Řachanda (2015)

Řachanda
55.1 %
 
 

Další název: Crazy Kingdom

    Žánr: pohádka
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 25.2.2016        
    Délka: 105 min.
POZOR SPOILER

V Růžovém království nevládne král jako takový, ale jeho rádce Teofil. A protože je v království hlad, vloupá se k němu jedné noci zloděj Kuba. Jen čirou náhodou je polapen a vsazen do vězení. S ním i jeho kamarád Matěj, ačkoli se vloupání neúčastnil.
Z Růžového království vede do sousedního Liliového zemská stezka. Ta vede kolem Černého lesa. Zde žijí prapodivní tvorové, kterým vládne víla. Ta, když zjistí, že dřevorubec kácí jejich les vyšle ihned posla, aby našel blbohlídek a nešikus.
Matěj s Kubou se zatím snaží dostat z lochu, ale neúspěšně.
Víla již nasypala rostlinky do studánky, kam chodí pít dřevorubec. Ten se opravdu napije a začnou se dít, věci.
Oba kamarádi konečně utečou z vězení do Liliového království.
Zde také v podstatě nevládne král, ale jeho dcera Markétka. Té se stále něco nelíbí. A mezitím co ona vyrábí dusno kolem lilií, navštíví drvoštěpa víla. Tak se dozví, že drvoštěp musel rubat v jejich lese na příkaz Karolínky. Víla mu dá tedy vracík, aby byl jako dříve. Má jej dát do studánky a jeho schopnosti se mu vrátí. Nikdo z nich netuší, že ze studánky mezitím nabrala vodu kořenářka a použila ji.
Matěj a Kuba oberou dva jezdce na koních. Jeden je rytíř a druhý je princ. A začnou se vydávat za ně.
Princezna odmítá tři nápadníky. Jeden je dítě, druhý stařec a třetí koktá. A proto se má pořádat turnaj, ke kterému se nachomýtnou i Kuba s Matějem. Zde narazí na princeznu, která se však maskuje za dívku z lidu. Své inkognito odhalí až poté, co jí jeden z mladíků vyžvaní, jak přišli ke svému odění. A ona ihned volá stráže, takže ti dva jsou nuceni opět prchat. Končí v Černém lese jako zajatci. Paní lesa s nimi uzavře obchod. Musí jí přinést Karolínku. Ale půjde pro ni jen jeden, druhý zde zůstane jako rukojmí. Ale v přátelském duchu, jako host. Zde se již ví, že bába kořenářka prodávala svůj lektvar na trhu a lidé jej hodně kupovali. Takže tam panuje dokonalý zmatek.
Nuže, princezna je přinesena a začíná její převýchova. Zpočátku je to samozřejmě hodně těžké, ale časem se to postupně poddává. Matěj se vzdává odměny za princeznu a tím je hrnec zlaťáku navždy ztracen.
Loučení lesních obyvatel s princeznou je velmi tklivé, protože se ona změnila, a oni si na ni zase zvykli a vlastně se skamarádili. Takže je doma, ale je zde i vyslanec, který pronásleduje Kubu i Matěje. Markétka rozdá přípravek který lidem vrátí co uměli a její dva chráněnci jsou i přes přímluvu zajati a končí opět v lochu. Tam za nimi Markétka přijde, aby jim zvěstovala dobrou zprávu, totiž tu, že nebudou popraveni. Bude jim jen useknuta ruka. A tak oba kamarádí kráčejí na popraviště...  Autor: Pitryx

režie:
Marta Ferencová
 
 
hraje:
Aleš Bílík (Matěj / princ Václav), Vladimír Polívka (Kuba), Denisa Pfauserová (rozmazlená princezna Markétka), Vilma Cibulková (paní Černého lesa), Jan Hrušínský (král Liliového království), Martina Bezoušková (královna Liliového království), Bolek Polívka (vyslanec Theofil), Oldřich Kaiser (ponocný), Petr Čtvrtníček (velitel hradu), David Novotný (dřevorubec Drvoštěp), Martin Pechlát (rytíř Albert), Tomáš Havlínek (princ Jaromír), Věra Kubánková (kořenářka), Josef Rarach (hejkal), Jaromír Nosek (herold), Vlastimil Zavřel (hloupý voják), Roman Štabrňák (trhovec), Richard Němec (strážný princezny), Jan Kuželka (kuchař), Jan Vondráček (hospodský), Šárka Krausová (dryáda), Tereza Rumlová (dryáda), Anna Stropnická (dryáda), Michaela Zemánková (dryáda), Miroslav Babuský (zahradník), Samuel Gyertyák (princ Matyáš), Michal Slaný (pobočník prince Matyáše), Jakub Slach (vězenský strážný), Stanislav Lehký (vězenský strážný), Ester Kočičková (dvorní dáma), Daniela Choděrová (dvorní dáma), Michal Kern (král Růžového království), Kateřina Seidlová-Hrušková (královna Růžového království), Martin Überall (Páže), Adriana Antošová (dřevorubcova dcera), Josef Humpolec (písař), Pavel Slabý (kníže Baribal), Barbora Valentová (služebná), Pavel Ponocný (Puk), Jakub Zeman (Puk), Jiří Maria Sieber (troll Grum), Martin Hub (troll Grum), Lenka Matějková (Abby Bláznivka), Pavel Plch (kapitán stráží), Pavel Novák (strážný), Michal Igelit Bréza (strážný), Vendelín Vávra (zlodějíček), Veronika Janů (pekařka), Kateřina Antošová (služebná), Lucie Zmatlíková (služebná), Martin Antoš (sluha), Tomáš Bubela (sluha), Stanislav Bartůněk (kat/troll Grum), Antonín Matějka (drvoštěpův syn), George Pacurar (obuvníkův pomocník), Petr Kutač (kupec), Olga Michálková (měšťanka), Pavla Michálková (druhá žena), Kašpar Johan Hapka (heroldovo páže), Dominik Miškovský (heroldovo páže), Josef Zeman (Puk), Nikita Baydyuk (gnóm/hejkal)
 
 
námět:
Daniel Miňovský
 
 
scénář:
Daniel Miňovský
 
 
kamera:
Peter Bencsík
 
 
hudba:
Daniel Miňovský, Jan Kolář
 
 
výprava-architekt:
Lukáš Veverka
 
 
kostýmy:
Dana Goldová, Pavla Michálková (návrhy), Olga Michálková
 
 
střih:
Vojtěch Frič
 
 
zvuk:
Robert Dufek (zvláštní efekty), Tomáš Bělohradský (záznam zvukových efektů), Andrea Veselková (zvukové efekty), Zdeněk Dušek (zvukové efekty), Petr Kapeller (záznam zvukových efektů), Lukáš Chyška, Ivo Heger
 
 
mluví:
František Němec (vypravěč), Petr Rychlý (Puk), Ondřej Sokol (Puk), Jiří Lábus (Puk), Libor Hruška (gnóm/hejkal)
 
 
II. kamera:
Dalibor Smutný (kamera druhého štábu)
 
 
masky:
Vlad Taupesh (návrhy masek, supervize zvláštních maskérských efektů), Josef Rarach (supervize masek)
 
 
dramaturgie:
Lucie Stropnická
 
 
asistent kamery:
Mário Ondriš (operátor kamery), Martin Brych (ostřič), Vladimír Duben (ostřič), Michal Škoda (ostřič druhého štábu), Jiří Škoda
 
 
pomocná režie:
Jakub Eliášek, Lukáš Veverka (režie druhého štábu), Vojtěch Frič (pomocná režisie druhého štábu)
 
 
výprava:
Roman Chochola, Alexandr Kozák
 
 
nahrál:
Český národní symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Adam Klemens
 
 
výkonný producent:
René Kořenář (Frame100R)
 
 
producent:
Daniel Miňovský, Vojtěch Frič
 
 
kaskadér:
Miroslav Manhart, Kateřina Vichová, Tomáš Jákl, Zdeněk Gloser, Felix Čapek, Zdeněk Mareš, Vítek Číla, Michal Igelit Bréza
 
 
skript:
Daniela Roncová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.