Rosa alchemica (1997) [TV film]

Obrázek není k dispozici.
    Žánr: komedie / mysteriózní
    Země: Česká republika
    Délka: 33 min., 2 x 33 min.
„Komické mystérium – zatím o dvou dílech“
Rosa alchemica (1) - Pokušení.
Rosa alchemica (2) - Láska.

Podtituly:
* Za jistých podmínek i ženatý železničář může sdílet lože se svobodným zednářem
* Vzpomínky na budoucnost aneb jak se seznámili

Česká televize – tvůrčí skupina Kratochvíl–Vaněk připravila do vysílání dva díly zamýšlené trilogie režiséra a scenáristy Bora Radojčiče „Rosa alchemica“ (Alchemická růže). Jak název prozrazuje, jedná se o hledání záhadných souvislostí mezi událostmi, navzájem vzdálenými v prostoru i čase. Autor čerpá z hluboké studnice lidských zkušeností s tajemnem, náhodou a úmyslnými intrikami. Pocit věčného spiknutí se střídá s pocitem nekonečné frašky a grotesky, která do sebe vtahuje a v sobě taví všechny lidské prohřešky na upřímnosti jako kupř. pokrytectví, ješitnost, zbabělost... doplňte si sami.

Radojčič je krutým kritikem soudobé morálky, a to zejména té naší, středoevropské. Na rozdíl od jiných, zdánlivě srovnatelných zábavných či satirických programů, jeho metafory čerpají z hluboké znalosti kulturních dějin lidstva. Tato znalost mu umožňuje srovnávat události, činy a chování lidí v různých dobách a situacích a výsledkem je neuvěřitelný pocit komického bludného kruhu, ve kterém se všichni pohybujeme s pocitem, že kráčíme rovnou za nosem. Radojčič jako režisér mistrně zvládá generačně i profesionálně pestré herecké obsazení.

režie:
Boro Radojčič
 
 
hraje:
Vladimír Tausinger, Bohouš Bernauer, Jana Boušková, Jan Kraus, Tomáš Hanák, David Vávra, Roman Skamene, Ladislav Gerendáš, Milan Gargula, Vanda Hybnerová, K. Holas, Radomír Pobořil
 
 
scénář:
Boro Radojčič
 
 
kamera:
František Procházka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.