Duben
ohodnotit

Retro [TV cyklus]

Rok:
2008
Délka:
26 minut
„Magazín o věcech, které nás obklopovaly v dobách komunismu.“

Obsah filmu Retro

 
Od 6. února 2008 se na ČT objevuje nový magazín – pořad RETRO. Jde o cyklus mapující design a trendy v Československu po roce 1948. Tvůrci pořadu si vzali za cíl představit divákům České televize fenomény naší nedávné všední minulosti. Tématem cyklu, který připravuje redakce zpravodajství, se tak stanou především fenomény a předměty, které nás v této době chtě nechtě ovlivňovaly – od užitných a spotřebních materiálů po aktivity a způsob života běžných lidí.

„Naše ambice je zkoumat předměty, reálie a fenomény období let 1950 až 1989 – chceme ukázat, co nás obklopovalo v každodenním životě, vysvětlit proč a najít paralely ze začátku 21....
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Filip RacekFilip Racek  
Vlastimil UrbanVlastimil Urban  
Roman ŠantúrRoman Šantúr  
Ivan BarešIvan Bareš  
Jan DufekJan Dufek  
hraje:
Iveta BartošováIveta Bartošová  
účinkuje:
Martina HynkováMartina Hynková.....moderátorka [36]   
Petra SchubertováPetra Schubertová.....reportérka   
Bohumil VostalBohumil Vostal.....reportér   
Tomáš VoženílekTomáš Voženílek.....reportér [27]   
Ladislav KerekešLadislav Kerekeš.....reportér   
Miroslav KarasMiroslav Karas.....reportér   
Aneta VojtěchováAneta Vojtěchová.....reportérka   
Darina VlkováDarina Vlková.....reportérka   
Iveta BartošováIveta Bartošová  
kamera:
Richard RadoničRichard Radonič  
Petr ŠtulířPetr Štulíř  
Milan HodekMilan Hodek  
Branislav MihokBranislav Mihok  
Jacek KužniarJacek Kužniar  
Ondřej UrbaníkOndřej Urbaník  
střih:
Jiří UldrichJiří Uldrich  
Martin HubáčekMartin Hubáček  
Matouš OutrataMatouš Outrata  
Jan DufekJan Dufek  
Petra RaušováPetra Raušová  
Vlastimil UrbanVlastimil Urban  
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Česká televize
 
 
Typ:
[TV cyklus]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Retro >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

jmenuji.se.libor
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 5.10.2018
Prolhaný pořad prolhané Česká Televize
Nepravdivě a falešně o té době v mnoha svých   pořadech informující ČT v tomhle paskvilu   Retro pečlivě vybrala a sestřihala to co se jí   hodilo "do krámu", aby mohla v duchu   své "demokratické" kapitalistické   propagandy ukázat prohnilou dobu socialismu. ČT   v mnoha svých pořadech účelově lže a je   přísloví, že kdo lže ten krade. ČT dle   mínění některých okrádá občany ČR o   koncesionářské polatky, aby měla na své   stupidní pořady o které není co stát a   hlavně, aby měla na přemrštěně vysoké platy   svých zaměstnanců, kteří žijí odtržení od   reality současného reálného kapitalismu, proto   vedle toho že ČT vyrábí takovéto pořady jak   na běžícím pásu a na zakázku, ČT pečlivě   tají výši platů svých zaměstnanců, /aby jim   snad lidi nezáviděli? nebo proč je tají?   Naštěstí už se šeptá o tom, že se v brzké   době budou koncesionáčské poplatky budou   rušit.

Pořad nedoporučuji ke zhlédnutí
 
/Výstižně a více podrobně to napsali v   komentářích Mackaku Renatah Grentea Latys Jarda   Ftr
PROCESOR
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.9.2017
PROCESOR!
Říká Ti něco žvejka Pedro? (Byla růžová) a   Bajo, kde byl vždy zabalený i obrázek a mohl si   ho žvýkat třeba tejden. Mlíko v sáčku,   lístek na metro na 90. min za kačku- bylo(y) i   úplně všechny léky na předpis. Telefonní   automaty na korunu, a pečivo v sobotu kolem 9.   hod. už bylo v xxx. Noviny taky, měl jsem rád   Práci, byla tam prima osmisměrka. Ruský   "aganˇok" , kde uprostřed časáku   byla dokonce deska! Nevím teda, že by někomu   hrála..No a kdo měl "západní "   časák Pif, ten byl prostě king. Všichni chlapi   ráno smrděli stejně, protože si na oholenej   ksicht napatlali Pitralon. V 9. letech sem chodil   Tátovi pro pivko do džbánku, kde mi ho v   hospodě bez problému naplnili. Tušim, že asi   za 12. Kč, sem jich dostal cca 5x. No a   přestavte si vždy se cestou "trochu"   vylilo. Ráno v sobotu lidi na sídlišti   "túrovali" trabanty, embéčka, a ty   šťastnější žiguly před cestou na chalupu.   Nikdo neměl navigaci, mobil, tablet, a když se   před 14. dny dohodli, že se sejdou na chalupě   u- x,y, tak tam většina dorazila. A měli si o   čem povídat, protože to před tím neřešili s   imaginárními přáteli na FB. Byly společný   tel. linky na patře, takže když volal soused   tak si měl smůlu.Nebyl hajzl papír a banány, a   na masíčko si musel mít známý..To jsou   takový střípky z mého dětství,   nostalgie?...Všechno má svý pro a proti,   samozřejmě sem nemohl vnímat úplně všechno,   hlavně sem nerozuměl politice, kde sem po   braných závodech s pláštěnkou, co mě měla   ochránit před jaderným výbuchem nabyl dojmu,   že USA zaůtočí nejpozději zítra...
ras84
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.9.2012
Retro
podareny format, ktory vcelku slusne predstavil   doby nedavno minule. len skoda, ze to nebral s   vacsim odstupom. ale nato este asi uplynulo malo   casu.
ja som ale za kazdy podobny pokus, ako si   pamatat to, co tu bolo, kazdy to videl inak, kazdy   ma vlastne zazitky a nam mladsim je to uz beztak   jedno, pre nas je to uz len slastna spomienka na   bezstarostne casy detstva
Mackaku
Hodnocení:
Přidáno: 29.4.2012
Dobrý počin - provedení agitka
Česká televize si snad v jediném pořadu (a   nejen dokumentu) neodpustí pořádnou agitku, jak   se máme dnes skvěle a jak bylo vše před rokem   89 mizerné. Takto schematická tvorba naučí   dnešní diváky daleko dřív nenávidět   současný režim, jak to dovedl ten minulý.   Přitom si lže do vlastní kapsy, když chce   přitáhnout k obrazovkám diváky, tak ráda   sahá do filmové tvorby z té doby, protože   současná je příliš   "zdivočelá".
Skončím citátem:   "Všude, kde se dá žít, dá se žít   dobře."
green-tea
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 27.11.2010
RETRO by vůbec nebyl špatný cyklus, kdyby se   držel svého kopyta a nesnažil se divákovi   podsouvat dojem, že všechno to, co ukazuje, bylo   zákonitě špatné a zlé. Seriál vidí věci   příliš černobíle - anebo spíš vyloženě   černě. Což je opravdu škoda...
RenataH
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 25.8.2010
Seriál se snaží očernit život lidí v   70-tých a 80-tých letech – nebylo to tak, jak   se tam ukazuje.Napíši vám, jak jsme tehdy   žili. Když si vše promítnu zpět, dobu svého   dětství a mládí bych s dnešními dětmi a   mládeží neměnila. Celé dny jsme běhaly venku   bez toho, aniž by naši rodiče měly strach, že   nám někdo ublíží. Sídliště byla vybavena   hřištěma pro děti, průlezkama, kolotočema,   houpačkama. V pubertě jsem trávila čas   aerobicem, zájmovými kroužky, které byly   dostupné všem dětem, ceny byly symbolické.   Vzpomínám si na Stanici mladých techniků, na   Dívčí klub. Toto zajišťovaly takzvané   pionýráky(domy pionýrů a mládeže), dále   jsem chodila do lidušky, jak se lidově říkalo   Lidovým školám umění. Tam se děti mohly   realizovat opět za symbolické ceny v různých   oblastech, tanečních, divadelních,   výtvarných, hudebních. Každý všední den   jsem měla vyplněný nějakou činností. V   pubertě jsem pochopitelně navštěvovala zábavy   a diskotéky. Na zábavy jsme jezdili do okolních   vesnic a městeček opět beze strachu, že se   nám něco stane, domů jsme se vraceli   kolektivně vlakem. Bylo to období legrace a   zábavy. Mezi oblíbené pochoutky dětí patřil   Smetánek, Lipánek a Miláček...pokud si ještě   někdo vzpomene :-). Sezonní ovoce bylo téměř   za babku, rybíz, angrešt, švestky, blumy(tím   po sobě děti i házely:-). Dnes je z tohoto   ovoce luxus. Televize nevysílala celý den a   sledovala se poměrně málo. Děti sledovaly v   neděli Studio kamarád, kterým jej provázely   postavičky Jů a Hele, byl to pořad s pohádkami   a seriály. Přes týden se vysílaly další   oblíbené pořady pro děti a mládež, byl to   Magion a pak Vega, tyto pořady byly velmi   oblíbené, byly určené pro starší děti a   mládež. V rádiu jsem ráda poslouchala pořad   pro mládež s názvem Domino. ostatně rádio se   v té době poslouchalo často, rádio nás   vyprovázelo i do školy, hlásilo čas a v půl   osmé ohlásilo, že je nejvyšší čas vyjít do   školy :-). Jsem generace, kterou zasáhly tzv.   céčka, která se sbírala. Šlo vlastně   původně o malé umělohmotné kousíčky ve   tvaru písmene C, které byly určené pro   sestavování závěsů :-). O Céčka se hrála   čára a hrálo se s nimi i jako s kuličkama,   což mi připomnělo, že hraní kuliček,   hloubení důlků, byla naše další zábava.   Další vzpomínku mám na rubikovu kostku a   další hlavolamy(had a věž). Jsem ročník   1972.
latys
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 12.8.2010
Na Retro jsem se zkoušel několikrát dívat,   žel nejde to - už úvodní znělka k pořadu   zní jako když ropucha skáče do rybníka a v   podobném duchu to pak pokračuje, seriál sice   ukazuje předměty z té doby, ale snaží se   zkresleně diváka informovat o tom, jak se tehdy   žilo, průvodkyně Vrbová(která neměla do 15   let doma televizi a do 3 let bydlela v Bolívii)   se snaží podsouvat lidem svojí představu o   tom, jak se údajně žilo v tehdejším   Československu a má při tom takové   průpovídky, že lidi kteří v té době žili,   akorát rozčílí. Hosti a učinkující v tom   pořadu, jsou pečlivě vybráni, aby utvrzovali   diváka, že to tak skutečně bylo.
Pokud se   vůbec dívat na retro, tak jenom s vypnutým   zvukem, aby člověk neslyšel ty řeči, pak si   může v klidu zavzpomínat nad předměty, které   tam ukazují - je ale lepší zajít si do antik a   koupit si ty přeměty tam, než se rozčilovat u   Retra.
Tvůrcům Retra totiž vůbec nejde o   objektivní pohled na dobu 1950 - 1989, ale naopak   jde jim o to, aby tu dobu vykreslili podle svých   zkreslených pravicových představ. A o tom to je   vážení - mlžit, překroutit, pošpinit, to je   skutečný důvod vzniku tohoto Retro seriálu.
Hortensie
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.8.2010
Ráda se dívám na tento cyklus...proč...z   nostalgie a snad i z vděčnosti, že doba, v něm   zobrazená, je už pryč, nechtěla bych ji   vrátit. Porovnávám se současností a neměnila   bych. Ovšem není na škodu si připomenout, jak   se za totality žilo, neboť si pak více vážím   toho, jak žiju já a moje rodina dnes. Pořad   patří k tomu lepšímu, co v České televizi v   poslední době vzniklo, velmi oceňuji také   vždy vynikající stylistiku moderátorky Martiny   do roku či období, kterému je pořad zrovna   věnován. Výborná práce maskérů a   kostymérů:-)
Jarda.ftr
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 6.8.2010
Kamufláž
Pořad Retro by snad mohl být dobrým pořadem   kdyby......kdyby skutečně mapoval a ukazoval   pravdivě život, oblečení, styl atd ve starých   časech tak jak se píše v úvodu. Ve   skutečnosti jde zas jen o další   "nenápadnou" propagandu české   televize, která opět nesmyslně ironizuje a   špiní vše s jediným cílem, zakrýt lidem   zrak, aby neviděli, že po r89 je ČR politiky   totálně ekonomicky,politicky a lidsky   devastována víc a daleko rychleji než před r89  
Neváhají očernit i knihy o Neználkovi a   Ferdu Mravence což je už absurdní.
Tehdy   lecos opravdu bylo špatné-ale rozhodně né   všechno(školství, zdravotnictví zdarma bez   poplatků apod zlodějin) a režim ničil život   tisícům lidí, ale ten současný je ničí po   milionech a často krutěji a rychleji. To by   měli mladí také vědět!
Když se podívám na   věk některých autorů je jasné, že někteří   si ze starých časů budou pamatovat maximálně   vlastní, plně plné plíny, ale těžko už   zručnost děvčat, kluků i našich maminek a   tatínků, se kterou se šilo, pletlo,vyšívalo   opravovalo, spravovalo či v domácí dílně   vyrábělo. A bylo toho hodně co si člověk   dokázal udělat sám a nejen to.
ŽE jsme tu   neměli lecos "origoš" ze západu? My   jsme tu měli daleko víc, my jsme tu měli   šikovné a daleko poctivější lidi, kteří   dokázali žít vzdor politickému zřízení!!  
Co vlastně umíte Vrbová vy dnes?? Co budete   ukazovat z dnešní doby? co jste naučili mladé   generace? Lhát, krást, fetovat, chlastat, ale   i bít a zabíjet druhé a to už od dětství!

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih110792minih110792Díra u Hanušovic (2014) 
Díra u Hanušovic n
minih157256minih157256Mayhem (2017) 
Mayhem n
minih16460minih16460Poručík Alexander Rjepkin (1937) 
Poručík Alexander Rjepkin n
minih176545minih176545Pro balík prachů (2020) 
Honest Thief n
minih51288minih51288Jménem krále (2009) 
Jménem krále n
minih71245minih71245Večerníček (1965) [TV pořad] 
Večerníček n
minih4312minih4312Blbý a blbější (1994) 
Dumb and Dumber n
minih132098minih132098Král Artuš: Legenda o meči (2017) 
King Arthur: Legend of the Sword n
minih87837minih87837Unser Sandmännchen (1958) [TV seriál] 
Unser Sandmännchen n
minih27615minih27615Andrew - člen naší rodiny (1999) 
Bicentennial Man n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190568
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmu se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10