Radúz a Mahulena (1970) [TV film]

Radúz a Mahulena
76.9 %
 
 
    Žánr: pohádka / romantický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 14.5.1971        
    Délka: 115 min.
„Jan Tříska jako legendární princ ve Weiglově inscenaci Zeyerovy pohádky.“
POZOR, SPOILER

Dvě knížata se v zlosti potýkala, než zrozen byl Radúz a Mahulena. Radúz spí u stromu, a když se probudí, je zde jezdec jakýsi. Je to Radovít, sluha Radúzův. Chvíli spolu debatují a pak přijedou k jezírku. Sluha vzpomíná, co bylo, a pak potkají dřevorubce Vratka. Od něj zjistí, že jsou v zemi krále Stojmíra. Ten je prý zrovna na zámku s manželkou Runou a třemi dcerami. Ty zrovna běhají v háji a jsou veselé, mimo Mahuleny, která lká po svém jelenovi.

Radúz je zatčen a obviněn z jeho zabití. Ona je to pravda, ale Radúz netušil, že je ten jelen „zasvěcen“. Horší však je to, že je magurský kralevic. Runa mu dá políček a po ní přichází i Mahulena. Ihned se do něj zamiluje a až Vratko jí řekne, že Radúz je přikován ke skále a klíč prý Runa zahodila do propasti. Ovšem ten padl přímo k Vratkovým nohám. On nyní jej dává Mahuleně.

I Runa je k ní podezřele hodná, když jí prozradí, kde Radúz je a dokonce jí dá pro něj nápoj, který prý léčí. Mahulena za Radúzem přijde a sdělí mu, že přišla na to, že mu její matka poslala jed. Nádobku tedy rozbila. Nyní Radúze osvobozuje a prchají. Jenže narazí na Runu - a ta má dýku. Dochází k boji. Ten je rychle ukončen a Runa je oba prokleje. Pokud Radúza políbí jiná žena na tvář, na Mahulenu zapomene a nepozná ji, ani kdyby stála vedle něj.

Radúz si vede milovanou domů. Ale v lese se dozví, že jeho otec zemřel. Ponechává tedy Mahulenu na její přání v lese a spěchá k matce, kterážto sluje Nyola. Když pak klečí nad mrtvolou otcovou, ona jej políbí. Tím spustila kletbu, a když za ním Mahulena přijde, tak ji Radúz nepozná. Mahulena odchází a bloncá se po lesích a okolí. Radúz klekává a lehává u topolu, což Nyolu trošku irituje. Ovšem ono to má svůj účel...  Autor: Pitryx

režie:
Petr Weigl
 
 
hraje:
Magda Vášáryová (Mahulena), Jan Tříska (magurský kralevic Radúz), Jaroslava Adamová (královna Runa), Jiří Adamíra (tatranský král Stojmír), Vladimír Ráž (Radovid, Radúzův sluha), Dana Medřická (královna Nyola, Radúzova matka), Vladimír Menšík (dřevorubec Vratko), Naďa Urbánková (Prija, Mahulenina sestra), Jaroslava Obermaierová (Živa, Mahulenina sestra), Václav Mareš (Přibina), Jiří Hospoda (milenec), František Michálek (herold), Richard Záhorský (dřevorubec), Petr Svojtka (pěvec), Miloslav Korn (tanečník), Marie Popelková (dvořanka), Jan Rosák (člen Radúzovy družiny)
 
 
námět:
Julius Zeyer (povídka)
 
 
scénář:
Josef Topol, Petr Weigl
 
 
kamera:
Jiří Kadaňka
 
 
hudba:
Josef Suk
 
 
výprava-architekt:
Vladimír Labský
 
 
střih:
Karel Kohout
 
 
zvuk:
František Černý
 
 
vedoucí produkce:
Miloslav Vaněk
 
 
výtvarník:
Jan Skalický, Fernand Vácha
 
 
mluví:
Otakar Brousek (vypravěč)
 
 
choreografie:
Jarmila Jeřábková
 
 
masky:
Jiří Hurych, Vlasta Hájková
 
 
dramaturgie:
Josef Bouček
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Rudolf Mos, Vlasta Synkulová
 
 
asistent režie:
Miroslav Voštiar, Jarmila Kostolná
 
 
asistent kamery:
Jan Osten, Antonín Mařík
 
 
odborný poradce:
František Michálek, Zdeněk Hofman
 
 
tanec:
Taneční skupina Jarmily Jeřábkové, Miroslav Kůra
 
 
výprava:
Jaroslav Lehman
 
 
dirigent:
Libor Pešek
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.