Rodný list (1961)

Rodný list (Swiadectwo urodzenia)

Swiadectwo urodzenia

Další název: Birth Certificate/Świadectwo urodzenia

    Žánr: vojenský
    Země: Polsko
    Délka: 99 min., 2850 metrů
Postavit do kontrastu bezbranné, nechápající děti a válečný konflikt dospělých je osvědčený způsob, jak emotivně upozornit na to, jaké zlo, zkázu a utrpení představuje válka. Mezinárodně úspěšné drama Rodný list ho využilo s citem pro psychologii postav, výmluvné detaily a realismus a bez sentimentu. Vypráví tři krátké příběhy malých dětí, které jsou nuceny přizpůsobit se krutým podmínkám ve válečném Polsku. Janka, který v září 1939 utíká z města sám krajinou a potká podobně osamělého vojáka, Zbyszka, který se v zimě 1941 stará místo svého zajatého otce-důstojníka o rodinu a má soucit s ruskými válečnými zajatci, a desetileté Židovky Mirky, kterou po vyvraždění její rodiny známí ukryjí do polského sirotčince.
Všechny povídky napsal režisér Stanisław Różewicz spolu se svým starším bratrem, básníkem a dramatikem Tadeuszem (jejich nejstarší bratr, básník Janusz Rózewicz, byl v roce 1944 popraven gestapem za účast v odboji). Příběhy působivě zachycují napjatou, chmurnou, nervózní atmosféru každodenního života během německé okupace. Každý končí tiše srdceryvnou pointou, shrnující naivní ideály slušně vychovaných malých hrdinů. Představitelka Mirky se objevila v dalších pěti letech ještě v několika snímcích, filmovému herectví se ovšem nikdo z představitelů dětských rolí profesně nevěnoval. Nejmladšího ze tří bratrů v prostřední povídce si zahrál režisérův syn Pawel.
Stanisław Różewicz se k druhé světové válce vrátil i v dramatech Westerplatte (Westerplatte, 1967) či Opadły liście z drzew (Listy spadly ze stromů, 1975), mezi jeho další tituly patří např. vítěz festivalu v San Sebastianu Drzwi w murze (Dveře ve zdi, 1973). V letech 1967-1968 a 1972-1980 působil jako umělecký ředitel filmového studia Tor, v němž dodnes vznikají snímky Krzysztofa Zanussiho nebo Agnieszky Hollandové a které se podílelo i na řadě filmů Krzysztofa Kieślowského včetně slavné trilogie Tři barvy (Trois couleurs, 1993-94).

Iva Přivřelová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016

režie:
Stanisław Różewicz
 
 
hraje:
Henryk Hryniewicz (Janek (Na cestě)), Edward Mincer (Zbyszek (List z tábora)), Wojciech Siemion (táborita Jozef (Na cestě)), Andrzej Banaszewski (Heniek (List z tábora)), Barbara Rachwalska (žena z hájenky (Na cestě)), Pawel Rózewicz (Jacek), Mieczyslaw Stoor (německý motocyklista (Na cestě)), Janusz Kłosiński (sklepník (Na cestě)), Barbara Wałkówna ((Na cestě)), Krystyna Feldman ((Na cestě)), Józef Teryks (muž (Na cestě)), Mariusz Dmochowski, Emil Karewicz, Wanda Łuczycka, Tadeusz Schmidt (četník), Zygmunt Zintel, Adam Kwiatkowski (cestující ve vlaku)
 
 
scénář:
Tadeusz Różewicz, Stanisław Różewicz
 
 
kamera:
Stanisław Loth
 
 
hudba:
Lucjan Kaszycki
 
 
střih:
Czesław Raniszewski
 
 
zvuk:
Jan Czerwiński
 
 
vedoucí produkce:
Konstanty Lewkowicz
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.