Rebel (1932)

Rebel (Der Rebell)

Der Rebell

Další název: The Rebel (anglická verze)

    Žánr: drama
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 82 min.
Děj filmu byl vzat z povstání Tyroláků proti Napoleonovým vojskům a spojeneckými Bavoráky. Svobodomilovnému a rakouskému císaři věrný tyrolský lid těžce snáší cizácké jho. Mladému a inteligentnímu muži se podaří zorganizovat povstání. Marně ho vojáci stíhají v horách. Když se v potyčce zřítí, je považován za mrtvého, a to mu umožní, aby v přestrojení bavorského důstojníka vyzkoumal plány Francouzů a připravil jejich přepadení v horské soutěsce, kde jim způsobil těžké ztráty, ale nakonec podlehl přesile: Oporou a pomocnicí mu byla žena vyššího tyrolského úředníka, které se zalíbil i francouzský důstojník.

Těmito vztahy a i jinak je film zabarven hodně romanticky. Takovou postavou je též hlavní hrdina, jehož představuje Luis Trenker, jeho milenku pak Luisa Ullrichová (v anglické verzi Vilma Banky). Režie hleděla zapůsobit na diváka hromadnými scénami, vojsky pochodujícími v horském průsmyku, mobilizace horalů, bitvou s Francouzi a jejich taktikou, primitivní, ale horám přizpůsobenou a pro nepřítele zhoubnou. Avšak ve snaze ukázat velebnou krásu hor a uplatnit Luis Trenkera co nejvíc v jeho nejvlastnějším oboru, rozvlekla se scéna jeho pronásledování daleko za meze pravděpodobnosti: nikdo ani na okamžik neuvěřil, že je možné pobíhat nahoru a zase dolů stále v polotrysku, mezi průrvami, sněhovými závějemi, po neschůdně strmých skaliskách - a to vše že by beze všeho dovedli hned také francouzští vojáci v plné polní. Tím také tato scéna ztratila na dramatičnosti a nebezpečně se přiblížila k hranici směšnosti, což ovšem dobové obecenstvo nepřehlédlo a místy kvitovalo smíchem  Autor: Asmodej

režie:
Curtis Bernhardt, Edwin H. Knopf, Luis Trenker
 
 
hraje:
Luis Trenker (Severin Anderlan), Luise Ullrich (Erika Riederová), Victor Varconi (Kapitän Leroy, vrchní velitel), Ludwig Stössel (Rieder, obvodový velitel), Olga Engl (Severinova matka), Erika Dannhoff (Gerrud Anderlanová), Fritz Kampers (důstojník Raidthofer), Arthur Grosse (generál Drouet), Amanda Lindner (generálova žena), Otto Kronburger (Mdardus, kněz), Albert Schultes (Jakob Harrasser), Reinhold Bernt (Krahvogel), Emmerich Albert (horský vůdce Hagspiel), Hans Jamnig (horský vůdce Klotz), Hugo Lehner (francouzský voják), Luis Gerold (horský vůdce Rabenstein), Inge Conradi (Kathrin - Hagspielova přítelkyně)
 
 
námět:
Luis Trenker (příběh)
 
 
scénář:
Edwin H. Knopf, Walter Schmidtkunz, Robert Adolf Stemmle, Henry Koster ((neuveden))
 
 
kamera:
Sepp Allgeier, Albert Benitz ((exteriéry)), Reimar Kuntze ((záběry ve studiu)), Willy Goldberger
 
 
hudba:
Giuseppe Becce
 
 
kostýmy:
Peter A. Becker, Joe Strassner, Leopold Verch
 
 
střih:
Hermann Haller, Andrew Marton
 
 
zvuk:
Charles Métain
 
 
výtvarník:
Fritz Maurischat
 
 
asistent režie:
Reinhart Steinbicker
 
 
producent:
Paul Kohner
 
 
vedoucí výroby:
Joe Pasternak, Alfred Stern
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.