Duben
ohodnotit

S láskou Vincent

Loving Vincent

Další název:
La passion Van Gogh; Twój Vincent
Rok:
2017
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
25.1.2018
Popis / Obsah / Info k filmu S láskou Vincent
Naprosto nevšední životopisný film „S láskou Vincent“ je ztvárnění 853 dopisů slavného nizozemského expresionistického malíře Vincenta van Gogha (1853-1890), napsaných hlavně pro jeho bratra Thea ve stylu poetické konspirační detektivky, založené převážně na skutečných událostech o posledních dnech jeho života, vymykající se běžné produkci a ukazující pohled jeho současníků na malíře samotného a zároveň popisující jeho ztrápenou duši, která přes všechno utrpení a beznaděj dokázala tvořit nádherné umění.

Jak opravdu Vincent van Gogh zemřel? Byla to sebevražda nebo vražda?
Jeho smrt nebyla bohužel dodnes zcela objasněna!

1. celovečerní film, který tvoří kombinace 66 960 originálních olejomaleb (každá trvala zhruba 8 hodin) a rotoskopie (překreslení hraných scén), která umožnila neuvěřitelně okouzlující filmový zážitek, kde mistrova díla jako zázrakem obživla v nádherné pohyblivé obrazy, precizně vystihující jeho nezaměnitelný styl.

Při sledování filmu v českém znění si opravdu můžete vychutnat jedinečné výtvarné zpracování, které připomíná výbornou melancholickou adventuru ve stylu hry Posel smrti.

Kdyby toto byl pouze hraný film se stejným scénářem, záběry i střihem, byl by velmi pravděpodobně pouze fádním zážitkem…

Film vznikal dva roky díky obrovské píli 125 lidí, většinou žen, které malovaly olejomalby podle 94 původních originálů van Goghových děl. Jejich malby pak dohromady zabírají plochu velkou jako celý Londýn nebo Manhattan.

PS: Vincent daroval své ucho uklízečce Gabrielle, která v noci pracovala v nevěstinci a přes den v obchodech.

CZ znění:
Překlad: Ivan Kotmel, Agentura K
Dialogy: Karel Novák
Produkce: Zuzana Špeciánová
Zvuk: Miloš Sommer
Režie: Martin Těšitel
Studio Soundwave pro Bohemia MP - 2017

Martin Sobotka - Vincent van Gogh (Robert Gulaczyk)
Pavel Vondra - Paul Gauguin (Piotr Pamuła)
Petr Lněnička - Armand Roulin (Douglas Booth)
Lucie Štěpánková - Adeline Ravoux (Eleanor Tomlinson)
Hana Kusnjerová - Marguerite Gachet (Saoirse Ronan)
Tomáš Juřička - doktor Gachet (Jerome Flynn)
Jan Vlasák - Pere Tanguy (John Sessions)
Libor Terš - starý Ravoux (Graham Pavey)
Martin Zahálka - pošťák Joseph Roulin (Chris O'Dowd)
Vanda Konečná - Louise Chevalier (Helen McCrory)
Zdeněk Maryška - četník Rigaumon (Martin Herdman)
Jan Maxián - Rene Secretan (Marcin Sosinski)
Terezie Taberyová - Mousmé (Holly Earl)
Bohdan Tůma - Emile Bernard (Przemyslaw Furdak)
Jana Postlerová - žena v hostinci (Julia Brams)
Alexandra Horáková - Germanie Ravoux (Nina Supranionek)

Svatopluk Schuller - poručík Milliet & Henri Toulouse-Lautrec (Robin Hodges & Adam Pabudzinski)
Jakub Saic - majitel půjčovny loděk & Zouave (Aidan Turner & Josh Burdett)
Milan Slepička - starý Peasant & doktor Mazery & muž v hostinci (James Greene & Bill Thomas & Hugh Welchman)
Tamara Kotrbová - Jo van Gogh-Bonger & paní Ravoux & zákaznice půjčovny loděk (Bozena Berlinska-Bryzek & Carole Le Clanche & Stephanie Thomas)

Dále účinkují: Jitka Jirsová, Hana Ševčíková, Jolana Smyčková, Jan Batěk a Robin Pařík


Autor: ert

Popis / Obsah / Info k filmu S láskou Vincent
Celovečerní snímek o malíři Vincentovi van Goghovi S láskou Vincent (Loving Vincent) navazuje na slova samotného génia, který jednou pronesl, že “může komunikovat pouze skrze své malby". Byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Přesněji řečeno 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Slovy tvůrců by “rozložené obrazy dokázaly pokrýt celý Londýn nebo Manhattan”. Jedná se o první film svého druhu na světě. Předlohou pro animované obrazy jsou hrané scény se skutečnými herci. V obsazení figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory.

Scénář vznikl na základě 800 van Goghových dopisů adresovaných především jeho bratrovi. Příběh vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny.

Zdroj: Bohemia MP


Popis / Obsah / Info k filmu S láskou Vincent
Diela holandského fauvistu a expresionistu Vincenta Van Gogha patria k tomu najhodnotnejšiemu, čo výtvarné umenie kedy vytvorilo– nachádzajú sa vo svetových galériách i súkromných zbierkach a ich cena sa ráta v miliónoch. Van Goghove práce, ale aj jeho pohnutý osud a záhadná smrť, inšpirovali tisícky ďalších autorov a sú predmetom živej odbornej diskusie aj 128 rokov po jeho smrti. Filmový projekt, prvý svojho druhu na svete, bol nakrútený kombináciou hraného filmu a animácie originálnych olejomalieb. Presnejšie 66 960 originálnych olejomalieb vytvorených 125 umelcami z celého sveta podľa 94 pôvodných van Goghových diel. Slovami tvorcov, rozložené obrazy by dokázali pokryť celý Londýn alebo Manhattan. Predlohou pre animované obrazy boli okrem malieb i hrané scény so skutočnými hercami. Scenár vznikol na základe 800 van Goghových listov adresovaných predovšetkým jeho bratovi. Príbeh vrcholí v júni 1890, kedy sa van Gogh lieči z depresií, postrelí sa do hrudníka a o dva dni neskôr, vo svojich 37 rokoch na následky zranenia umiera. Všetky okolnosti jeho smrti však neboli dodnes objasnené....

Continental Film SK


Popis / Obsah / Info k filmu S láskou Vincent
Koprodukční snímek Doroty Kobielové a Hugha Welchmana S láskou Vincent vychází z dopisů malíře Vincenta van Gogha (1853-1890) psaných především bratru Theovi. Je natočený technikou rotoskopie (kombinací překreslených hraných scén a animace 66 960 olejomaleb vytvořených 125 umělci podle 94 originálů). Každá postava má předobraz v malířových dopisech i obrazech. -Arles, 1891. Vincent van Gogh je rok po smrti. Listonoš Joseph Roulin požádá opileckého syna Armanda, aby doručil jeho posledni dopis bratrovi zemřelého. Armand v Paříži zjistí, že Theo už nežije. Vyrazí do Auvers, kde se Vincent léčil z deprese u doktora Gacheta a kde se zabil. Názory místních na sebevraždu i na svérázného umělce se liší. Gachet splní slib a předá dopis Theově vdově Jo. – Příběh s pomocí flashbacků mísí životopisná fakta s fikcí.

Zdroj: NFA / -kat-


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Maigret a sklepení Majesticu (...

22:25 - 00:10

54 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

ČT2 - Černobyl: Nová svědectví

22:45 - 23:35

34 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Na vaší straně

23:00 - 23:45

19 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

22:45 - 23:55

34 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190570
Osobností: 697850
Fotografií: 763986
Plakátů: 376600
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10