Jeden svět
ohodnotit

Ranhojič [2k digital]

Der Medicus

Další název:
The Physician; Liečiteľ (SK)
Rok:
2013
Délka:
149 minut
Premiéra v ČR:
8.5.2014
„Výpravné zpracování slavné knihy. Cesta z temnoty za světlem poznání.“

Komentáře k filmu Ranhojič

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 15
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.2.2022
Z mého pohledu je tenhle   velkofilm opravdu hodně   povedené dílo! Po stránce   technické je to bezchybná a   naprosto čistá práce,   herecky je to ve většině   případů výborné a   výprava mě doslova   uchvátila. Brutalita a   barbarství ranného   středověku je divákům   podána naturalisticky, bez   příkras a s velkou   přesvědčivostí. Ono není   vůbec od věci si   připomenout, z čeho se   rodilo to, co dnes máme   všichni za zcela   samozřejmé. A ta zvěrstva   se neděla jen někde daleko.   V 11.století se naši   knížecí sourozenci mezi   sebou vraždili, kastrovali a   oslepovali doslova o 106!.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 7.3.2016
Tak v tomto filmu jsem hodně   věcí neuvěřil. Hlavně to   jak tehdy všichni mluvili   dobře anglicky. Když tak   velký rozpočet, tak také   původní jazyk. Body dolů   také za stupidní love story,   které za chvíli bude prostě   ve všem. A zachraňování v   posledních sekundách taky   patří do zcela jiného   žánru. Takže nakonec jsem   to pobral jako roztomilou   pohádku. Avšak pozor!! V   některých ohledech je   snímek hodně poučný. Zde   plus a další za velmi   slušnou výpravu a občas   kameru. Délka až tak   nevadila, skoro stále bylo na   co se dívat. Film mohu   doporučit, ale zázraky   nečekejte.
green-tea
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 19.10.2020
křesťanství, judaismus, islám
Poutavě natočený film   který diváka doslova pohltí   syrovou brutalitou 11.   století. Proto neřešme   případné dějové i   historické nesrovnalosti a   nechme se unášet barvitým   příběhem Roba Coleho,   který se musel pro splnění   svého snu vydat až na samý   konec světa a neustále   přitom riskovat život. Je to   podívaná, kde nuda nemá,   díky skvělé výpravě a   poutavému námětu, ani tu   sebemenší šanci.
hvezdyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.5.2014
Předem musím napsat, že je   to opět filmový zážitek   roku. Ranhojič se řadí k   těm historickým. Odehrává   se na počátku 11. století a   na území Evropské unie   panuje těžký středověk.   Hlavním hrdinou je mladý   chlapec, který se mění v   mladého muže. V útlém   věku mu na „postranní   nemoc“ umírá matka a   čtyřčlenná rodina se zcela   rozpadá. Chlapec, jménem   Robe Cole, se vnutí do   přízné potulného   léčitele. A Rob se chce   učit léčit. Tahle touha po   poznání jej přivede daleko   na východ až do Persie. Chce   poznat, proč lidé umírají   na to či ono, chce poznat, co   se ukrývá v těle člověka.   Všechny existující víry   zapovídají něco takového,   jako je třeba kuchání   mrtvoly.
Velkolepý a   výpravný příběh vypráví   nejen o jedné části   historie medicíny, ale také   je o lásce. Náš hrdina   cestou poznává i jednu   židovskou dívku, se kterou   to nakonec dá dohromady. To   je takový ten hollywoodský   prvek v jinak dobrém   evropském filmu.
Napadá mne mnoho otázek.   Kde se třeba Robe Cole   naučil číst? Jakým jazykem   se dorozumíval na cestách a   hlavně ve vzdálené   orientální zemi? To tvůrci   příběhu neřeší.
beneva
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.9.2019
K čemu je film plný špíny,   násilí a bolesti? Co lidem   přinese kromě zhnusení a   zkřivených tváří? Dívám   se na to špinavé 11.   století v teple svého domova   se sklenkou vína v ruce a   napadá mě, jaké nesmírné   mám štěstí, že žiju   právě dnes. A že to tam   muselo nesmírně smrdět. A   že prostředí, doba a   okolnosti tvoří lidské   charaktery.
"A to   tam všichni mluvili   anglicky?" Otázal se   zpoza své četby můj muž.   "Myslím, že Rob naučil   cizí řeči cestou na lodi,   vždyť tam cestoval   rok," odpověděla jsem   mu. Podobně jsme vyřešili i   další otázky. A tak film   uplynul a asi se k němu už   nevrátím. I když byl velmi   dobře řemeslně natočen.
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.2.2019
Tak tomu říkám film -   velká paráda.
Toho   mladého doktůrka jménem Tom   Payne jsem snad ještě nikde   neviděl, ovšem jeho herecký   výkon : Dámy a pánové ten   klobouk skutečně smekám a   to dělám málokdy. A budu   pokračovat dál - ten, kdo k   tomuto filmu vybíral herce   ... pozlatit mu nebo jí ruky   by bylo málo.
Stellan   byl úžasný - u toho chceš   brečet a smát se zároveň.   A Ben? Tak to byla velká   paráda. On a ten jeho   "vytesaný kstcht z   mramoru" se skutečně na   tyto role hodí.
Ale co   - dám deset - tihle si to   kurevsky zaslouží.
petrusmev
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.12.2016
Výpravný film ve velkém   stylu, někdy víc o   lékařství, jindy víc o   politice nebo náboženství.   Na to, co všechno chtěl   (nebo mohl) sdělit, však   měl jen málo času, takže   mnohdy zůstal na povrchním   popisu a ani neřešil logiku.   Možná by z toho mohl být   slušný seriál, který by   šel víc do hloubky, ale   možná nebude marné si   přečíst knihu...
PORTER
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.9.2014
I když Německou   kinematografii moc   nevyhledávám tak tato   historická podívaná se jim   docela povedla.Rozhodně to   není žádná akční   podívaná ,nečekejte bojové   nebo akční scény,příběh   je o historii léčitelství a   tzv. ranhojičů z doby kdy   nebyli žádní doktoři a   umíralo se i na vytržený   zub.Skvělá historická   atmosféra včetně   kostýmů,přírody,efektů a   výborné herecké výkony.
enejčel
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 2.7.2015
Zbytečně dlouhý film se   zajímavým námětem a   solidními herci. Rozhodně by   nebylo na škodu snímek   sestřihat. Od začátku film   vůbec neutíká, má hodně   pomalé tempo. Je to dané   tím, že se tu více plká,   než koná. Keci postav jsou   nezajímavé a hlavní zvrat   nastane až se mladý Tom   Payne rozhodne navštívit   Bena Kingsleyho někde v   Africe. Německá produkce   film hodně ničí. Ale abych   ho jen nekritizoval - kostými   a triky jsou na moderní   úrovni a také za to   chválím. Rozhodně   nepočítejte s tím, že je   film pro každého. Řekl   bych, že je spíše pro   dětské publikum.
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.5.2014
Tržiště senzací, hudební   mumraj a pohádka pro   hloubavé romantiky - udělá   dojem, avšak brzy vyprchá...   Něčím připomíná   Království nebeské, jen   hrdinovým okouzlením z   vědění a odhodláním   postoupit cokoli pro splnění   svého vznešeného snu mi   přijde tématicky   zajímavější... ale i já   jsem okouzlená - novým   klukem u filmu, Tomem Paynem,   jakousi mladou a pokornou   verzí Juda Lawa, ze kterého   jsem nerada spouštěla oči,   když se mi v několika málo   případech vytratil ze   záběru. Ale i jinak je   Ranhojič velmi dobře   dívatelný, vychází ze   starých filmových způsobů   s moderním stylem   natáčení, aniž by se   podbízel tvorbou novotvarů   na kostře historické   podívané, a i když je v   podstatě dost plochý a   nehorázně předvídatelný,   ráda mu odpouštím. Navíc,   po nepěkných středověkých   dojmech z úrovně medicíny a   možností postapokalyptické   doby, která by mě mohla   zastihnout, ukradnu svému   zubaři novokain a nějaké ty   fajnové kleště, k holiči   jít nehodlám...
charlie1612
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.2.2023
Velkofilm na motivy   úspěšné knižní předlohy   nahlíží do života Evropy a   Persie v první polovině 11.   století, kdy lidé museli   čelit mnoha dnes   nepředstavitelným   protivenstvím způsobeným   jednak neznalostí, jednak   náboženskými dogmaty a   společenskými předsudky.   Dle mého skromného názoru   je velmi dobře obsazený,   výprava je velkorysá. I   přes svoji délku mě film   zaujal a pobavil.
radegaster
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.7.2015
Felčar
Velmi zajímavé téma,   ukazující evropský,   špinavý středověk a   naproti tomu Orient na daleko   vyšší úrovni vědění,   neboť se dokázal na   tehdejší dobu poměrně dost   vymanit z náboženského   fanatismu ve jménu   lékařství.   Avicena-poevropštěle -by   mohl vyprávět, co se dá   zažít při výuce   žáků,kteří se v touze   získat vědění za ním   sjíždějí z celého světa,   tak jako Rob z Anglie, který   po smrti své matky vyrůstá   u potulného holiče, což   byli poloviční   doktoři,učí se všemu a do   Persie odejde v přestrojení   za Žida. Pokud to velmi   shrnu, už dlouho jsem   neviděl film s dlouhou   stopáží -poslední dobou   jsem ve výběru   neomylný-který by mě   nenudil alespoň chvilku.Tady   ani náhodou. Od samého   začátku, skvělého   Stellana, přes Kingsleyho po   Martineze, nad kterým jsem si   chvilku lámal hlavu, odkud   toho šarmantního šaha   vyhrabali, a vyhrabali   skutečného, mírně   bezskrupulózního vládce   dobře. A nakonec Tom Payne a   jeho Rob, s obrovskou touhou   po vědění . Nádherná   poušť, nad kterou v noci   jasně září souhvězdí,   dokáže i jiné   věci...třeba písečnou   bouři. Moc se mi to líbilo
padde
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.12.2015
Asi bych komentář k tomuto   úžasnému snímku nenapsal,   nepřečíst si několik   názorů, jejichž pisatelé   jsou jaksi fázově posunuti   směrem k Barbarovi Conanovi,   říznutého Ošklivkou Betty.   Tak alespoň za mě velký   dík za tento film s   úžasným Benem Kingsleyem od   německých tvůrců.
zaluzar
Hodnocení:
Přidáno: 25.1.2022
Škoda. Tento film nevyužil   naplno potenciál, ktorý   ponúkala knižná predloha.   Tri hviezdy sú akurát.
Maho
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.8.2014
Film je skvělý. Jára   Cimrman by z něj byl opravdu   nadšený, že se inspirovali   Elastickým zeměpisem. Když   budete číst knížku   nebudete o dějové   překvapení ochuzeni.:-)

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih72778minih72778S bráchou na Aljašce (2001) [TV seriál] 
n
minih8096minih8096Harper (1966) 
Harper n
minih49200minih49200Krokodýl: Návrat do krvavé laguny (2007) 
Rogue n
minih108643minih108643Elektrický nůž (2000) [TV hra] 
n
minih3344minih3344Audience (1990) [Video] 
n
minih15440minih15440Pár správných chlapů (1992) 
A Few Good Men n
minih23754minih23754Zelená vlna (1982) 
n
minih41693minih41693Strom pohádek: Bez práce nejsou koláče (1988) [TV inscenace] 
Strom pohádek: Bez práce nejsou koláče n
minih65447minih65447Splynutí duší (1976) [TV inscenace] 
Splynutí duší n
minih24524minih24524Svatba bez prstýnku (1971) 
Svatba bez prstýnku n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - O zakletém králi a odvážném Ma...

15:50 - 17:15

0 minut již uběhlo
85 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

15:35 - 16:30

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

20 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

20 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190376
Osobností: 697524
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177996

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10