Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Ryna
Šestnáctiletá Ryna pracuje v chlapeckém přestrojení jako automechanik u benzínové pumpy a v přilehlém autoservisu svého dominantního otce. Musí ho poslouchat na slovo a pečovat o něj, kdykoli je opilý. Profesně i lidsky zkrachovalý tatík nejenže mrzačí dceřinu osobnost, ale nedokáže se ani postavit na její ochranu. V rybářské chaloupce bydlí ještě submisivní matka a dementní, byť laskavý dědeček. V obci má důležitý vliv starosta, podle očekávání odpudivý balkánský macho a korupčník. Ač má panenská hrdinka několik ctitelů, drží si muže od těla. Trpí hemofilií a jakékoli poranění by jí mohlo ublížit. Vyrůstá v ženu, prohlíží se v zrcadle, ale své šaty a ozdoby musí skrývat. Ráda fotografuje. Známost s cizincem pro ni může znamenat začátek nového života.
Debut Ruxandry Zenideové, jenž vznikl ve spolupráci s českým scenáristou Markem Epsteinem, odpovídá modelové představě balkánského filmu určeného pro uplatnění na mezinárodních festivalech: přiměřená dávka exotismu, malebně zpustlé prostředí, patriarchální mravy, podněty pro etnologii, genderovou analýzu a feministickou kritiku. Nechybí ani obligátní motiv okouzleného poutníka, s nímž se může západní divák snadno identifikovat. V syžetu nepřehlédneme motivy z pohádek o Popelce a Šípkové Růžence. Na širokém plátně si divák užije atmosféru dané lokality a vlnící se rákosí.
Označení snímku za feministický režisérka odmítá: „Je to příběh o jistém venkovském regionu, kde ženy nejsou emancipovány tak jako ve velkoměstě, a chtěla jsem to realisticky ukázat. Pro mne je to příběh o silné dívčí osobnosti, jež má tím pádem i ženskou citlivost."
Ruxandra Zenideová (1975) emigrovala jako dítě s rodiči do Švýcarska a před deseti lety studovala na FAMU dvousemestrální kurz pro cizince. Žije v Ženevě, jejím manželem je režisér Alexandru Iordăchescu (Cesta za horizont). V současnosti spolu připravují pokračování filmu Ryna.
V Rumunsku bylo přijetí Ryny vlažné: pouhých 2 509 diváků v kinech. Dorotheea Petreová získala na Transylvánském MFF 2005 v Kluži cenu za debut a o rok později zazářila v dramatu Cătălina Mituleska Jak jsem strávil konec světa. Chvála talentované herečky dominuje také v zahraničních ohlasech. Na festivalu východoevropských filmů v Chotěbuzi obdržela Ryna Zvláštní cenu poroty.
Jaromír Blažejovský
Letní filmová škola 2011


Popis / Obsah / Info k filmu Ryna
Otec šestnáctileté Ryny sice začal podnikat a stal se majitelem benzinové pumpy, ale v zaostalém kraji mu obchody nejdou. Svou rozladěnost každou chvíli utápí v alkoholu. Protože si přál syna, nutí Rynu mužsky se oblékat a vykonávat ryze mužské práce kolem pumpy. Tichá Ryna s vyholenou hlavou se nijak nevzpouzí, dělá, co se jí přikáže, ale uvnitř žije svým vlastním životem. I přesto, že jí prostředí poskytuje tak málo inspirace, má své sny a zájmy a nedá si nikým a ničím narušit svou integritu. Je přirozeně citlivá, což ve spojení s její zajímavou krásou nemůže zůstat bez odezvy. Snímek ocenily mezinárodní filmové festivaly v Cottbus 2005 (Zvláštní cena poroty), v Ženevě 2005 (Cena FIPRESCI), v Mannheim-Heidelbergu 2005 (Zvláštní cena poroty a Nejlepší herečka), atd.
Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Marie Antoinetta

00:10 - 01:05

10 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

23:40 - 00:30

40 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:50 - 00:50

30 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:45 - 00:50

35 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10