Duben
ohodnotit

Roma

Žánr:
Země:
Rok:
2018
Délka:
135 minut
Premiéra v ČR:
14.12.2018

Komentáře k filmu Roma

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 3
T2
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.2.2019
║Rozpočet   $-miliónov║Tržby USA   ║Tržby Celosvetovo   $283,000▐ Alfonso Cuarón mi   prišiel až prespríliš   obyčajný, dejovo moc   statický, takmer   bezpocitoví, všedný. Mám   rád jeho filmy ale toto ma   nemalo čím strhnúť,   zaujať. /40%/
Bennik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.6.2020
Exotická všednodennost
Film se mi líbil. A čím   delší doba uplynula od jeho   shlédnutí, líbí se mi tím   víc. Z nějakého neznámého   důvodu se mi vybavují ty   pozitivní okamžiky,   okamžiky žasnutí nad   neobvyklým, poetika celého   filmu... jako život. Ano, ten   film je autobiografický a co   se režisérovi podařilo   maximálně zachytit je   právě život. V reálu   žijeme každodenní   příhody, některé se   monotónně opakují,   některé vygradují. My na   ně musíme bezprostředně   reagovat... a až po nějaké   době si v plné míře   uvědomíme, jak to všechno   bylo výjimečné,   neopakovatelné, děsivé,   kruté a nebo naopak   krásné... Tak jsem vnímal   film ROMA. A myslím si, že k   tomu přispěla i ta   černobílá kamera. Měkkost   a propracovanost záběrů.   Kdekoliv můžete film   zastavit a budete koukat na   výtvarně, kompozičně a i   jinak nádherné fotografie.   Vyplatí se tedy koukat ve   vysokém rozlišení - to   doceníte. Pro mě to bylo   pohlazení a stále to ve mě   sílí (možná v hodnocení   časem ještě jednu hvězdu   přidám!) :-)
MambaX
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.4.2019
Mexické filmové zjevení
Roma je po dlouhé době film,   z kterého jsem odcházel u   vytržení, dojatý až k   slzám. Nikoli proto, o čem   je, ale proto, jak je   natočený.
Roma je   film, kde obsahová stránka   není až tak podstatná -   film má sice děj - divák   sleduje příběh   středostavovské mexické   rodiny v příznivých i   méně příznivých   chvílích jejího životního   osudu. Rodina má dvě   služky, z nichž ta mladší   - Cleo je ústřední postavou   celého filmu. Děj je zasazen   do r. 1971 do čtvrti Roma   metropole Mexiko City.
Co je úžasné, je   způsob, jak byl film   vymyšlen, ztvárněn,   natočen. Brilantní   černobílý obraz s absencí   hudby (resp. hudba je zde   zastoupena např. jako   reprodukovaná z rádia - jako   součást scény) - tedy   obrazovou složku doprovází   jen zvuky z ulice, z domu, z   přírody. Vizuální stránka   filmu je úchvatná,   parádní, opravdu krásná.   Kdyby se z jednotlivých scén   filmu pořídily fotografie,   vznikla by tak nádherná   galerie.
Z důvodu   excelentního vizuálního   ztvárnění nemá smysl film   skouknout na malém formátu -   velké plátno a kvalitní   zvuk jsou nutností.
Mexický režisér Alfonso   Cuarón natočil nádherné   filmové umění, o kterém se   může naprosté většině   světových režisérů jenom   zdát. Co snímek, to perla.   Je hodně režisérů, kteří   dokáží natočit vizuálně   dokonalé filmy. Avšak v   naprosté většině   případů je za tím cítit   promyšlený umělecký   záměr a dokonalé řemeslo.   Proč ne, bez toho by nebyly   krásné filmy. U Cuaróna je   to něco jiného – je   určitě špičkovým   profesionálem, ale ve Romě   je něco víc, než kvalitně   odvedená práce – z Romy   čiší láska k tomu, co   Alfonso Cuarón vytváří a   dělá – z černobílých   obrazů dýchají city –   radost, štěstí, někdy i   smutek, vzájemnost a   lidskost.
Roma může   oslovit i komerční diváky,   avšak především filmový   fajnšmekr si dokáže   vychutnat tuhle neobyčejnou   filmovou nádheru. Roma   sbírá ocenění za   oceněním - dobře, zcela po   zásluze - určitě se však   zapíše (spíš se krok po   kroku zapisuje) do dějin   světové kinematografie.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Buchty po ránu (2023) [TV pořa...

14:00 - 14:30

14 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

13:25 - 14:20

49 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

39 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

49 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani