Duben
ohodnotit

Rande naslepo

Mein Blind Date mit dem Leben

Rok:
2017
Délka:
111 minut
Premiéra v ČR:
23.3.2017
„I když svůj sen nevidíš, můžeš za ním jít.“
Popis / Obsah / Info k filmu Rande naslepo
Ambiciózny mladý muž bojuje o splnenie svojho sna. Chce sa stať zamestnancom luxusného mníchovského hotela, hoci je ťažkoi zrakovo postihnutý.Vzrušujúca práca v luxusnom hoteli - to je vysnívaná budúcnosť, ktorú si pestuje Saliya už od detstva. S dospievaním však začne strácať zrak a napokon má pred očami len hmlisté svetlo a matné obrysy. Svet vidí ako keby sa naň pozeral cez hrubé mliečne sklo. Saliya aj napriek svojmu handicapu postupne získava väčšie sebavedomie, vracia sa do normálnej školy a nakoniec sa odváži poslať prihlášku na stáž do päťhviezdičkového hotela. Vďaka dôkladnej príprave, pozitívnemu prístupu a najmä veľkému blafovaniu uspeje a miesto získa. Akurát sa nikomu neprizná, že vlastne skoro vôbec nevidí.

JOJ


Popis / Obsah / Info k filmu Rande naslepo
Marc Rothemund, německý režisér řady divácky úspěšných komedií nebo uznávaného životopisného dramatu Sophie Scholl – Die letzten Tage (2005, Poslední dny Sophie Schollové – V), zfilmoval autobiografickou knihu Mein Blind Date mit dem Leben pod názvem Rande naslepo. Její autor Saliya Kahawatte přišel v patnácti letech kvůli dědičné oční vadě o 80 procent zraku. Přesto se rozhodl splnit si svůj sen a získat práci v hotelové branži. Příběh je situován do mnichovského hotelu Bavorský dvůr, kde se skutečně natáčelo. – Teenager Saliya (Sali) Kahawatte vede spokojený život v Neustadtu s matkou Dagmar, se srílanským otcem a se sestrou Sheelou. Po maturitě svůj handicap zatají a je přijat na stáž do pětihvězdičkového hotelu Bavorský dvůr v Mnichově. O jeho oční vadě se zprvu dozví pouze lehkovážný kolega Max, s jehož pomocí se Salimu daří plnit většinu zadaných úkolů. Později to zjistí afghánský umývač nádobí Hamid (před imigrací chirurg) a také šéfkuchař Krohn. V hotelu mladík potká Lauru, která sem dováží zeleninu z rodinné farmy. Sblíží se spolu. Skutečnost, že takřka nic nevidí, jí přizná až poté, co na dětském hřišti ztratí jejího pětiletého syna Oskara. Rozzlobená mladá žena se s ním rozejde. Sali má potíže v práci s přísným šéfem hotelového baru a restaurace Kleinschmidtem i v soukromí, když jeho otec, který mu vyčítal handicap, opustí rodinu a zanechá ji v nelehké finanční situaci. Mladík začne brigádničit s Hamidem v pekárně a nadměrnou zátěž zvládá s pomocí drog. Kleinschmidt ho vyhodí, když naruší svatební hostinu. Sali se později zřítí ze schodů a skončí v nemocnici. S pomocí Maxe a Sheely se dostává zpět do formy. Vedení hotelu, které již ví o jeho vadě, mu nakonec umožní zúčastnit se závěrečných zkoušek, v nichž uspěje. Laura mu odpustí a vrátí se k němu. On si spolu s Maxem založí vlastní podnik. – Film, proměňující pozoruhodný životní příběh ve schematickou romantickou komedii se šťastným koncem, nedokáže najít správný poměr mezi humornými a vážnými scénami. Stejně nevyrovnaný je také jeho rytmus.

Zdroj: -mrš- / NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Rande naslepo
Vzrušující práce v luxusním hotelu – to je vysněná budoucnost, kterou si hýčká Saliya (Kostja Ullmann) už od dětství. Pak ale jako teenager začne ztrácet zrak, až nakonec vidí jen mlhavé světlo a matné obrysy. Svět vidí jako by na něj koukal skrze tlusté mléčné sklo. Zdá se, že jeho životní sen je v naprostých troskách.

Saliya i přes svůj handicap postupně získává větší sebevědomí, vrací se do normální školy a nakonec se dokonce odváží poslat přihlášku na stáž do pětihvězdičkového hotelu. Díky důkladné přípravě, pozitivnímu přístupu a hlavně s podporou velkého blafování uspěje a místo získá. Jen nikomu nepřizná, že vlastně tak trochu skoro vůbec nevidí. Odhalí jej až jeho nový přítel a kolega Max (Jacob Matschenz), který mu pak pomáhá, aby se vypořádal i s těmi nejobtížnějšími situacemi a úkoly, které provoz velkého a špičkového hotelu přináší. Saliya se po nocích učí nazpaměť všechny trasy, počty schodů, prostírání stolů. Vtlouká si do hlavy tvary předmětů, rozmístění věcí na baru, na pokojích pro hosty… V jeho případě opravdu platí, že je nakonec schopen dělat svou práci poslepu.

Během své praxe v hotelu si i přes svou zrakovou vadu všimne Laury (Anna Maria Mühe), bláznivě se do ní zamiluje a vypadá to, že kromě zraku navíc ztratí i srdce a bohužel i rozum. Jeho blamáž začne dostávat praskliny a hrozí, že nakonec neuspěje ani v lásce a ani v hotelu… Naštěstí nejen film, ale i skutečný život mívá rád šťastné konce.

CinemArt


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10