rozhodně   doporučuji ke zhlédnutí.
jaromir.sasinka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.11.2007
Myslim,ze kniha byla   lepsi,dokazala me vice v   tahnout do deje pribehu,ale   presto se mi film libil.   Doporucuji zhlednout.
Tonda_Blanik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 3.4.2016
Trochu moc...
Čekal jsem dobrodružnou   pohádku, lehce přitaženou   za vlasy. Natočit podobný   film se zcela uvěřitelným   dějem, to myslím ani není   možné. Ale nesmyslnost   některých scén byla opravdu   přestřelená, což   zbytečně degradovalo   snímek, ve kterém byla   utopena spousta peněz.
nepovim
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.11.2007
Tento film je opravdu špica   sám sem byl nadšenej když   sem ho viděl poprvé a když   sem si ho kupoval u BLESKU to   bylo teprv něco. Jeden z nej   filmů co znám.
stachule
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 16.4.2008
Natočení tohoto   snímku-vyhozené peníze!!Na   radu známých jsem si ho   půjčila a dodnes lituji,že   jsem promarnila přes dvě   hodiny života.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih41449minih41449Battle Royale II: Requiem (2003) 
Batoru rowaiaru II: Chinkonka n
minih51144minih51144Hrobník (2008) [TV film] 
Hrobník n
minih10155minih10155Když má svátek Dominika (1967) 
n
minih17212minih17212Přání smrti (1974) 
Death Wish n
minih43078minih43078Mé druhé já (2007) 
The Brave One n
minih44170minih44170Akce nemluvně (2006) 
Bo bui gai wak n
minih24879minih24879Lovec hlav (1976) 
L´alpagueur n
minih9936minih9936Kapitán Korda (1970) 
Kapitán Korda n
minih43058minih43058Čerte, drž se svého kopyta ! (1998) [TV film] 
n
minih4808minih4808Burani z Beverly Hills (1993) 
The Beverly Hillbillies n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

17 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Rytíři

11:05 - 12:00

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Tescoma s chutí (2009) [TV poř...

11:45 - 12:00

2 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

17 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190274
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177915

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10