Duben
ohodnotit

Román pro muže

Další název:
Román pre mužov / Novel for Men
Rok:
2010
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
23.9.2010
„Odjíždějí na tradiční výlet do hor, který díky náhodě neskončí vraždou...“
Popis / Obsah / Info k filmu Román pro muže
Román pro muže vypráví příběh tří sourozenců - Cyrila, Bruna a Anety. Pevné pouto se mezi nimi utvořilo po tragické smrti rodičů, kdy starost o výchovu mladšího bratra a sestry převzal výrazně starší Cyril. Sourozenci odjíždějí na tradiční výlet do hor s vědomím neodvratně se blížící Brunovy smrti. Cyril vůbec nebere ohled na ostatní. K životu potřebuje jen peníze a je mu jedno, jakým způsobem je získá. Bruno má naopak v sobě pokoru, ale až příliš silnou a je ovládán strachem z problémů. Jejich sestra Aneta celý svůj život obětuje profesi investigativní žurnalistky, která se snaží očistit svět od zlého. Tento ideál jí ale znemožňuje najít si kvalitní vztah. Tali se díky svému povolání striptérky ocitne ve společnosti tří sourozenců. Má být jakýmsi dárkem pro umírajícího Bruna. Tato zkušenost významně změní nejen její život, ale podaří se jí dotknout i života všech tří.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Román pro muže
Příběh vypráví o třech sourozencích – Cyrilovi, Brunovi a Anetě. Pevné
pouto, které se mezi nimi utvořilo po tragické smrti rodičů, kdy starost o výchovu mladšího bratra a sestry převzal výrazně starší Cyril, prochází zvláštní zkouškou. Sourozenci odjíždějí na tradiční výlet do hor v zádech se stínem neodvratně se blížící Brunovy smrti. Výlet, který má být jakousi cestou posledních splněných přání – včetně tajných erotických fantazií, se však mění v tragikomickou konfrontaci základních hodnot a životních postojů.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Román pro muže
Po uspěšném snímku Filipa Renče Román pro ženy (FP 5/2005) musel přijít na řadu i přepis dalšího Vieweghova bestselleru Románu pro muže (v titulcích ovšem není kniha zmíněna), jehož režie se podle autorova scénáře ujal Tomáš Bařina. - V krátkém prologu z osmdesátých let jsou představeni protagonisté: sourozenci Cyril, Bruno a Aneta, kteří žijí sami bez rodičů, a také kamarádi René a Šimi. O pětadvacet let později doplní tuto pětici ještě striptérka Tali. Bohatý Cyril je nyní bezskrupulózní státní zástupce s politickými styky, Aneta stárnoucí televizní redaktorka, jejíž práci bratr nevybíravě ovlivňuje, a uťápnutý Bruno žije skromně s energickou manželkou a dospívající dcerou ve vilce po rodičích. Když se sourozenci dozvědí, že Bruno je smrtelně nemocný, rozhodne se Cyril vzít ho se sestrou na lyžování do Vysokých Tater. Navíc mu na týden koupí Tali, s níž Bruno potají komunikuje on-line na internetu. Dívka je milenkou Reného, který provozuje venkovský stripbar a který stále kamarádí se Šimim, dnes prvoligovým fotbalistou. – Sourozenci a Tali prožijí několik dní v exkluzivním tatranském hotelu. Během cesty i pobytu se mezi nimi vyjasňují vztahy a odhalují se jejich charaktery. Cyril si nakonec Tali přisvojí a žárlivý René, který se se Šimim vydal na Slovensko a který ho chce zabít, je i s přitroublým kámošem zadržen policií. Později po Brunově pohřbu se Aneta poprvé dokáže staršímu bratrovi vzepřít. – Od ostatních vieweghovských adaptací se Román pro muže odlišuje svým výrazně hořkým až tragikomickým laděním. I on se však opírá zejména o herce, odvádějící výkony přiměřené scénáři a jeho nepříliš invenční realizaci. Většina děje probíhá v dialozích mezi dvěma či více postavami a zápletky jsou až příliš jednoduché. Prvoplánový je i aktuální politický podtext se zkorumpovaným státním zástupcem. Předpokládaný divácký ohlas tak bude mít zejména díky jménům autora předlohy a herce Miroslava Donutila.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2010/10


Popis / Obsah / Info k filmu Román pro muže
Tisková informace, 30.9. 2010



Zájem o Román pro muže stoupá

Nový český film režiséra Tomáše Bařiny Román pro muže podle bestselleru Michala Viewegha se za první týden promítání v kinech setkal s nebývalým diváckým zájmem. Statistika návštěvnosti za 1. týden se vyhoupla na 170 113 diváků, což je po filmu Kajínek druhý nejlepší výsledek roku 2010 a to nejen mezi českými filmy, ale všemi tituly uvedenými v českých kinech. Román pro muže tak předběhl v návštěvnosti o téměř 25 tisíc lidí třetí animovanou komedii Shrek: zvonec a konec, kterou za první týden vidělo v českých kinech 147 116 návštěvníků. Do první pětice nejnavštěvovanějších filmů roku 2010 ( v prvním týdnu) patří dále úspěšná komedie Ženy v pokušení se 145 059 diváky a sci-fi Počátek, kterou zhlédlo 90 615 diváků.
S pozdravem
Petr Slavík, Bontonfilm


Popis / Obsah / Info k filmu Román pro muže
další z úspěšných bestsellerů Michala Viewegha „Román pro muže“ zfilmoval tentokrát Tomáš Bařina, jenž má na svém režijním kontě již divá­ky hojně navštěvovaný snímek „Bobule“ (2007).
Hrdiny Bařinovy nové hořké komedie je souro­zenecké trio Cyril, Bruno a Aneta, jejichž pevný vztah po smrtí rodičů narušuje starost o Bruna, jehož očekávaná smrt se neodvratně blíží. sou­rozenci proto podnikají výlet do hor, který má být na jedné straně posledním podnikem, kde lze realizovat nesplněná přání a užít si života, na druhé straně naopak zatěžkávací zkouškou plnou náhle vzniklých tragikomických situací, ústících v zajímavé srovnávání různých životních priorit.
Očekávaný divácký hit podzimu je na TFL uváděn v mimořádné předpremiéře.
Třinecké filmové léto 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Román pro muže
Tisková zpráva, 13.9. 2010

Světová premiéra Románu pro muže – obrovský úspěch! V Praze mizí plakáty!

Film Román pro muže měl o uplynulém víkendu světovou premiéru na Štrbském plese. Tvůrci se díky tomu vrátili na místa, kde se velká část této filmové komedie podle románu Michala Viewegha natáčela. Díky počasí se však slavnostní představení málem nekonalo, příchod hostů provázela hustá mlha a jemné mrholení, na plátno nebylo téměř vidět. Nakonec se však mlha jako zázrakem rozestoupila a slavnostní představení se za účasti více než 500 hostů a slovenských celebrit odehrálo v plném lesku. Film zaznamenal již předem obrovský ohlas, takže muselo být přidáno představení navíc.
Bontonfilm


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376618
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10