Jeden svět
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Rudá carevna
Přes všechnu okázalost dobové historické výpravy, přes obludnou mohutnost palácových dřevěných staveb, přes všechen ruch a pohyb v davových scénách, v divokých jízdách, v chrámových pobožnostech a procesích, přes velebnost rozezvučelých zvonů a varhan - je to film především Marleny Dietrichové. Vše kolem ní, lidé a nádhera prostředí, působí jako skvělá dekorace, aby její osobnost a hra lépe vynikla. Hraje titulní roli carevny Kateřiny II. od jejích zásnub se šíleným carevičem a pozdějším carem Petrem II. až po chvíli, kdy byla armádou povznesena na trůn po zavraždění cara.

Mistrným dílem herecké charakteristiky je zachycení a zobrazení povahového vývoje princezny, nevěsty a mladistvé carevny. Její obličej vyjadřuje poněkud nepřesvědčivě tyto proměny. Zrcadlí v sobě napřed naivní zvědavost mládí, zmatený údiv ze změn i z prvých zklamání, první oddání se nezákonné lásce - ale pootevřená ústa mají už náznak pozdější energie a ctižádosti, smyslného rozplání Messaliny na ruském trůně a krutého, bezohledného sobectví šelmy, jež ve vítězném úsměvu na vrcholu úspěchu cení dravčí zuby.

Vedle ní je ve filmu postava Petra III. s výrazným sadisticky přiblblým obličejem a celá řada postav milců, dobrodruhů, intrikánů, politiků, žen dvorského světa. Celý děj v Sternbergově pojetí se řítí až překotně k svému vyvrcholení, scény se prostupují v montážních obrazů a zvuků, takže zřejmě proniká místy až chlubná snaha tvůrců filmu ukázat, co všechno umí a dokáží vytvořit a nahromadit v americkém filmu, mají-li na to kromě schopných lidí též peníze. Je až nápadné, jak se v zemi, kdy v době vzniku filmu se lynčovalo, gangsteři byli takřka nepostižitelní, kde se používalo výslechu třetího stupně (mučení) se snaží zdůraznit útisk a barbarství z dob krutovlády ruských carů a jejich pomocníků, lichotníků a služebníků ve vojsku i v úřadech.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Rudá carevna
Rudá carevna je Sternbergovým dalším filmem s Marlene Dietrichovou, jejíž filmový obraz sám vymodeloval v typ chladné krásky, oplývající jak rafinovaností, tak téměř dětskou nevinností. Právě v Rudé carevně mohla Dietrichová rozehrát obě tyto polohy, když se její hrdinka proměňovala z naivní německé princezny v mocnou vládkyni Kateřinu II. Film překvapí originální stylizací hereckých výkonů a především výtvarné stránky. Ke hře světel a stínů, tak příznačné pro autora, k využití mlhy, kouře, závěsů a tajných dveří se připojuje značné množství bizarních vyřezávaných postav, plnících veškeré funkce zařízení paláce: mají podobu židlí, svícnů, lože, trůnu... Je pozoruhodné, že navzdory tomuto symbolickému vyjádření jsou v Rudé carevně, natočené výhradně v amerických ateliérech, přítomny drsné poměry té doby, například v brutálních vizích hrdinčina dospívání.
Febiofest 2004


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:20 - 04:50

145 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Náš venkov (2000) [TV cyklus]

04:35 - 04:59

10 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 04:59

0 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:35 - 04:59

10 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10