Duben
ohodnotit

Rob Roy

Rok:
1995
Délka:
139 minut
Premiéra v ČR:
25.5.1995
„Byl to obyčejný muž. Když zpochybnili jeho čest, stal se legendárním zbojníkem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Rob Roy
Na skotské Vysočině nebyl ještě nikdy život tak těžký jako teď, v roce 1713. V Angličany porobené zemi vládne hlad a nemoci, odvěká soudržnost rodinných klanů přichází vniveč. Lidé utíkají „za lepším“ do Ameriky, z mnoha těch, kteří zůstávají, dělá bída zloděje. Robert Roy MacGregor, pán kousku půdy, dvou set duší a stáda dobytka, to všechno vidí a je odhodlán zachránit alespoň své malé společenství. A ví, jak to udělá. Ne, nechce se stát zbojníkem. I když sní o svobodě své země, ctí panující právo a řád a nehodlá se proti nim bouřit. Jeho plán je prostý a uskutečnitelný. Tedy byl by uskutečnitelný, kdyby se mu do cesty nepostavily hyeny v lidské podobě. Hyeny, které mu berou nejen majetek, ale i čest. A muži, který netoužil po ničem jiném, než žít klidný, obyčejný život se svou rodinou a svým klanem, nezbývá nic jiného, než se bránit.

Film, inspirovaný historickým románem sira Waltera Scotta, vypráví o proslulé postavě skotských legend, odbojném šlechtici Robertu Royovi Mac Gregorovi (1671–1734), který se ve své zemi stal vzorem cti a smyslu pro spravedlnost. Režisér Michael Caton-Jones i scenárista Alan Sharp, původem Skoti, nechtěli kopírovat typické hollywoodské historické podívané – jejich snímek vyniká péčí o věrohodnost barvitých detailů, o jemné odstíny atmosféry a o dobře napsané, vícerozměrné charaktery. Důležitou roli v něm hraje i krásná skotská krajina (kamera Karl Walter Lindenlaub).

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rob Roy
Film ROB ROY

Držitel nominace na Cenu Akademie Liem Neelson a vítězka Oskara za hlavní roli Jessica Lange. Předvádějí neobyčejné herecké výkony v příběhu o legendárním hrdinovi, který se vzepřel nepřátelům usilujícím o jeho čest a jeho věrná žena, která mu dodává odvahu bojovat.Film se pyšní nejlepší režii,hereckými výkony,scenářem a jednou z nejvelkolepějších akčních scén filmové historie. Díky dobrodružné a vzrušující podívané se řadí mezi nejlepší filmy roku.
Do majestátné skotské vysočiny se dostavila krutá zima a Rob Roy MacGregor (Neeson) je ve snaze postarat se o svůj klan nucen půjčit si peníze od proradného markýze Montrose (John Hurt). Když se o tom doví Montrosův nohsleh (Tim Roth-nominace na oscara) zosnuje spiknutí s cílem získat peníze pro sebe.Rázem se Rob Roy ocitá uprostřed nejtěžší bitvy svého života. Jejíž napínavé vyvrcholení vás k filmu upoutá až do jeho posledního záběru.


Autor: Dex

Popis / Obsah / Info k filmu Rob Roy
Americký historický snímek režiséra Michaela Catona-Jonese Rob Roy odkazuje k
proslulé postavě skotských legend, odbojnému horalskému šlechtici Robertu Royovi MacGregorovi (1671-1734), který se v Angličany porobené zemi stal vzorem cti a smyslu pro spravedlnost. Vyprávění se odvíjí v duchu epicky rozmáchlých romantických podívaných; místo hromadných bojových scén a pompézní výpravy však nabízí drama několika zajímavých charakterů, umístěné do nádherné krajiny. - Rob Roy žije na malé usedlosti u jezera; je pánem kousku půdy, dvou set duší a stáda dobytka. Aby mohl své lidi zajistit pro blížící se zimu, půjčí si od anglického markýze Montrose tisíc liber. Markýzův chráněnec, elegantní a zákeřný mladý Angličan Cunningham, však peníze uloupí. Podezření padne na zmizelého (zavražděného) horalova přítele Alana. Když Rob Roy pochopí pravdu, chce se mstít. Ví, že proti početné přesile nemá šanci, ale musí ochránit to jediné a nejcennější, co mu zbývá: svou čest. Cunningham má však na své straně sílu mocného protektora. Rob nakonec s pomocí hrdé zneuctěné manželky Mary svůj boj vyhraje. - Hrdina snímku nepatří mezi typické „ zbojníky ": i když sní o svobodě své země, ctí panující právo a řád a nehodlá se proti nim bouřit. Představa klidného domova je mu nade vše, ale okolnosti ho donutí, aby vystoupil proti bezpráví a stal se v očích ostatních hrdinou. - Základní pravidla cti jsou důležitá i pro ostatní postavy, včetně bezcharakterního, navenek ovšem korektního Montrose. Jediná skutečně amorální postava, Cunningham, se proto stane Robovým největším nepřítelem. - Režisér snímku je původem Skot, stejně jako scenárista Alan Sharp; také herecké obsazení naznačuje, že tvůrci zajímavě pojaté filmové legendy nechtěli kopírovat typické hollywoodské historické podívané. Snímek vyniká péčí o věrohodnost barvitých detailů, o jemné odstíny atmosféry a o dobře napsané vícerozměrné charaktery. Důležitou roli v něm hraje líbezná skotská krajina (kamera Karl Walter Lindenlaub). Vedle přesvědčivého Liama Neesona v hlavní roli využili příležitost Jessica Langeová (Mary), John Hurt (Montrose) i Tim Roth (Cunningham).
-ap-, Filmový přehled 1995/5


Popis / Obsah / Info k filmu Rob Roy
Na drsné Skotské vysočině roku 1713 začíná romantický příběh Roberta Roye MacGregora. Aby jeho lid přečkal krutou zimu, požádal o půjčku markýze Montrose. Peněz se však zmocnil Montrosův profesionální zabiják Cunningham, a navíc zneuctil MacGregorovu ženu. Vědom si šermířské převahy, provokuje zemana k souboji. A tak se MacGregor mění ve vůdce horalů Roba Roye. Sestupuje z úbočí, aby podstoupil zápas na život a na smrt.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Růžový panter (1963)

14:05 - 16:00

111 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Příběhy divočiny

15:25 - 16:20

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

26 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

21 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178274

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10