Jeden svět
ohodnotit

Rudý Baron

Der Rote Baron

Další název:
The Red Baron; Červený barón (SK)
Rok:
2008
Délka:
129 minut
Premiéra v ČR:
21.8.2008
„Epizoda ze života populární letecké legendy. Jeho největším vítězstvím byla láska“

Komentáře k filmu Rudý Baron

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 18
Kachy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.3.2009
Rudý Baron legenda   přenesená na filmové   plátno. Velmi pěkně   zpracovaný příběh Esa Es.   Většina obsazených herců,   včetně hlavního hrdiny   není moc známá,   samozřejmě mimo Josepha   Fiennese a Leny Headey. Ale   málem bych zapomněl na   Josefa Vinkláře v roli   Hindenburga a další naše   herce. Letecké souboje,   Fokkerovy trojplošníky,   záběry vojenských pozic   jsou velmi dobře zpracovány.   Rudý baron není, i když si   to někdo může říct jen   kopie Rytířů nebes je to   náš Evropský originál.
vonKrup
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.5.2009
Velice povedený film,   podbarvený kvalitní hudbou,   jsem mile překvapen, už jen   proto, že se jedná o   německý počin s hojným   hereckým zastoupením našich   herců.
Erkul
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.7.2012
Tento film mne docela   překvapil, pokud jde o   bojové scény a dobové   reálie. Odborníci na 1. sv.   válku, zejména dopravní   vojenskou techniku z té doby,   mají zřejmě větší   pochybnosti. Některé   herecké výkony,včetně   herce v hlavní roli, byly   spíše průměrné.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.9.2018
Očividně film téměř   realistický a podle   skutečných osob - teda   aspoň některých. Nečekaně   zajímavé pojetí.
Perfektní to bylo s těmi   záběry letadel a jejich   úkolů.
Herecke   obsazení ucházející na   německou produkci. Ovšem Til   Schweiger - to je kapacita.   Ten s tím jeho ksichtem   může hrát kohokoliv.
BinLADIN
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.8.2009
velmi slušní film který   mluví o hrdinství a lidech  
kteří měli   čest v srdci a i v boji měli   čas vzdát hol nepříteli   parádní film
rankinfitch
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.2.2009
Působivý pravdivý příběh   za nemalé účasti celé   řady českých herců o   životě a hrdinství   německých letců za   1.světové války. Celý film   stojí rozhodně za   povšimnutí skvělá hudba,   která filmu určitě přidá   i přes jeho už tak   skutečně skvělé   zpracování.
Gredor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.4.2009
Je to nádherní snímek   popisující život   legendárního německého   pilota z první světové   války Manfreda von   Richthofena, který v   leteckých soubojích ctí   rytířskost. Je to pěkný   životopisný válečný film!
curil
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.7.2010
Hrdinové umírají mladí,   ať kladní nebo záporní.   Manfred von Richthofen zemřel   v pětadvaceti letech. Film je   oslavou německého   militarismu. I když postava   letce je mi velice   sympatická. Určitě lepší   než další glorifikovaný   letec, zase z druhé strany   duhy, Meresjev. Za zmínku   stojí i účast českých   herců: Vinklář,   Nebřenský, Frej.
řepešínský
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.4.2011
škoda přeškoda ve   většině jalových dialogů,   stejně tak jako jisté místy   klišovitosti, slabé dynamiky   a rytmu podobajícího se   několikráte spadlému   řetezu, protože jinak   evropský koprodukční   velkofilm rudý baron oplývá   nádhernými obrázky,   skutečnými reáliemi,   zajímavým námětem i   překvapujícími hereckými   výkony. rudému baronovi   nechybí ani konečné   poselství a protiválečný   přesah, čímž se film   může zařadit sice mezi   nejlepší díla, ale pro   výše uvedené zápory a i   jistou plochost ve stylu   vyprávění, jen mezi   nejlepší díla střední   třídy žebříčku dějin   světové kinematografie.
vlk1410
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.2.2009
Letecké souboje jsou   skvělé, Manfred von   Richthofen zřejmě měl do   značné míry být   lehkovážný hejsek, Lena   Heady je perfektní a   krásná, účast českých   herců a lokací zaujme či   pobaví. Po technické   stránce i co se výpravy a   kostýmů týká, je všechno   v nejlepším pořádku. To se   ovšem bohužel nedá říci o   scénáři, který je   povrchní, nekonzistentní a   tím, co všechno přeskakuje,   mě občas dost štval.   Škoda, ale díry ve   scénáři se špatně   zachraňují.
mikee007
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.5.2011
Plně souhlasím s hodnocením   "kolegy"   repešínského.
Osobně miluji dobu   těchhle nádherných   strojů-jedno,dvoj a   trojplošníků. A za pár   krásných soubojů   "rytířů nebes bych byl   ochoten odpustit i horší   tlachání,než jsou dialogy   tohoto filmu.
A věřte   mi ,že souboje v Rudém   baronovi jsou opravdu   brilantní. (nebo mně se   aspoň líbí).
Pro   české fajnšmekry je nutné   dodat,že film je přímo   prošpikován českými   reáliemi a vycpán českými   herci a neherci.
Takž   ten kdo má Richarda Krajča   "tak strašně rád"   ,jako já ,tak si může jeho   sestřelení vychutnat hned na   začátku filmu. Jen víc   takových scén :-)))
Amthauer
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.8.2009
Obvykle se snažím k filmům   přistupovat nezaujatě a   myslím, že zrovna u tohoto   to nebyl problém - jedny   recenze či komentáře jej   chválí, jiné haní,   veškerá hodnocení jsou   rozporuplná. Byl jsem tedy   plný očekávání, jak bude   zajímavé téma První   světové války, jejich   leteckých soubojů a   především freiheit   Richthofena zpracováno.   Předem říkám - byť byly   chyby, jsem spokojen. Začneme   tedy drobnými výtkami. Asi   to nejhorší a   nejrušivější na celém   filmu jsou zámlky - ty když   se vhodně použijí, tak je   to dobré, máme pak pocit,   že se děje hodně děje na   malém prostoru, ale pokud je   zamlčeno paradoxně to, na   čem očekáváme, že celý   film bude stát - zde   většina leteckých soubojů,   pak to je více než   rozčilující. Že se   šetří - budiž, ale dá se   to udělat tak, aby to nebylo   tolik vidět (napadá mě   Tmavomodrý svět, kde byl   poměr létání / nelétání   zhruba podobný, ale více to   sedlo do příběhu) - pokud   však vidíme hrdinu   startovat, pak střih a už   přistává, máme určitě   pocit, že na nás bylo sakra   ušetřeno. Zato těch pár   málo akčních scén se   vydařilo - jak jsou letadla   digitální si všimneme jen   párkrát, jinak jsou vesměs   dobré a udrží pozornost   výtečným střihem,   správně   "kroutivou" kamerou   apod. Tvůrci projevili   dokonce i docela dost citu pro   scény pozemních bitev -   nasvícení, filtry apod., to   k tomu přesně sedne a   vzhledem k nedostatku filmů o   této válce to přinese i   dost chybějící atmosféry.   Herci jsou skvělí (utkvěl   hlavně představitel   samotného Richthofena),   přirození a mají také co   hrát - scénář má jako ty   akční scény své hodně   světlé chvilky, bohužel ale   také tmavé - zrovna   filosofování o smyslu války   mi do tohoto filmu příliš   nesedlo a místy z něj   prosvítají dost klišé   chvilky. Ale co už - jsem   spokojen, byť je tento film   dost o subjektivním   naladění a byť mohl být   méně o lásce a více o   válce.
Cinik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.6.2009
Smíšené pocity
Ten film jako film o letci   rozhodně není špatný,   skoro bych použil sousloví   velmi dobrý. Avšak pro ty,   kteří by jej chtěli   sledovat coby životopis   Manfreda von Richthofena,   nejlepšího stíhače první   světové války, bude   nepochybně velkým   zklamáním děravost filmu   ohledně klíčových   okamžiků jeho letecké   kariéry: létání pod   Oswaldem Boelckem,   sestřelení Lanoeho Hawkera,   těžké zranění a smrt. U   smrti to lze pochopit,   protože nevíme a asi se už   nikdy nedovíme, jak přesně   zemřel (o čest ho sundat se   pře pozemní vojsko a   letectvo), ale proč jsou tam   ty další?
aribary
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.10.2009
Pokud tento film měla být   psychologická sonda do duše   esa stíhacích pilotů,pak   scénárista neměl vkládat   do úst hrdiny samá klišé o   válce.Pokud to měla být   lovestory,chyběla hloubka   vztahu a citu,a pokud to měl   být film o stihacích   pilotech,potom tři vzdušné   souboje za dvě hodiny   trvání filmu je sakra   málo.Je to taková směsice   ode všeho trochu která ale   neuspokojí nikoho a kdy je   divák záměrně ochuzován o   části děje.Hrdina s rojem   startuje do bitvy a střih   hrdina drží kamarádovu   čepici pro štěstí a   oznamuje divákovi,že   kamarád byl sestřelen.Proto   doporučuji prvních deset   minut filmu a potom střih na   konec,kde je záběr na   hrdinův hrob kde štká jeho   osiřelá milá a ušetříte   spoustu času.......
enejčel
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.9.2015
Není to propadák, není to   ani vyloženě nuda. Jenom   výběr hlavního hrdiny,   místy nedodělané a nic   neříkající scény film   hrzoně shazují k zemi,   stejně, jako kulka, která   která ukončila život   Richtohaffena a jeho letadlo   se zřítilo. Ve filmu hrají   i čeští herci. Nejvíce mě   potěšil Ladislav Frej v roli   císaře Wiléma druhého.   Matthias Schweighofer je   herecká katastrofa tohoto   snímku. Kdyby ve filmu hrálo   více takových, jako Joseph   Fiennes, Lena Headey či   Ladislav Frej, zážitek by   byl lepší. Nejvíce bodů si   snímek získal na celkem   vydařených efektech, které   na německou produkci vůbec   nevypadaly špatně.   Záčátek filmu má dobrý   potenciál, ten však časem   zničen kvůli nudným a nic   neříkajícícm dialogům a   hlavně neherecký m ksichtem   Schweighofera.
PORTER
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 9.1.2017
Pár dobrých leteckých   soubojů jinak nic moc,bylo   vidět že je to natočené v   dnešní modernější   době,mimo starých letadel mi   nepřipomínalo nic z první   světové jak oblečení tak   prostředí,herecké výkony   slabota.
Plivník
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 3.5.2010
Nemastný, neslaný film,   který chce být o všem až   je nakonec o ničem. Přiznám   se, že letecké souboje   neocením, jsou na mě   příliš trikové a   „umělé“. Zajímavé to   začíná být až ke konci,   kdy je hrdina dle scénáře   konfrontován s realitou   zákopové války na západní   frontě. Z tohoto pohledu je   snímek taková neškodná   limonádka – pár záběrů   na bahýnko, houfnice a   několik skácevších se   vojáků. Ocenila bych něco   mnohem drsnějšího (a   nemuselo by to být nutně   např. využívání mrtvol ke   zpevnění zákopů místo   pytlů s pískem), protože   obraz 1. sv. v. je u nás   hodně zavátý prachem a   zkreslený jinak skvělým   Švejkem. Scénář se   pokouší o jakousi   psychologii hlavní postavy,   ale přitom je to   předvídatelné a   klišovité, stejně tak jako   lovestory s ošetřovatelkou   (protože v každém   válečném filmu musí být   lovestory, že?) a zhroucení   nad mrtvým kamarádem.   Výtvarná stylizace kopíruje   americké filmy, hudba je   nevýrazná a schematická (na   ní mě zaujala jen téměř   doslovná citace ústřední   melodie z Posledního   mohykána, což mě nejdřív   rozčílilo, ale pak když   hlavní hrdina mluví o tom,   že mu přezdívali Sokolí   oko, jsem ochotná věřit,   že to byl záměr). Jen   málokdy se podaří propojit   akčnost a hloubku příběhu   a tenhle snímek jen dokazuje,   že většina scénáristů   prostě neumí dělat 2 věci   najednou.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 31.1.2014
Vizuálně – hudební pecka.   Za to i za to plus. Ovšem   jinak jde o obyčejný   příběh jednoho pilota se   spoustou hluchých míst, a   pokud vás nebaví vzdušné   souboje /moc jich tam   není/budete se nudit stejně   jako já. 201310170/0

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih25036minih25036Hon na myš (1997) 
Mousehunt n
minih10055minih10055Každá koruna dobrá (1961) 
n
minih24489minih24489Vstanou noví bojovníci (1950) 
n
minih47626minih47626Válka v týlu nepřítele (1970) 
Rangers attacco ora X n
minih57586minih57586Turnaj zabijáků (2009) 
The Tournament n
minih57045minih57045Peklo z hlubin Země (2006) [TV film] 
Disaster Zone: Volcano in New York n
minih28667minih28667Nebuďte policajta (1988) 
Ne réveillez pas un flic qui dort n
minih40750minih40750Mnichov (2005) 
Munich n
minih50632minih50632The Cowboy and the Lady (1938) 
The Cowboy and the Lady n
minih59179minih59179Drsný chlapi (1999) [TV film] 
Outlaw Justice n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dešťová víla (2010)

12:45 - 14:25

90 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Nebe nad řekou Sázavou

13:50 - 14:20

25 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Jen ho nechte, ať se bojí (197...

12:55 - 14:50

80 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Noc v muzeu (2006)

13:50 - 16:05

25 minut již uběhlo
110 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190387
Osobností: 697533
Fotografií: 763185
Plakátů: 375851
Obsahů a biografií: 178014

Poslední komentáře

Nemocnice na kraji města po dvac...

Nemocnice na kraji města po dvaceti letech
Kdo viděl, dobře zná a má   rád původní seriál, jeho   precizní provedení,   propracovanost děje i postav   a herecké výkony, ten musel   být, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Gilmore Girls: A Year in the Lif...

Gilmore Girls: A Year in the Life
Zajímavý pohled na postavy   (a herce) po deseti letech.   Někteří se téměř   nezměnili, jiní jo... K   hrdinkám mám rozpolcený   "vztah". Je více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10